Raporda, Bitcoin’in ülkede yasal para olmasının havaleler, finansal dijitalleşme, ABD’li şirketlerle iş yapma alanlarında fırsatlar yaratacağı vurgulandı.
Havalelerde işlem maliyetleri azalacak, harcanabilir gelir artacak
Havalelerde Bitcoin kullanmanın geleneksel yöntemlere kıyasla işlem maliyetlerini potansiyel olarak azaltabileceğinin altı çizildi. Ayrıca El Salvador’a yapılan para transferi miktarının ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 24 gibi önemli bir bölümünü oluşturduğu kaydedilerek bu işlemlerin maliyetinin ise GSYİH’nin yüzde 2.4’üne denk geldiği belirtildi. Bank of America’ya göre işlem maliyetlerin düşmesiyle harcanabilir gelirler artacak.
Finansal dijitalleşme bir diğer olumlu sonuç
Banka, El Salvador’un Bitcoin kararı için bir diğer olumlu sonucun ise finansal dijitalleşme olacağını öngörüyor. Burada, yetişkin nüfusun yüzde 70’inden fazlasının banka hesabı olmamasına dikkat çekiliyor.
Yabancı yatırımlar gelebilir
Rapora göre, Bitcoin’i yasal para olarak benimsemek, tüketiciler için daha fazla seçeneğin ve Amerikalı şirketlerle daha fazla iş yapmanın önünü açacak. Bitcoin’in kabulünün doğrudan yabancı sermaye girişi sağlayabileceği, Bitcoin madencileri ve ATM şirketlerinden yatırım gelebileceği kaydedildi.
Bitcoin madencilerini çekebilir
Bilindiği üzere, El Salvador volkanik enerji açısından zengin bir ülke. Devlet Başkanı Nayib Bukele, devlete ait jeotermal enerji şirketi LaGeo’nun Bitcoin madencileri için volkanlardan temiz enerji üretebileceğini söylemişti. İzlanda örneği veren Bank of America, bu ülkenin jeotermal enerji açısından zengin bir ülke olmasıyla Bitcoin madenciliği sektöründe önemli bölgelerden biri haline geldiğinin altını çizdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.