Serinlemek İçin Bu Hatayı Yapıp Hayatınızı Kaydırmayın! Yüzerken Mutlaka Bunlara Dikkat Edin Yoksa...
Op. Dr. Hüsamettin Olgun, yaz aylarında KBB uzmanlarına en çok başvurulan şikayetlerin başında deniz ve havuz kaynaklı dış kulak yolu iltihaplarının geldiğini belirtti. "Dış kulak yolunda biriken bakteriler ve mantarlar, kulakta şiddetli ağrılara, akıntılara ve kulak kepçesinde hassasiyetlere neden oluyor. Hastalar, özellikle şiddetli kulak ağrısı, kulakta şişlik ve akıntı, kulak çınlaması, işitme kaybı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle bize başvuruyorlar" dedi.
Havuz ve denizlerden alınan mikroplu su, dış kulak yolunda hızla yayılarak zarı etkileyip şiddetli ağrı, tıkanıklık ve işitme kaybına yol açabilir. İltihaplı durum ilerlerse, kulak zarını delerek orta ve iç kulağa, hatta beyne ulaşıp menenjit ve ensefalite yol açabilir. Daha önce kulak zarında delik olan hastalar için bu durum daha da tehlikelidir, çünkü mikroplu su direkt olarak orta kulağa, iç kulağa, kulak sinirine ve beyne ulaşabilir. Önlem alınmazsa iltihap ilerleyip kalıcı sağırlığa neden olabilir.
Aşırı Güneşte Fazla Kalmamalıyız
Op. Dr. Olgun, ayrıca yaz döneminde artan diğer sağlık sorunlarına da dikkat çekti. "Orta kulak basınç travması, alerjik rinit, sinüzitler, hijyenik olmayan gıda tüketimine bağlı boğaz ve yemek borusu, mide ve bağırsak enfeksiyonları da yaz aylarında artış gösteriyor" dedi.
Temizliğinden emin olmadığımız yerlerde havuz ve denize girmemeliyiz. Klorla dezenfekte edilen havuzlardan kaçınmalı, hijyenik olmayan gıdaları tüketmemeliyiz. Aşırı güneşte fazla kalmamalı, dengeli beslenmeli ve bol sıvı tüketmeliyiz. Spor yapmalı ve uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Kulaklarımızı gelişigüzel cisimlerle karıştırmamalı ve dış kulak yolu orta kulak iltihabı oluştuğunda ilerlemeden bir KBB uzmanına başvurmalıyız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.