Hangi Psikolojik Hastalıklar Malulen Emekliliği Kapsar?
Malulen emeklilikte psikiyatrik hastalıklar kişilerin gerekli şartları taşmaları halinde malul aylığı ile emekli olmalarını sağlamaktadır. Hastalığı nedeniyle çalışma gücünü yitiren kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çalışmayacak durumda olan kişiler için malul aylığı bağlayarak emekli olmalarını sağlamaktadır. Çalışırken geçirilen iş kazaları sonucunda en az %10 çalışma gücünü kaybeden kişiler için iş görmezlik aylığı da verilmektedir.
İlgili kanunda bazı psikolojik hastalıklarda malulen emeklilik için yeterli sayılmıştır. Bu hastalıklar:
- Şizofreni,
- Bipoloar bozukluk,
- Alzheimer,
- Demans (bunama) vb.
Olarak sayılmıştır. Resmi sağlık kuruluşlarından alınacak rapor ile kişilerin hastalıklardan dolayı malulen emekli olmaları mümkündür. Ancak bunun için farklı diğer şartların sağlanması gerekmektedir. Psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra, yumuşak doku romatizması erken emeklilik ve malullük kapsamında sayılabilir. Kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna gerekli belgeler ile başvuru yapması halinde malullük aylığı bağlanması mümkündür.
Malulen Emeklilik Nedir, Kimler Malulen Emekli Olabilir?
Sosyal devlet anlayışı kapsamında kişinin hastalığı nedeniyle çalışma gücünü tamamen veya kısmen kaybetmesi ile sürekli gelir elde etmeye engel bir durumun ortaya çıkması malullük olarak ifade edilmektedir. Sigortalı çalışan kişiler söz konusu rahatsızlıklardan dolayı malullük aylığı alabilir. SGK tarafından bu tip kişiler için gelir kaybının önlenmesi adına gelir sağlanmaktadır.
Malulen emeklilik hastalık yüzdeleri Sosyal Güvenlik Kurumu kanun ve yönetmeliklerinde ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir. Bu kapsamda sayılan herkes malulen emekli olabilir.
Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?
Malulen emeklilik için kişilerde bazı özel şartlar aranmaktadır. Malullük kapsamında sayılan hastalıklara belirli oranlarda sahip olmak ve sigortalı çalışma süresinin malul aylığı için yeterli olması en temel şartlar arasında yer almaktadır. Malulen emeklilik şartları arasında:
- Sigortalı olarak herhangi bir iş kolunda en az 10 yıl hizmet edilmiş olması,
- En az 1800 gün sigortalılık kolunda prim ödenmiş olması,
- Malulen emeklilik kapsamında sayılan hastalıkların çalışırken ortaya çıkması,
- İş gücü kaybının belirlenen oranlarda ortaya çıkması vb.
Yer almaktadır. Bu tip şartların sağlanması halinde kişilerin sağlık kuruluşlarından aldıkları malullük raporu ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Malulen Emekliliğe Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Kişilerin çalışma gücünü kaybetmesine neden olan bazı hastalıklar için malulen emeklilik hakkı elde edilmektedir. Psikolojik ve fiziksel birçok ciddi hastalık malulen emeklilik kapsamında sayılmıştır. Malulen emeklilik hastalıkları ilgili kanun ve yönetmeliklerde şu şekilde düzenlenmiştir:
- Kanser,
- Epilepsi,
- Demans,
- Beyin tümörü,
- MS Hastalığı (Multiple Skleroz),
- Parkinson,
- Görme azlığı,
- Retinal bozukluklar,
- Denge ve işitme kaybı,
- Behçet hastalığı,
- Siroz,
- Organ ve uzuv kayıpları,
- Anemi,
- Bipolar bozukluk,
- Şizofreni,
- Solunum sitemi yetersizlikleri,
- Kalp hastalıkları,
- AIDS,
- Tüberküloz vb.
Daha birçok farklı hastalık malulen emeklilik kapsamında yer almaktadır. Hastanelerden alınacak heyet raporu ile kişinin iş göremezliğinin kanıtlanması ile malulen emeklilik hakkı ortaya çıkmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.