Aşılı Ceviz Fidanı Çeşitleri Bandırma'da Yetişiyor

Aşılı Ceviz Fidanı Çeşitleri Bandırma'da Yetişiyor
Balıkesir'in Bandırma İlçesi Sahil Yenice Köyü'nde yeni sezon açık köklü ceviz fidanı üretimi için hazırlıklar devam ediyor.

İlk yılında aşısı yapılan fidanlar 2.yılında bakımı yapılarak yeni yerleri için büyümeye devam ediyorlar. Kasım ayında hasatına başlanacak olan aşılı ceviz fidanı için iç ve dış pazarda talep şimdiden yüksek... Ülkemizde üreticilerin sıklıkla tercih ettiği açık köklü ceviz fidanı oldukça büyük bir emeğin sonucunda üretilmektedir. Yaklaşık 30 ay gibi bir sürede üretilen bu fidanlar kış dinlendirilmesinin ardından kasım ayı gibi dikime hazır bir hale gelmektedir. Çeşitli cinslerde açık köklü ceviz fidanı yetiştirmek mümkün olabilmektedir.

İlk yılında meyve vermeye başlamasıyla yetiştiricisini sevindiren bu cins, meyveleri üzüm salkımı şeklinde ve oldukça verimli bir şekilde olur. 5 yılın ardından üretici bir ağaçtan yaklaşık 20 kg kadar ceviz alabilmektedir. Geç donlara karşı dayanıklılığı ve 1200 rakıma kadar yetiştirebilmesiyle birçok üretici tarafından tercih edilmektedir. Tüplü chandler ceviz fidanı ile evinizin balkonunda bile ceviz yetiştirme şansına sahip olabilirsiniz. Franquette ceviz fidanı ile döllenmesi gerçekleştiği için belirlenen aralıklarla franquette fidanı dikilmesi verimi arttıracaktır.

Ülkemizde chandler kadar sık tercih edilen bir ceviz cinsidir. 1800 rakıma kadar dayanabilmesiyle özellikle yüksek kesimdeki üreticiler tarafından yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yabancı kökenli bir fidan cinsidir. Bol verimli olmasıyla birçok üreticinin tercih ettiği bir cins olduğunu söyleyebiliriz.

Rakımı düşük olan bölgelerde rahatlıkla yetişen bu cinsin verimi oldukça yüksektir. Cevizin tadı oldukça lezzetlidir. Kabuğundan kolay ayrılmasıyla pazarda önemli bir yere sahip olmayı başarmıştır. Özellikle kıyı kesimindeki üreticiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kısa boylu olması nedeniyle küçük bahçeleri olan kişilerin yetiştirebilmesi için de uygun bir cinstir.

Ana vatanı Fransa olan bu cins meyve verimindeki düşüklük nedeniyle son zamanlar çok fazla tercih edilmemektedir. Bahçelerde çoğunlukla tozlayıcı olarak dikilmektedir. Yaklaşık olarak her 10-12 ceviz çeşidi için bir adet franquette dikmeniz bahçenizin verimliliği açısından oldukça önemli olacaktır.

Yerli ırklar arasında açık köklü ceviz fidanı olarak yetiştirilen en verimli cinslerden biridir. Kabuğundan kolay ayrılan, yüksek meyve oranlı cevizleriyle birçok üretici tarafından tercih edilmektedir. İnce kabuklu olması ile pazar payında oldukça önemli bir yere sahiptir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.