Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Ehliyet almak isteyen vatandaşlar için sağlık raporu alınması için günümüzde farklı sağlık kurumları ve hastaneler hizmet vermektedir.

Ehliyet almak isteyen vatandaşlar için sağlık raporu alınması için günümüzde farklı sağlık kurumları ve hastaneler hizmet vermektedir. Sürücü adaylarının ehliyet alabilmesi için bu kurumlardan geçerli bir sağlık raporu alması zorunludur. Ehliyet sağlık raporu olmadan alınamaz. Aynı şekilde hem ilk defa ehliyet alacaklar hem de ehliyetlerini yenileyecek olan kişiler için sağlık raporu şartı bulunmaktadır.

Ehliyetleri sınıfına göre farklı süreler için geçerli olmaktadır. Bu süreler içinde ehliyetlerini yeniletmeyen kişiler hakkında cezai işlem uygulanabilir. Yeni ehliyet alacaklar ve kanuni süreler içinde ehliyetlerini yeniletmek isteyen kişiler için sağlık raporu alma şartı bulunmaktadır. Sağlık raporu için 2017 yılı itibariyle grup kavramı ortaya çıkmıştır. Ehliyet sınıfına göre farklı grup sağlık raporları bulunmaktadır.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Ehliyet almak isteyen kişiler veya ehliyetlerini yeniletecek olan kişiler için sağlık raporu alınması zorunludur. Vatandaşların ehliyet için sağlık raporunu:

Bakanlık ve üniversite bünyesinde hizmet veren sağlık kurumları,
Sağlık ocakları (Aile Sağlığı Merkezleri),
Özel tıp merkezleri,
Özel hastaneler,
Muayenehane ve polikliniklerden alabilirler.
Devlete bağlı kurumlardan ve özel sağlık kuruluşlarından bu raporu almanız mümkündür. Ancak ehliyet sınıfına göre alacağınız sağlık raporunun grubuna göre farklı işlemler yapılacağı için rapor alınan kurumun alanında yetkin olması ve gelişmiş araçlara sahip olması gerekmektedir. Buna göre:

1. Grup Ehliyet Sağlık Raporu: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfında ehliyet alacaklar veya yeniletecekler için alınması zorunludur. Hafif araç sürücüleri birinci grup sağlık raporu ile ehliyet alma ve yenileme işlemlerini gerçekleştirebilirler.
2. Grup Ehliyet Sağlık Raporu: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı ehliyet almak isteyen veya ehliyetlerini yeniletecek kişiler ikinci grup sağlık raporu kapsamında değerlendirilmektedir. Bu grup dâhilinde daha çok ticari ve ağır araç sürücüleri için işlem uygulanır.
Hastane veya özel sağlık kuruluşu tarafından yapılan muayene ve testler sonucunda ehliyet alıp alamayacağınız hakkında onay doktor tarafından verilmektedir. Şayet sürücü olmaz kısmının işaretlenmesi halinde uzman bir hekim tarafından kontrol edilmeniz istenebilir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Zorunlu Mudur?

Ehliyet işlemleri için sağlık raporu alınması zorunludur. Hangi nedenle olursa olsun sağlık raporu almadan ehliyet alma ve yeniletme işlemleri gerçekleştirilemez. Buna göre ehliyet için sağlık raporu zorunlu olan kişiler:

İlk defa ehliyet alacaklar,
Ehliyet sınıfına ekleme yapanlar ve
Çalıntı, kayıp vb. yeniletme işlemi yapacak olanlar.
Şeklinde belirlenmiştir. Ehliyetlere ilişkin yapılacak tüm işlemler için vatandaşlardan sağlık raporu alınması zorunludur. Ehliyet yeniletme işlemi yaptıracak kişilerin alacakları yeni sağlık raporlarında sürücülüğe engel bir durumun olması halinde ehliyetleri iptal edilebilir.

Ehliyet Sağlık Raporu Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Sağlık raporu almak için nüfus cüzdanınız, kan grubu kartı (varsa) ve 1 adet biyometrik fotoğrafınız yeterli olmaktır. Bunun dışında sizden herhangi bir belge talep edilmez. Ehliyet için sağlık raporu almak isteyen kişiler iş sağlı ve güvenliği merkezlerinden veya özel sağlık kuruluşlarından sağlık raporu alırken belirli bir ücret ödemek zorundadır. Sağlık kuruluşu tarafından belirlenen oranda ücret taraflardan talep edilir.

Ehliyet almak veya yeniletmek isteyen kişiler sağlık raporu vermekle yetkili kurumlara başvuru yaparak raporlarını alabilirler. Yapılan detaylı muayene ve testler sonucunda alacağınız sağlık raporu ehliyet almanızı sağlayacaktır. Ancak bu raporlar üzerinde sahte veya yalan bir bilginin yer alması halinde hakkınızda cezai işlem uygulanır. Aynı zamanda sağlık raporunu veren kurumda bu rapor dolayısıyla işleme tabi tutulacaktır.

Ehliyet İçin Sağlık Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Ehliyet için yetkili sağlık kuruluşlarından alçağınız sağlık raporları, raporun verildiği tarihten itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu süre sadece ehliyet için alınan sağlık raporları için değil diğer pek çok sağlık raporu için geçerli olan süredir. Aldığınız sağlık raporunun üzerinden 2 yıllık sürenin geçmemesi halinde başvurularınızı bu rapor ile yapmanız mümkündür.

Ehliyet İçin Alınan Sağlık Raporunda Hangi Testler Uygulanır?

Sürücü belgesi almak isteyen veya yenilemek isteyen herkesten sağlık raporu istenmektedir. Ehliyet için alacağınız bu sağlık raporlarında:

Göz muayenesi,
Kulak muayenesi,
Ciğer testleri,
Kan testi,
Psikolojik ve zeka testleri vb.
Daha birçok farklı muayene ve tetkik yapılmaktadır. Trafikte aktif olarak araç sürecek kişiler için yapılan bu testler oldukça önemlidir. Kişiler eğer düzenli olarak bir ilaç veya protez kullanıyorsa bu durumları mutlaka muayeneyi yapan kuruma veya doktora bildirmesi gerekmektedir.

Ehliyet için göz testlerinde kişinin uzak ve yakını görmesine ilişkin bir takım testler ve ölçümler gerçekleştirilmektedir. Göz testinden geçilmesi için gözlerin 2/10’dan düşük ve her iki gözün toplamda 12/20 dereceden düşük olmaması gerekmektedir. Göz muayenesi ehliyet için alınan sağlık raporunun en önemli unsurları arasında ilk sırada yer almaktadır. Tüm ehliyet işlemleri için aynı testler uygulanmaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.