Kale önü meydan düzenlemesi bölgenin çehresini değiştirdi

Kale önü meydan düzenlemesi bölgenin çehresini değiştirdi
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin,"Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme”çalışmaları kapsamında bir süredir yürüttüğü “Kale Önü Meydan Düzenleme” çalışmaları tamamlanarak, alan yeniden hizmete açıldı.

Büyükşehir, Ankara Kalesi ve civarının ziyaretçiler tarafından rahatça gezilebilmesi için de 10.00 ile 19.00 saatleri arasında meydanı araç trafiğine kapatarak, bölgeyi yayalaştırdı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Akar Pınar Uludağ, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Koç Müzesi, Çengelhan, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi gibi tarihi hanlar ve müzelerin çevrelediği, her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kale Önü Meydanı'nda düzenleme çalışmalarının tamamladığını bildirdi.

Uludağ,"Meydan, Ulus Tarihi Kent Merkezi yenileme çalışmaları kapsamında, tarihi dokusuna uygun olarak yeniden restore edilip, pırıl pırıl hale getirildi"dedi.

Ankara’nın en önemli tarihi ve turistik bölgesi olan Kale ve çevresinde restorasyon çalışmalarının 4 etap halinde gerçekleştirildiğini belirten Uludağ, restorasyon çalışmalarının ardından, bölgenin muhteşem bir görüntüye kavuştuğunu kaydetti.

-ULUDAĞ: “ESNAFA, SAATLİ GEÇİŞ İMKANI TANINDI"

Proje kapsamında 4 bin metrekare büyüklüğündeki zeminin, bölgeye uygun özel tasarlanan taşlarla kaplandığını ifade eden Uludağ, şunları söyledi:

“Kale Önü Meydanı, dünyadaki örnekleri göz önünde bulundurularak, alanda yeniden trafik düzenlemesi yapıldı. Ziyaretçilerin, tarihi bölgeyi rahatça dolaşabilmesi için, alan, 10.00 ile 19.00 saatleri arasında araç girişlerine yasaklanarak yayalaştırıldı.

Bu bölgede faaliyet gösteren esnafın da ticari faaliyetlerinde sorun yaşamaması için, esnafa saatli geçiş imkanı tanındı. Proje kapsamında, mevcuttaki 8 kuruyemiş dükkanı kaldırılarak, yerlerine tarihi dokuya uygun yeni dükkanlar yapıldı. Ayrıca 41 araçlık yeni otopark yapılarak hizmete verildi.

Böylece Kale Önü; yeniden düzenlenen trafiğiyle, tarihi dokusuna uygun dükkanlarıyla, özel taşlarla döşenmiş zeminiyle, özel tasarlanan aydınlatma direkleriyle, herkesin soluk almak için oturacağı kent mobilyalarıyla, birbirinden güzel çiçekleriyle, tarihi dokusuna uygun olarak yeni baştan tasarlanarak restore edildi.”

-"BÖLGE, ETAP ETAP YENİLENDİ"

Hacı Bayram ve çevresinden başlayarak, Hisarpark Caddesi, Çantacılar Sokak, Roma Antik Tiyatro ve AnkaraKalesi’ne uzananbölgede çalışmaların büyük titizlik içinde yürütülerek tamamlandığını ifade eden Uludağ, şöyle devam etti:

“Ankara Kalesi, içi ve dışı da etap etap ele alınarak, tarihi dokusuna uygun olarak yeniden ortaya çıkarıldı. Daha önceki etaplarda,'Dış Kale Sokak Sağlıklaştırma Projesi'çerçevesinde 88 tarihi yapı restore edildi, 12 bin metrekarelik zemin düzenlenmesi yapıldı, bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak kent mobilyaları ve aydınlatma direkleri konuldu.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.