Sabahattin Ali kimdir, nereli, kaç yaşında öldü? Sabahattin Ali Biyografi
Sabahattin Ali Kimdir? Sabahattin Ali Biyografi
25 Şubat 1907 yılında dünyaya gelen Sabahattin Ali, Türk yazar ve şairdir. Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Sabahattin Ali, gizemli ölümü ve toplumcu gerçekçi etkilerin gözlemlediği eserleri ile Türk yazın tarihinin önemli aydınlarından biridir. Kedisinden sonra gelen kuşaklar üzerinde büyük bir etki yaratan Sabahattin Ali, öykü ve romanları ile dikkat çekmektedir.
Edebi kişiliğinin yanı sıra siyasi kimliği ile de döneminde birçok tartışmanın odağı olan Sabahattin Ali, Markopaşa dergisinde kaleme aldığı yazıları ile siyasi eleştirileri onun yaşamının zorluklarla geçmesine neden olmuştur. Yoğun olarak öykü türünde eser vermiş olmasına rağmen romanları ile büyük bir başarı yakalamıştır.
Sabahattin Ali kimdir, nereli, kaç yaşında öldü?
25 Şubat 1907 yılında dünyaya gelen Sabahattin Ali, Gümülcine Sancağına bağlı Osmanlı’nın Edirne Vilayetinde doğmuştur. Babası Ali Selahattin Bey’in dönemin aydın kesimi ile olan yakın ilişkisi, özellikle de Tevfik Fikret ve Prens Sabahaddin ile olan dostluğu çocuklarına bu dostlarının adını vermesine neden olmuştur. İlk çocuğuna Sabahattin ikinci çocuğuna ise Fikret ismini vermiştir.
Henüz 7 yaşında iken ailesiyle birlikte İstanbul Üsküdar’a taşınan Sabahattin Ali, burada Füyuzatı Osmaniye Mektebinde eğitimine başlamıştır. Aynı dönemlerde babası Selahattin Bey’in Çanakkale’ye tayinin çıkması ile ilköğretimini Çanakkale İptidai Mektebinde devam etmiştir. Takip eden yıllarda seferberlik ilanın verilmesi ile öğretmensiz kalan okul kapanmış ve eğitimine yine ara vermek zorunda kalmıştır. Fakat babasının çabaları ile okul tekrardan açılmıştır.
Sabahattin Ali’nin annesinin ruh durumunun değişken olması daha sonra Sabahattin Ali üzerinde derin izler bırakmıştır. Defalarca intihara kalkışan annesi, Sabahattin Ali’den çok diğer oğluna daha fazla ilgi gösterdiği daha sonra ailenin yakınları tarafından kayıtlara geçmiştir.
1921 yılında Erdemit İptidai Mektebini tamamlamasının ardından Sabahattin Ali İstanbul’daki büyük dayısının yanına gitmiş ve yaklaşık bir yıl süre ile burada kalmıştır. Bu sürenin ardından Balıkesir’e dönen Sabahattin Ali, 1922 ve 1923 yılları arasında Balıkesir Muallim Mektebine kaydolmuştur. Şiir ve öykü yazmaya burada başlamış ve daha sonra kısa süre içinde bu yeteneğini geliştirmeyi başarmıştır. Aynı dönemde arkadaşları ile okul gazetesi çıkarmış ve çeşitli gazete ve dergilere yazılarını göndermiştir.
Sanata ve edebiyata düşkünlüğü yüzünden okuldan sık sık kaçarak sinema ve tiyatroya giden Sabahattin Ali, okul yönetiminin fark etmesi üzerine ailesinin yanına gönderilmekle tehdit edilmiş ve bunun üzerine Sabahattin Ali intihar girişiminde bulunmuştur. Daha sonraki yıllarda bu girişimi blöf olarak nitelendiren Sabahattin Ali, arkadaşları ve öğretmenleri tarafından engellenmiştir. Bu talihsiz olay sonrası Sabahattin Ali okul müdürünün desteği ile İstanbul’a nakli sağlanmış ve eğitimine burada devam etmiştir. Ali Canip Yöntem ile tanışan ve edebiyat eğitimi alan Sabahattin Ali burada Akbaba ve Çağlayan gibi dergilere şiir ve öykülerini göndermeye başlamıştır.
Sabahattin Ali Biyografi Edebi Kariyeri ve Ölümü
Türk edebiyatına çok büyük eserler kazandıran Sabahattin Ali; Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan, Kürk Mantolu Madonna, Değirmen vb. eserleri ile tanınmıştır. Ali Canip Yöntem’in edebiyat hocası olması ile dönemin önemli edebi ve siyasi dergilerine yazılarını gönderen Sabahattin Ali, Anadolu’da kısa süre öğretmenlik yapmıştır. Almanya’da dil eğitimi aldıktan sonra tekrar öğretmenlik yaptığı sırada komünizm propagandası yaptığı gerekçesi ile soruşturma geçirmiş ve tutuklanmıştır. Ardından Atatürk hakkında bir şiir yazarak yeniden göreve gelmiştir.
Hüseyin Nihal Atsız ile aralarında yaşanan tartışması sonrası aşırı milliyetçi kesimin hedefi olan Sabahattin Ali, yaşanan gerginlik ortamından kurtulmak için yurtdışına Bulgaristan’a kaçmak isterken ona rehberlik eden Ali Ertekin tarafından öldürülmüştür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.