Doğum iznine en erken ne zaman ayrılabilirim? Kaçıncı Haftada Doğum İznine Çıkılır?
Doğum iznine çıkılacak hafta ideal olarak 32. Hafta olarak belirlenmiştir. Bu süreçte doktorunuzdan destek almanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlısına olumlu katkılar yapabilir.
Kaçıncı Haftada Doğum İznine Çıkılır
İş Kanununda yer alan maddeye göre anne adayları doğum yapmadan önce 2 aya kadar ücretli olarak izin kullanabilirler. Doğum yaptıktan sonra anneler bir kere daha 8 haftalık izin kullanma hakkına sahip olacaklardır. Doğumdan sonra bebekleri ile daha fazla ilgilenmeyi dileyen anneler 6 aya kadar izin kullanabilirler. Fakat bu 6 ay boyunca maaşlarını alamazlar.
Doğum İzni Süresi Belirlenirken Kurum Annenin Lehine Karar Verebilir
Doğum izni süresi İş Kanunu’nda net bir şekilde belirlenmiş olmasına karşın annenin çalıştığı kurumdan annenin lehine olacak şekilde farklı bir karar çıkması mümkündür.
Doğum izni kullanmak isteyen anne adaylarına verilecek en önemli öneri bu süreçte yapılacakların ve iznin nasıl kullanılacağı gibi konularda önceden planlama yapılmasıdır. Planlama yaparken hem bebek hem de anne sağlığı dikkatlice göz önünde bulundurularak karar verilmelidir.
Doğum iznine en erken ne zaman ayrılabilirim?
Doğum izni kaç hafta diye merak edenler bir hafta ile bir hafta 3 gün arasında doğum izni kullanabiliyorlar. Doğum izni kullanırken belirleyici olan etken çalışanın hangi statüde çalışıyor olduğudur.
Örnek vermek gerekirse bir devlet memuru doğum izni için toplamda 10 güne kadar tatil talebinde bulunabiliyor. Fakat özel sektörde çalışan kişiler için bu süre 5 güne kadar iniyor. Doğum izni kullanmak isteyen çalışanların dilekçe yardımı ile talepte bulunma zorunlulukları bulunuyor.
Doğum İzninden Faydalanmak için Ne Yapmam Gerekir?
Doğum izni süresini belirten bir dilekçe ile başvuru yapmak doğum izninin kullanılması için gereken ilk şeydir. Dilekçe yazarken bağlı bulunduğunuz kuruluşa hitap ederek başlamanız gerekmektedir. Dilekçenin içinde eşinizin ne zaman doğum yapacağı bilgisi muhakkak yer almalıdır. Bu tarih önemlidir çünkü doğumdan önce iznin kullanılması mümkün değildir.
Babalık izni ile ilgili yazılan dilekçe usulüne uygun olmalıdır. Dilekçe geçerliliği için başvuruda bulunan kişinin imzası ve dilekçenin yazıldığı tarih dilekçe üzerinde yer almalıdır.
Doğum İznini Kim Verir
Doğum izni veren taraf anne adaylarının çalıştıkları şirketlerdir. Ne var ki bu şirketler İş Kanunu uyarınca kurallara uyarlar. Yani izni verenin bir nevi kanun olduğunu söylemek yanlış olmaz. İş veren doğum yapan ya da yapmayı planlayan kadın çalışanı için daha fazla ücretli ya da ücretsiz olarak izin sağlanmasını planlayabilir.
Doğum İzni Almak İsteyen Kadın İşçiler Ne Yapmalıdır?
Doğum izni kullanmak için hangi kurumda çalışılıyorsa, bu kurum hitap eden bir dilekçe yazılması doğru olur. Dilekçede hangi tarihler arasında izinli olmak istenildiği ne zaman doğum yapılacağı gibi bilgilerin yer alması gerekmektedir.
Doğum izni süresi yasaya göre doğumdan önce ücretli olarak 2 ay olacak şekilde hesaplanır. Hamileliğin sonuna yaklaşan anne adayları çalışırken zorlanırlar. Bu süre onların dinlenmeleri için ayrılmıştır. Doğum yaptıktan sonra annenin bebeği ile vakit geçirmesi için bir 2 ay daha ücretli izin hakkı bulunur.
Bu sürelerden daha fazla izin kullanmak isteyen anne adayları 6 aya kadar izinli sayılabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.