DEPREM SON DAKİKA: 23 Şubat Vefat ve Yaralı sayısı kaç oldu? TRT Haber Canlı İzle...
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki yıkıcı depremin ardından 48 saatten fazla zaman geçti. 10 ilde yıkıma sebep olan sarsıntıların ardından bölgelerde arama kurtarma ve yardım çalışmaları devam ediyor. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısını ise Fuat Oktay, gece yarısından sonra geçtiği kamera karşısında, depremdeki son duruma ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
SON DAKİKA : Vefat Sayısı 43 bin 566 kişiye yükseldi!
06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ili Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan Merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Depremlerin ardından 1.330 artçı deprem meydana gelmiştir.
SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 39.672 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 108.68 vatandaşımız yaralanmıştır. 147.934 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.
Son 24 İçerisinde 67 kişi sağ kurtuldu.
Deprem Bölgesinde OHAL ilan Edildi
Depremi yaşayan 10 İl alınan karar ile 3 ay süre ile Afet bölgesi İlan Edildi.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’lar ve uluslararası arama kurtarma personelinden oluşan toplam 29.622 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı 6.479’dur.
Ayrıca AFAD, Emniyet, Jandarma, MSB, UMKE, Ambulans Ekipleri, Gönüllüler, Yerel Güvenlik ve Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen saha personel sayısı ile birlikte bölgede görev yapan toplam personel sayısı 120.344’dür.
Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör vb. iş makineleri olmak üzere toplam 12.241 araç sevk edilmiştir.
Afet bölgelerine 31 vali, 70’in üzerinde kaymakam, 19 AFAD üst yöneticisi ile 68 il müdürü görevlendirilmiştir.
Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 160 hava aracı ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kurulmuştur. Toplam 1.143 sorti yapılmıştır.
Bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 20, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 22 gemi görevlendirilmiştir.
Depremden yoğun şekilde etkilenen 10 ilimize, AFAD, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kızılay tarafından 137.973 Çadır ve 1.507.494 battaniye sevk edilmiştir. 97.973 Aile Yaşam Çadırının kurulumu tamamlanmıştır.
Afet bölgesine AFAD’dan 1.389.774.016,04 TL ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 250.000.000 TL olmak üzere toplam 1.639.774.016,074 TL acil durum ödeneği gönderilmiştir.
Milli yas ilan edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de meydana gelen depremler dolayısıyla 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini açıkladı.
Erdoğan, ulusal yas ilanını sosyal medya hesabından duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dağıtım için bakanlıklara, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı kurum, kuruluş ve ofislere, bilgi için de TBMM Başkanlığı'na gönderdiği yazısında, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrakların yarıyaa çekilmesi uygun görülmüştür. Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de okullar 13 Şubat'a kadar tatil edildi!
Malatya Doğanşehir'de depremden etkilenen bölgelerde inceleme yaparak vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulunan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm Türkiye'deki iklim şartlarını göz önüne alarak ve deprem bölgelerindeki çalışmaların çok daha suhuletli olması bağlamında sadece deprem bölgesindeki iller değil, çevresindeki illerin de suhuletli bir şekilde süreçleri yönetmesi için bugünden itibaren tüm Türkiye'de tüm okullarımızı 13 Şubat'a kadar bir hafta tatil ettiklerini söyledi.
Bakan Özer, millet olarak devlet olarak hem süreçleri daha rahat bir şekilde yürütme hem de özellikle bu 10 ilde akrabaları olan diğer illerdeki vatandaşlarımızın erişimini kolaylaştırmak anlamında da bu kararı almış bulunduklarını söyledi.
AFAD uygulaması nedir, nasıl kullanılır?
AFAD’ın mobil uygulaması aracılığı ile herhangi bir telefon konuşması yapmadan yetkililer ile iletişime geçilebiliyor. Hatlarda oluşan yoğunluğun önüne geçilmesini sağlayan uygulama, konum bilgisini yetkililer ile paylaştığı için afetzedenin yerinin anında tespit edilmesini sağlıyor. Ayrıca afet sebebi ile konuşma durumu olmayan vatandaşlar, uygulamada yer alan hazır mesajları kullanarak dertlerini aktarabiliyorlar.
AFAD mobil uygulamasının ana ekranında bir harita bulunuyor. O haritada afetzedelerin tehlike anında nerede toplanabileceklerine dair bilgiler yer alıyor. Uygulama aracılığı ile birden fazla bölge için toplanma alanlarına ulaşmak ve afet bölgesinin riskli ortamından uzaklaşmak mümkün olabiliyor.
Deprem Çantasında Olması Gerekenler Belli! Sakın Ama Sakın İhmal Etmeyin
Mümkünse kapınızın önünde bulundurmanız gereken bu çantada olması gerekenler;
Kişi başına 4 litre içme suyu
Biberon ve Süt (Acil)
Bozulmayacak besin maddeleri
Batarya ile çalışan ya da kurmalı radyo
En az 1 adet el feneri
Her boydan ekstra pil
Düdük
Toz ve duman maskesi
İnce ama delinmez plastik örtü ve kaliteli selobant
Havlu, çöp torbaları ve plastik kablo bağı
Kerpeten, İngiliz anahtarı ve tornavida
Konserve açacağı
Şarj cihazı ve yedek batarya içeren cep telefonu
Reçeteli ilaçlar
Sigorta poliçeleri, kimlik ve banka hesap kayıtları gibi önemli belgeler
Ağrı kesici, ishal önleyici, laksatifler ve antiasitler
Evcil hayvan için kuru mama ve su
Kalem ve kağıt olarak açıklandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.