Türkiye’nin başkenti olan Ankara’da farklı pek çok yapı bulunuyor. Bu yapılar arasında tarihi pek çok kalıntı bulunuyor. Aynı zamanda sonradan yapılan yapılar da şehirde yer alıyor.
Ankara'nın kent giriş kapıları, şehrin dinamik ve çok boyutlu kimliğini yansıtır. Tıpkı Paris, Münih, Barcelona, Madrid, Lizbon, Viyana, Budapeşte ve Amsterdam gibi kentlerin benzersiz ve tanınabilir kent kapıları gibi, Ankara'nın kapıları da kentin simgesi haline gelmiştir.
Her bir kapı, kendi görüntüsü, ihtişamı, mimarisi ve işlemeleriyle farklı bir özellik ve güzellik sunar. Bu çeşitlilik, Ankara'nın son 20 yılda geçirdiği değişim ve gelişimi - güzelleşme, modernleşme ve örnek olma sürecini - somutlaştırır.
Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan bu kapılar, tarihi ve modern unsurları başarıyla birleştirir. İşlemeleri ve ihtişamlarıyla, bu kapılar, Ankara'nın tarihi köklerine ve aynı zamanda kentin sürekli gelişen ve modernleşen doğasına bir övgüdür.
Ankara'nın bu giriş kapıları, hem yerel halka hem de ziyaretçilere, başkentin çeşitli yönlerini ve zenginliğini sunan eşsiz bir giriş deneyimi sağlar. Bunlar, şehrin her girişinde ziyaretçilere ve yerlilere kentin benzersiz ve çeşitli karakterini hatırlatan önemli sembollerdir. Peki, İstanbul Kapısı, Eskişehir Kapısı, Esenboğa Kapısı, Samsun kapısı, Konya Kapısı Neyin Sembolü?
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
Melih Gökçek’le özdeşleşen yapılardan biri de Ankara kapıları oluyor. Şehrin giriş noktalarında yer alan bu kapıların ne amaçla yapıldığı merak ediliyor. Bu yapıların maliyeti de sık konuşulan konular arasında yer alıyor. Ankara kapılarından beş adet bulunuyor.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
ANKARA KAPILARININ MALİYETİ NE?
Ankara kapıları, beş farklı yerde olacak şekilde yapıldı. Kapıların açılışı 2014 yılında yapıldı. Bu kapıların bulunduğu yerler;
Ankara Kent Giriş Kapıları, sadece fiziksel bir giriş noktası olmanın ötesinde, şehrin tarihini, kültürünü ve mimari estetiğini de yansıtır. Bu kapılar, modern ve tarihi unsurların başarılı bir şekilde birleştirilmesiyle, hem yerel halka hem de ziyaretçilere Ankara'nın çeşitli yönlerini gösterir.
İstanbul Kapısı: İstanbul ve Ankara arasındaki tarihi ve kültürel bağlantıları temsil eder. Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşır ve İstanbul'un tarihini ve önemini yansıtır.
Eskişehir Kapısı: Eskişehir ve Ankara arasındaki bağlantıyı temsil eder. Bu kapı, hem modern hem de tarihi mimari unsurları birleştirir ve Eskişehir'in sanayi ve eğitim merkezi olarak önemini yansıtır.
Esenboğa Kapısı: Ankara'nın hava yolculuğu bağlantılarını ve modernleşmesini temsil eder. Modern mimari özelliklerini taşıyan bu kapı, Ankara'nın hava yolculuğu ile olan bağlantılarını yansıtır.
Samsun Kapısı: Samsun ve Ankara arasındaki tarihi ve kültürel bağlantıları temsil eder. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşır ve Karadeniz Bölgesi'ne olan tarihi bağlantıları yansıtır.
Konya Giriş Kapısı: Konya ve Ankara arasındaki tarihi ve kültürel bağlantıları temsil eder. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşır ve Konya'nın tarihi ve dini önemini yansıtır.
Bu kapılar, Ankara'nın modern ve tarihi yönlerini birleştirerek ziyaretçilere ve yerel halka şehrin zengin tarihini ve kültürünü sunar. Her biri ayrı birer sanat eseri olarak kabul edilir ve Anadolu'daki yaşamış medeniyetlerin, Selçuklunun ve Osmanlı'nın günümüze ulaşmış kültür miraslarını yansıtır. Ayrıca, bu kapıların her biri, açıldığı bölgeye ait özellikleri ve izleri taşıyarak, Ankara'nın çeşitli yönlerini ve bölgelerini temsil eder.
Ankara kapıları Osmanlı mimarisinden esinlenerek üretildi. Kapıların maliyetinin 25 milyon TL olduğu belirtiliyor. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Melih Gökçek, bu kapıları çağdaşlığın simgesi olduğunu ifade etmiştir.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...
ANKARA KAPILARI, SELÇUKLU VE OSMANLI MİMARİSİNDEN İZLER TAŞIYOR
Ankara kapıları, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. Desenler be süslemelerde bulunan izler, Anadolu’da daha önce bulunan medeniyetleri yansıtıyor.
Samsun kapısı, Mamak’tan Kayaş’a uzanan yolda yer alıyor. Esenboğa kapısı ise Avrupa Birliği Parkı karşısında bulunuyor. Eskişehir kapısını görmek isteyenler için bu yapı Başkent Üniversitesi girişi yönünde yer alıyor. Oran Kavşağı’nda ise Konya giriş kapısı bulunuyor.
Ankara kapılarının yanı sıra Ankara’da görülmeye değer pek çok yapı bulunuyor. Anıtkabir, Ankara’da görülmesi gereken yapıların başında yer alıyor. Anıtkabir’in yanı sıra Atakule, Anadolu Medeniyetler Müzesi, Eski Meclis Binası ve Kurtuluş Savaşı Müzesi de Ankara’da görülmeye değer yerler arasında bulunuyor. Ankara’da alışveriş merkezleri, eğlence merkezleri de bulunuyor. Şehir; alışveriş ve yeme-içme noktasında da zengin seçenekler sunuyor.