Şişkinlik Gaz ve Sindirim Sorunları Yaşıyorsanız Laktoz İntoleransınız Olabilir! Laktoz İntoleransı Nedir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağa doğru ilerler ve bulantı, ishal, şişkinlik ve gaz gibi sindirim şikayetleri görülür. Buna laktoz intoleransı denir. Yapılan araştırmalarda laktoz intoleransı görülme sıklığının; Türkiye’de %70-80, Afrika’da %50, İtalya’da %70, Güney Amerikada %50 oranında olduğu bulunmuştur.
Laktoz İntoleransı Nasıl Anlaşılır?
Aç karnına kan şekeri ölçülür ve 50 gr laktoz içeren süt içilir. 30, 60, 90 ve 120 dakika sonra tekrar kan şekeri ölçülür. Bu değerler arasında 20 mg/dl'den fazla artış var ise ince bağırsak mukozasındaki laktaz normal olarak işlev görmektedir. Eğer kan şekeri yükselmiyorsa laktoz intoleransı olduğu anlaşılır.
Laktoz İntoleransı Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Laktoz intoleransı olan kişiler bu şikayetleri azaltmak için süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir gibi süt ve süt ürünlerinin tüketimini azaltmalıdır. Beyaz peynir, kaşar peynir, lor peynir gibi düşük miktarda laktoz içeren besinler tolere edilebilir. Normal süt yerine laktozsuz süt veya hindistan cevizi sütü, badem sütü gibi bitkisel sütler tercih edilebilir.
Laktoz içeren besinler aynı zamanda yüksek miktarda kalsiyum da içerdikleri için laktozsuz beslenen kişiler kalsiyum tüketimine dikkat etmelidir. Sardalya, badem, keten tohumu, ıspanak, semizotu, brokoli yüksek miktarda kalsiyum içermektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.