Pankreas Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmeli?

Pankreas Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmeli?
Pankreas kanseri, pankreas adı verilen organın hücrelerinde meydana gelen anormal hücrelerin büyümesi sonucu ortaya çıkan bir tür kanserdir. Pankreas, aşırı kilo, sigara içme, koroner arter hastalığı, diyabet gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha sık görülür.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe konu hakkında bilgiler verdi. Pankreası oluşturan hücrelerin normal sınırlar içerisindeki işlevlerini yitirerek kontrolsüz bir şekilde bölünüp bir tümör halini almasına pankreas kanseri adı verilir. 

Pankreasta kanserli ve kanserli olmayan tümörler dahil olmak üzere çeşitli büyüme türleri meydana gelebilir. Pankreasta oluşan en yaygın kanser türü, pankreastan sindirim enzimlerini taşıyan kanalları döşeyen hücrelerde başlar. Pankreas kanseri, en iyi tedavi edilebilir olduğu erken evrelerinde nadiren tespit edilir. Bunun nedeni, genellikle diğer organlara yayılana kadar semptomlara neden olmamasıdır. Pankreas kanseri tedavi seçenekleri, kanserin yaygınlığına göre seçilir. Seçenekler cerrahi, kemoterapi, radyasyon tedavisi veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir. 

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas kanseri, pankreas adı verilen organın hücrelerinde meydana gelen anormal hücrelerin büyümesi sonucu ortaya çıkan bir tür kanserdir. Pankreas, aşırı kilo, sigara içme, koroner arter hastalığı, diyabet gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha sık görülür. Pankreas kanseri çok yaygın olmayan bir tür kanserdir ve genellikle belirtileri çok geç ortaya çıkıyor. Bu nedenle pankreas kanserinin erken tanısı çok önemlidir. Belirtiler arasında ağrı, kilo kaybı, halsizlik, yüksek kan şekeri, kusma gibi bulgular sayılabilir. Pankreas kanserinin tedavisi cerrahidir ve cerrahi sonrası radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri de kullanılır.

Belirtileri 

Pankreas kanserinin belirti ve semptomları genellikle hastalık ilerleyene kadar ortaya çıkmaz. Bunlar şunları içerebilir: 

*Sırtınıza yayılan karın ağrısı 

*İştah kaybı veya istenmeyen kilo kaybı 

*Cildinizin ve gözlerinizin beyazının sararması (sarılık) 

*Koyu renkli idrar 

*Kaşınan cilt 

*Kontrolü zorlaşan yeni diyabet teşhisi veya mevcut diyabet 

*Kan pıhtıları 

pankreas-kanseri-og-banner.png

540f0bc1-b68b-42c3-a66e-359649177395.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.