Kirada Yüzde 25 Artış Oranı Kalkıyor Mu? Ev Sahibi ve Kiracılar Dikkat!

Kirada Yüzde 25 Artış Oranı Kalkıyor Mu? Ev Sahibi ve Kiracılar Dikkat!
Ev sahipleri ve kiracılar için önemli bir dönem yaklaşıyor. Kirada yüzde 25 artış oranı kısıtlamasının Temmuz 2024'te sona erip, ermeyeceği merak ediliyor.

Son dönemde Türkiye'de kiralarda yaşanan sıra dışı artışlar, hem kiracıları hem de ev sahiplerini zor durumda bırakıyor. Mevcut yasal düzenlemeye göre kira artışının yüzde 25'i geçmemesi gerekiyor. Ancak ekonomik krizin etkisiyle birçok ev sahibi bu oranı dikkate almıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konu hakkında yaptığı açıklamada, kiraların kontrol altında tutulması ve vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi için çeşitli önlemler alındığını belirtti. Bu önlemler arasında yeni sosyal konut projelerinin hayata geçirilmesi ve konut arzının artırılması yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artışları ile ilgili yaptığı açıklama ise; kira artışlarının yüzde 25’i geçmemesi gibi tedbirlerin vatandaşları koruma amacı güttüğünü belirtti.

Kirada Yüzde 25 Artış Oranı Kalkıyor Mu?

Temmuz 2024'te sona erecek olan yüzde 25 kira artış oranı uygulamasının uzatılıp uzatılmayacağı konusunda henüz net bir bilgi olmamakla beraber, bu durum, hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiriyor ve konuyla ilgili gelişmeler merakla bekleniyor.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise yaşanan bu artışın arkasında pandemi döneminin etkisiyle gayrimenkul sektörünün üretimdeki eksikliklerini bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, kentsel dönüşüm ihtiyaçları ve üniversite öğrencilerinin konut talepleri gibi etkenlerin fiyatları yukarıya taşıdığına dikkat çekti.

CNN Türk'ün aktardığı haberde, Özelmacıklı'nın ekonomik dengelerin bozulmasının da kirada yaşanan bu artışın temel nedenlerinden biri olduğunu belirttiği görüldü.

Kira artışı ile ilgili yaşanan mağduriyetlerde arabuluculuk sürecinin devreye girdiği bilinirken, bu uygulamanın ne kadar etkili olduğu ve devam edip etmeyeceği de merak konusu.

Özelmacıklı, arabuluculuğun yargı sistemine getireceği avantajlar ve dezavantajların tam olarak anlaşılmadığını, bu nedenle kaldırılmasına dair bir çalışmanın yakın zamanda beklenmediğini ifade etti.

Özetle, Türkiye'de kiralarda yaşanan artışlar, birçok faktörün birleşmesiyle ortaya çıkan bir sorun olarak görülüyor. Bu sorunun çözümü için hem sektörel hem de yasal adımların atılması bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.