İnternetten Alışveriş Yaparken Çok Dikkatli Olun! Artık İade Kargo Parası Size Ait Olacak! İşte Detaylar...

İnternetten Alışveriş Yaparken Çok Dikkatli Olun! Artık İade Kargo Parası Size Ait Olacak! İşte Detaylar...
Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle 2024 itibarıyla internetten yapılan alışverişlerde iade masrafları tüketicilere yüklenecek. Uzmanlar, bu değişikliğin tüketici davranışlarını nasıl etkileyeceğini değerlendiriyor.

İnternet üzerinden alışveriş yapma alışkanlıklarımız, 2024 yılı itibarıyla önemli bir değişikliğe uğrayacak. Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle, internet üzerinden yapılan alışverişlerde iade masrafları artık tüketiciler tarafından karşılanacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2024'ten itibaren uygulamaya konulacak.

TÜİK’in raporuna göre, internet erişimine sahip hanelerin oranı %95,5’e yükselirken, 16-74 yaş aralığındaki internet kullanıcılarının oranı %87,1 olarak kaydedildi. E-ticaretin popülerliği de durmaksızın artıyor; son 12 ayda internet üzerinden alışveriş yapanların oranı %49,5 olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeyle birlikte, tüketicilerin internetten aldıkları ürünleri iade etmeleri durumunda, bu masrafları kendilerinin karşılaması gerekecek. Ancak, malın ayıplı çıkması durumunda, tüketici bu masraflardan muaf tutulacak. İade süreci değişiklikleri, tüketici haklarını koruma amacı güdüyor ve dolandırıcılığa karşı tedbirler içeriyor.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, bu yeni uygulamanın dolandırıcıların işine yarayabileceği konusunda uyarıyor. Gündüz, "Yılbaşından sonra, tüketici ayıplı mal olmadıkça kargo bedelini ödeyecek. Bu durum, kötü niyetli kişiler tarafından yanıltıcı mesajlarla dolandırıcılığın artmasına neden olabilir. Tüketicilerin bu tür aldatmacalara karşı dikkatli olmaları gerekiyor" diye belirtiyor.

Bu düzenleme, tüketici alışkanlıklarını ve e-ticaret sektörünü nasıl etkileyecek? Tüketiciler, alışverişlerini daha dikkatli yapacak, iade işlemlerinde daha temkinli olacak mı? Tüm bu soruların cevapları, 2024’ün ilk günlerinde netlik kazanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.