Noel ve Yılbaşı Çam Ağacı Süsleme Geleneği Türklerin Kökenine Mi Dayanıyor? Yılbaşı Çam Ağacı Süsleme Günah Mı?

Noel ve Yılbaşı Çam Ağacı Süsleme Geleneği Türklerin Kökenine Mi Dayanıyor? Yılbaşı Çam Ağacı Süsleme Günah Mı?
Yılbaşı ağacı süsleme geleneğiyle ilgili olarak, Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın ortaya attığı Türk kökenli Nardugan Bayramı tezi merak uyandırıyor.

Yeni yıl ile birlikte pek çok ev ve iş yeri, geleneksel olarak yılbaşı ağacı süslemesi yaparken, bu geleneğin Türklerle ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceği son zamanlarda merak edilen bir konu haline geldi. Özellikle Noel zamanında ve birçok ülkede kutlanan yılbaşı ağacı süsleme geleneği, Türk geleneği mi? Bu soru, sosyal medya platformlarında paylaşılan videoların ardından birçok kişi tarafından gündeme getirildi ve araştırma konusu haline geldi.

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'a göre, çam ağacı süsleme geleneği Türklere özgü bir gelenektir. Çığ, bu geleneğin kökeninin Orta Asya Türk topluluklarının kutladığı Nardugan Bayramı'na dayandığını iddia ediyor. Nardugan Bayramı, Hristiyanların Noel olarak kutladığı 24 Aralık'ın aslında Türkler tarafından yılın son günü olarak kutlanan bir bayram olduğunu belirtiyor.

Eski Çağ tarihi uzmanı Bahtiyar Aydın da bu tezi destekliyor ve Noel'de kullanılan sembollerin, çam ağacı, geyik, kış geceleri çocuklara hediyeler dağıtan 'Ayaz Ata' gibi kavramların eski Türk kültüründen alındığını ifade ediyor.

Bu tezler, Noel ve yılbaşı ağacı süsleme geleneğinin kökeni hakkında ilginç bir bakış açısı sunuyor ve bu konu üzerindeki tartışmaları alevlendiriyor. Yılbaşı ağacı süslemesi, her yıl tekrar gündeme geldiğinde, kökeni hakkında farklı görüşler ve yaklaşımlar da ortaya çıkıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.