İstanbul’un Vefa Bozası Varsa, Ankara’nın Akman Bozası Var! 1920’den Beri Bozanın İlk Adresi…

İstanbul’un Vefa Bozası Varsa, Ankara’nın Akman Bozası Var! 1920’den Beri Bozanın İlk Adresi…
Akman Boza ve Pasta Salonu, Ankara'nın tarihine damga vuran bir lezzet noktasıdır. İşte Akman Boza'nın köklü hikayesi ve Ankara'nın geleneksel tadı. İşte o detaylar…

Ankara'nın köklü ve geleneksel lezzetlerinden biri olan boza, şehrin merkezi konumunda bulunan Akman Boza ve Pasta Salonu'nda yıllardır aynı özenle üretilmektedir.

Bu mekan, boza denildiğinde akla gelen ilk adreslerden biri haline gelmiştir. Akman Boza ve Pasta Salonu, Ankara'nın tarihine damga vuran bir lezzet noktasıdır.

Ankara'nın Geleneksel Tadı: Akman Bozası

Akman Boza ve Pasta Salonu'nun kökeni, 1920'li yıllara dayanmaktadır. Arnavut kökenli olan Vahap Akman ve Muharrem Akman kardeşler, Yugoslavya'da seyyar bozacılık yaparken, 1. Dünya Savaşı'nın Balkanlar üzerindeki etkileri nedeniyle Anadolu topraklarına göç etmişlerdir. Önce Bursa'ya yerleşen aile, daha sonra Ankara'ya gelmiş ve 1920'lerin sonlarında Ulus Meydanı'ndaki Zincirli Camii karşısında bulunan Anafartalar Çarşısı'nda ilk boza dükkanlarını açmışlardır.

Boza, Balkan, Anadolu ve Osmanlı kültürlerini harmanlayarak sunan Akman Boza ve Pasta Salonu, aynı zamanda salep, şıra, su böreği ve demirhindi gibi geleneksel lezzetleri de müşterilerine sunmaktadır.

ekran-goruntusu-2023-12-21-222719.png

İstanbul’un Vefa Bozası Varsa, Ankara’nın Akman Bozası Var!

1936 yılında Zincirli Camii'nin karşısındaki Cihan Sokak'ta Ankara'nın ilk modern pastanesini açan aile, bu işi başarıyla sürdürmüş ve 1960 yılında bugünkü Ulus'daki beşinci dükkanlarını açmışlardır.

Akman Boza, bu mekanın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmuş, müdavimleri arasında siyasetçilerden sanatçılara, büyük şirketlerden bankaların merkez şubelerine kadar birçok kişi bulunmaktadır. Ankara'nın sosyal hayatında önemli bir yere sahip olan Akman Boza ve Pasta Salonu, özellikle opera, bale ve tiyatro gibi sanatsal etkinliklerin sonunda papyonlu, smokinli, kürklü insanların buluşma noktası olmuştur.

Boza, geleneksel bir içecek olup tahıldan yapılmaktadır. Özellikle soğuk olarak tüketilen bu içeceğin yanında tarçın serpilerek servis edilir. Akman Boza ve Pasta Salonu, bu geleneksel tadı en orijinal yöntem ve lezzetle sunmaya devam etmektedir.

1920’den Beri Bozanın İlk Adresi… Boza'nın köklü hikayesi!

Akman Boza ve Pasta Salonu'nun ikinci kuşak sahibi Numan Akman, bozanın hala büyük bir müdavim kitlesi bulunduğunu belirtirken, özellikle kazandibi tatlılarıyla da ün kazandıklarını ifade etti. Ayrıca, mekanın limonatası ve şırasının da kendilerine has bir lezzete sahip olduğunu belirtti.

Akman Boza ve Pasta Salonu, Ankara'nın köklü tatlarından birini günümüze taşıyan ve geleneksel lezzetlere duyulan özlemi dindiren önemli bir mekan olarak varlığını sürdürmektedir.

Bu tür mekanlar, şehirlerin tarihini ve kültürünü yansıtan önemli simgelerden biridir ve gelecek nesillere aktarılmaya değerdir. Akman Boza, Ankara'nın gurur kaynaklarından biri olarak şehre ve ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunmaya devam edecektir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.