Asgari Ücret Zammıyla Birlikte İşsizlik, Yaşlılık ve Engelli Maaşları Değişti! Peki, hangi ödemeler değişti?

Asgari Ücret Zammıyla Birlikte İşsizlik, Yaşlılık ve Engelli Maaşları Değişti! Peki, hangi ödemeler değişti?
Türkiye genelini etkileyen asgari ücret artışı, işsizlik, yaşlılık ve engelli maaşlarında da değişikliklere neden oldu. Yeni ücretler kalem kalem incelendiğinde birçok alanı etkiledi.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret belirlenirken, bu değişiklikle birlikte birçok sosyal yardım ve ödeme kalemi de etkilendi.

Asgari Ücret Zammıyla Birlikte İşsizlik, Yaşlılık ve Engelli Maaşları Değişti!

İşte, asgari ücret zammının yansımaları:

İşsizlik Ödeneği: Sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan işsizlik ödeneği, asgari ücret artışıyla birlikte taban ve tavan tutarlarda yükseldi. Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneği taban tutarı 7.940,33 TL, tavan tutarı ise 15.880,66 TL seviyesine çıktı.

Stajyer Öğrenciler: İşletmelere staj yapan lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle arttı. Yeni dönemde stajyer öğrencilere ödenecek en az ücret 3.420 TL'den 5.099,71 TL'ye yükseldi.

Askerlik ve Doğum Borçlanması: Emekli olmak isteyenler için doğum ve askerlik borçlanması tutarı, asgari ücretle birlikte günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında belirleniyor. Askerlik ve doğum borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primi de asgari ücret artışıyla birlikte yükseldi.

65 Yaş ve Engelli Aylığı: 65 yaş aylığı ve engelli aylığı miktarları da asgari ücret artışıyla birlikte revize edildi. Yeni dönemde 65 yaş aylığı 5.202 TL olarak belirlendi.

İsteğe Bağlı Sigorta ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Primleri: İsteğe bağlı sigorta primi ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de asgari ücret artışına paralel olarak yükseldi. İsteğe bağlı sigorta primi 4.292,48 TL'den 6.399,98 TL'ye, GSS primi ise aylık 599,44 TL olarak belirlendi.

SGK Taban ve Tavan Primi: Prime esas kazançlarda taban 13.414 TL, üst sınır ise 100.605 TL düzeyine çıktı.

Bu değişikliklerle birlikte, toplum genelinde birçok kesimi ilgilendiren sosyal yardım ve ödemelerdeki tutarlarda önemli artışlar yaşandı. Yeni düzenlemeler, sosyal güvenlik ve refah konularında gelişmeleri beraberinde getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.