Simit Fiyatları El Yakıyor! Zam Geri Alınmıştı... Peki, Bir Simidin Maliyeti Ne Kadar?

Simit Fiyatları El Yakıyor! Zam Geri Alınmıştı... Peki, Bir Simidin Maliyeti Ne Kadar?
Ankara Simitçiler Odası'nın simite yaptığı %50 zam, Ticaret Bakanlığı'nın maliyet hesaplamaları sonucu geri alındı. Bakanlık, odayı çürüten rakamlarla simidin gerçek maliyetini açıkladı, simit fiyatları eski haline döndü.

Ankara Simitçiler Odası'nın simite yapmış olduğu %50'lik zam, vatandaşın tepkisi ve Ticaret Bakanlığı'nın devreye girmesiyle iptal edildi. Başlangıçta 10 TL olan simit fiyatları, yapılan zamla 15 TL'ye yükselmişti. Ancak yapılan açıklamalarda zammın geri alınacağı ve simit fiyatlarının tekrar 10 TL'den satılacağı duyuruldu.

Simit Fiyatları El Yakıyor! Zam Geri Alınmıştı...

Ticaret Bakanlığı, Ankara Simitçiler Odası'nın zammın gerekçesi olarak sunduğu maliyet artışlarını detaylı bir şekilde inceledi.

Bakanlık, simit maliyetini kalem kalem hesaplayarak, Oda'nın maliyet hesaplamalarını çürüttü. Buna göre, Oda'nın 800 TL olarak açıkladığı 50 kg'lık un çuvalı piyasada 700 TL'ye, 15 kg susam 1.500 TL yerine 1.350 TL'ye, 5 kg pekmez 600 TL yerine 415 TL'ye ve 1 kilo tuz ise 25 TL yerine 5 TL'ye alınabiliyor.

resim-2024-02-04-161102117.png

Peki, Bir Simidin Maliyeti Ne Kadar?

Bakanlığın yaptığı hesaplamalara göre, işçilik, pişirme, kira ve elektrik maliyetleri de dahil olmak üzere bir simidin toplam maliyeti 8.5 TL olarak belirlendi. Bu hesaplamalar, Oda'nın zammı mevcut maliyetlere göre değil, beklentiye göre yaptığını ortaya koydu.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, yapılan hesaplamalar sonucunda simidin maliyetinin maksimum 7,50 ile 8,50 TL arasında olduğunu, ancak Oda'nın simit fiyatını %20 kar marjı ekleyerek ve ardından ikinci bir %35 kar marjı daha ekleyerek 15 TL olarak belirlediğini açıkladı.

Buna rağmen, Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, simit fiyatlarının 12,5 TL olması yönünde valiliğe başvuru yapacaklarını belirtti ve zam konusunda ısrarcı bir tutum sergiledi. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın müdahalesi ve vatandaşın tepkisi sonucu simit fiyatlarındaki bu büyük zam iptal edilerek, fiyatlar eski düzeyine çekildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.