Gram ve Çeyrek Altın Zirvelere Ulaştı! Yükselişin sebebi belli oldu!

Gram ve Çeyrek Altın Zirvelere Ulaştı! Yükselişin sebebi belli oldu!
ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimi beklentileriyle altın fiyatları hızla yükseliyor. Gram altın, çeyrek altın ve cumhuriyet altını yeni rekorlar kırıyor.

Altın, yatırımcıların güvenli limanı olma özelliğini bir kez daha kanıtlıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından uygulanan yüksek faiz politikalarının ardından, faiz indirimine yönelik artan beklentilerle birlikte altın fiyatlarında gözle görülür bir yükseliş yaşanıyor. Özellikle Haziran ayında Fed'in faiz oranlarında indirime gitmesi beklenirken, bu durum altına olan talebi artırıyor.

Son dönemde altın fiyatları, küresel piyasalarda hızlı bir yükselişe geçti. Aralık ayında ulaştığı 2.135,39 dolarlık zirveyi aşarak, ons başına 2.141,79 dolara kadar ulaştı. Bu yükselişle birlikte altın, yatırımcıların gözdesi haline gelmeye devam ediyor.

Gram Altın ve Çeyrak Altın Rekorları Altüst Etti!

Türkiye piyasalarında da altın fiyatlarındaki artış dikkat çekici seviyelere ulaştı. Çeyrek altın fiyatı 3 bin 594 lira, cumhuriyet altını ise 14 bin 772 lira seviyelerinden işlem görüyor. Gram altın ise komisyonsuz olarak 2.172 lira seviyesine yükselerek yeni bir rekor kırdı. Kapalıçarşı'da ise gram altın alış fiyatı 2.263 lira, satış fiyatı ise 2.313 lira olarak belirlendi.

Altın Fiyatları Yükselişe Geçti: Yatırımcıların Yeni Gözdesi

Aylık bazda öne çıkan gıda ve hizmet gruplarında fiyat artışları dikkat çekti. Gıda grubunda fiyat artışları, genel olarak güçlenirken, bu durum manşet enflasyonu üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Ayrıca, Kızıldeniz'deki jeopolitik gelişmelerle birlikte artan petrol fiyatları ve Türk Lirasının seyri, enerji grubu fiyat artışlarının ana belirleyicisi oldu.

Hizmet grubunda, kira ve lokanta-otel fiyatlarındaki güçlü aylık artış eğilimi devam etti. Bu dönemde, eğitim ve haberleşme hizmetlerindeki fiyat artışları da dikkat çekti. Temel mal grubu aylık enflasyonu, zayıflamakla birlikte, dayanıklı mallarda fiyatlar ılımlı bir şekilde yükseldi.

TCMB raporunda ayrıca, işlenmiş gıda grubunda aylık enflasyonun yüzde 7,29 olarak gerçekleştiği ve bu grupta ekmek-tahıllarda fiyat artışlarının, kırmızı et fiyatlarının etkilediği işlenmiş et ürünlerindeki yüksek artışlarla birlikte kuvvetlendiği belirtildi.

Yurt içi üretici fiyatlarının şubat ayında yüzde 3,74 arttığı, yıllık enflasyonun ise 3,09 puan yükselerek yüzde 47,29'a ulaştığı ifade edildi. Aylık fiyat gelişmeleri, enerji dışındaki ana sanayi gruplarında yüksek seyretti. Bu durum, gram altın fiyatlarında yeni rekorların görülmesine yol açarken, enerji fiyatlarındaki artış ve Türk Lirasının değer kaybı, altın fiyatlarının sert yükselişinin nedenleri arasında gösterildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.