Emekliler Emlak Vergisinden Muaf mı? Kimler Yararlanabilir? İşte Başvuru Detayları...

Emekliler Emlak Vergisinden Muaf mı? Kimler Yararlanabilir? İşte Başvuru Detayları...
Emekliler için emlak vergisi muafiyeti 2024 yılında da devam ediyor. Geçen yıl emekli olanlar, belediyelere başvurarak bu yıl ilk kez muafiyetten yararlanabilecekler.

2024 yılında emekliler için emlak vergisi muafiyeti uygulaması devam ediyor. İlk defa emekli olanlar, emekli oldukları yılı takip eden yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Geçen yıl, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası kapsamında emekli olanlar da bu yıldan itibaren muafiyetten faydalanabilecekler. Bu yıl emekli olanlar ise gelecek yıl muafiyet hakkından yararlanmaya başlayacaklar.

Başvuru Gerekiyor

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen yeni emeklilerin belediyelere başvuru yapması gerekiyor. Başvuru sırasında “Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dahil) Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form” doldurulması yeterlidir.

Çalışan Emekliler Hariç

Emekli olup çalışmaya devam edenler emlak vergisi muafiyetinden yararlanamıyor. Muafiyetten yararlanmak için herhangi bir işte çalışmamak ve 2023 yılında faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirlerinin 150 bin lirayı aşmaması gerekiyor. Gelir getirmeyen dükkan, arsa ve araziye sahip olan EYT’lilerin muafiyetten yararlanmasında ise bir engel bulunmuyor.

Kiraya Verilen Evler

Konutlarını kiraya vermeden boş tutan emekliler veya kiraya vermekle birlikte kendisi de kirada oturanlar ya da evlerini bedelsiz olarak aile üyelerine kullandıranlar da muafiyetten yararlanabilirler. Ancak, evi kiraya verip eşinin veya çocuğunun evinde oturanlar bu muafiyetten yararlanamazlar.

Yazlık Evler ve Diğer Durumlar

Yazlık ev sahipleri, mesken olarak kullandıkları ev için muafiyetten yararlanamazlar. Ancak, yazlıktan başka evi olmayan emeklilerin burada sürekli ikamet etmeleri durumunda yazlık evde muafiyetten yararlanabilirler. Bu, elektrik ve su faturaları ile kanıtlanabilir. Dul ve yetim aylığı alanlar da brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri bulunması halinde muafiyetten faydalanabilirler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.