500 ve 1000 TL'lik Banknotlar İçin Hazırlıklar Başladı: Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM’de Açıklamalarda Bulundu!

500 ve 1000 TL'lik Banknotlar İçin Hazırlıklar Başladı: Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM’de Açıklamalarda Bulundu!
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, 500 ve 1000 TL'lik banknotlar için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Karahan, bu konuda teknik analizlerin sürdüğünü ve kamuoyuna bildirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gerçekleştirdiği sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Enflasyon hedefleri, TÜİK verileri ve tasarruf tedbirleri gibi birçok konuda açıklamalarda bulunan Karahan, piyasada büyük banknot ihtiyacının arttığına dair değerlendirmelerde bulundu.

500 ve 1000 TL'lik Banknotlar İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Karahan, ekonomistlerin sık sık gündeme getirdiği 500 ve 1000 TL'lik banknotlara ilişkin yaptığı açıklamada, "Küpür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz," dedi. Bu banknotların piyasaya sürülmesi için teknik analizlerin yapıldığını belirten Karahan, "Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor. Bir karar verildiğinde, bu kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır," ifadelerini kullandı.

Asgari Ücrete Zam Mesajı

Asgari ücretle ilgili sorulan soruları da yanıtlayan Karahan, Merkez Bankası'nın asgari ücrette karar verici taraf olmadığını vurguladı. Karahan, "Enflasyon hedeflemesi yaparken, tahminleri ve hedefleri belirlerken bazı varsayımlar yapmak zorundayız. Ücretlerle ilgili ne olacağı konusunda, asgari ücret bunlardan bir tanesi ama daha genel olarak da düşünmek lazım. Daha önce yapılan açıklamaları baz alarak tahminlerimizi yaptık. Bu da şeffaflık çerçevesinde kamuoyuyla paylaşıldı," dedi.

Çalışanlara Verilen Performans Tazminatı

Performans tazminatıyla ilgili sorulara da açıklık getiren Karahan, Merkez Bankası Başkanı, Başkan Yardımcıları, Denetleme Kurulu üyeleri, Banka Meclisi üyeleri ve Para Politikası Kurulu üyelerinin performans tazminatı almadığını belirtti. Karahan, "Bu performans ödemesi, çalışanların bireysel performansını teşvik etme amacıyla kullanılan bir sistem. 1980'lerden beri uygulanıyor, yeni bir uygulama değil. 2023 yılına ilişkin performans ödemeleri de yüzdelik dilimlere göre yapıldı ve 1 ila 2 maaş arasında tazminat ödemesi yapıldı. Bu da uluslararası uygulamalarla tutarlı bir sistem," ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.