Yurtdışı Çıkış Harcına Dev Zam Şoku: Yeni Ücret 1500 TL Olacak! Vatandaşlar Tepkili, Seyahat Planları Değişiyor

Yurtdışı Çıkış Harcına Dev Zam Şoku: Yeni Ücret 1500 TL Olacak! Vatandaşlar Tepkili, Seyahat Planları Değişiyor
Bloomberg'in ulaştığı yeni vergi paketi taslağına göre, yurtdışı çıkış harcı 2024'te 1500 TL'ye yükseltilecek. Ek vergi düzenlemeleri şirketleri ve bireysel yatırımcıları hedef alırken, bütçeye 226 milyar lira ek gelir sağlanması planlanıyor.

Türkiye'de yeni vergi düzenlemeleri gündeme damgasını vuruyor. Bloomberg'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketi taslağı, yurtdışı çıkış harcının 1500 TL'ye yükseltilmesini öngörüyor. 2024 yılında 150 TL olarak uygulanan bu harç, yeni düzenlemeyle birlikte 10 kat artış gösterecek.

ŞİRKETLERİ VE YATIRIMCILARI HEDEF ALAN DÜZENLEMELER

Bloomberg'in ulaştığı taslak çalışmada, özellikle çok uluslu şirketler ve kripto para yatırımcılarına yönelik vergi düzenlemeleri dikkat çekiyor. Çok uluslu şirketlerin Türkiye'de elde ettikleri karlar üzerinden asgari %15 vergi uygulanması planlanırken, bu düzenlemeden gelecek yıl 40 milyar TL ek gelir bekleniyor. Türk şirketlerine uygulanacak yeni asgari vergi matrahından ise yıllık 90 milyar TL ek gelir hedefleniyor.

KRİPTO PARA TİCARETİNE VERGİ GELİYOR

Kripto para ticaretine getirilecek %0,03 işlem vergisi, bireysel yatırımcılar arasında endişe yaratmış durumda. Bu hamlenin yıllık 3,7 milyar TL gelir getireceği tahmin ediliyor.

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI

Gayrimenkul yatırım ortaklıkları da yeni düzenlemeden nasibini alacak. Mülk satışlarından veya kiralamalardan elde edilen karlar üzerinden asgari kurumlar vergisi ödenecek ve bu düzenlemeden 7,2 milyar TL ek gelir sağlanması öngörülüyor.

VATANDAŞA YANSIYAN DÜZENLEMELER

Vatandaşları ilgilendiren diğer düzenlemeler arasında engelli araçlarında istisnaların daraltılması, kuryelere vergi getirilmesi, serbest mesleklerde hasılat takibi ve vergi usulsüzlük cezalarının artırılması yer alıyor.

BAKAN ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal paylaşım sitesi X'te yaptığı açıklamada, yeni vergi düzenlemelerinin yakında TBMM'ye sunulacağını belirtti. Şimşek, borsada planlanan işlem vergisine yönelik çalışmanın ise tarafların geri bildirimleri doğrultusunda ertelendiğini ifade etti.

Yeni vergi paketi taslağı, bütçeye toplamda 226 milyar TL (yaklaşık 7 milyar dolar) ek gelir sağlamayı hedefliyor. Bu gelir, Türkiye'nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık %0,7'sine denk geliyor. Taslağın Meclis'e sunulması ve onaylanması halinde, hem şirketler hem de bireysel yatırımcılar için önemli değişiklikler yaşanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.