Ne Kadar Yaşayacaksınız? Retinada Saklı Gerçek! Gözleriniz Ömrünüzü Ele Veriyor! İşte Detaylar...

Ne Kadar Yaşayacaksınız? Retinada Saklı Gerçek! Gözleriniz Ömrünüzü Ele Veriyor! İşte Detaylar...
Yaşam uzun bir yolculuk ve bu yolculukta herkes ne kadar ömrü kaldığını merak eder. British Journal of Ophthalmology tarafından yayınlanan bir çalışma, gözlerimizin ne kadar ömrümüzün kaldığını ortaya koyabileceğini gösterdi.

"Ne kadar ömrüm kaldı?" diye merak edenler için bu araştırma çarpıcı sonuçlar sunuyor. Gözler sadece ruhun değil, aynı zamanda yaşam süremizin de aynası olabilir.

Araştırmanın Şaşırtan Sonuçları

Uluslararası bir ekip tarafından yapılan ve toplamda 47 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen bu araştırma, gözlerimizin yaşam süremiz hakkında önemli bilgiler verdiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, gözün arkasında bulunan ve görsel bilgileri kaydeden retina, biyolojik yaşımız ve ölüm riskimiz hakkında ipuçları barındırıyor.

Ne kadar ömrünüzün kaldığını gözleriniz ele veriyormuş! Retinada saklı gerçek, sağ gözünüze dikkat - 3

Retina ve Biyolojik Yaş Arasındaki Bağlantı

Araştırmada, retinası biyolojik yaşından daha yaşlı görünen bireylerin önümüzdeki 10 yıl içinde ölüm olasılığının daha yüksek olduğu bulundu. Retinanın biyolojik yaşı, kişinin kronolojik yaşıyla karşılaştırıldığında farklılıklar gösterdi. Bu farklılıklar, kalp rahatsızlıkları veya kanser riski dışında farklı ölüm riskleriyle ilişkilendirildi. Çalışmada, yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi, yaşam tarzı farklılıkları ve etnik köken gibi faktörler de dikkate alındı.

Yapay Zeka ve Retina Yaşı

Araştırma ekibi, bir kişinin retina yaşını doğru şekilde tahmin etmek için derin öğrenme adında bir yapay zeka kullandı. Sağlık durumu iyi olan katılımcıların sağ gözünden alınan 19.200 fundus görüntüsüyle tarama modeli doğrulandı. Tahmini retina yaşı ve gerçek yaş arasında genel olarak üç buçuk yıl içinde doğru bir ilişki olduğu gözlemlendi.

Ne kadar ömrünüzün kaldığını gözleriniz ele veriyormuş! Retinada saklı gerçek, sağ gözünüze dikkat - 11

Hızlı Yaşlananlar ve Ölüm Riski

Çalışma sonuçlarına göre, retinaları gerçek yaşından daha yaşlı olan bireyler 'hızlı yaşlananlar' kategorisine yerleşti. Katılımcıların %28'i beş yıllık bir farka, %4,5'i ise 10 yıldan fazla retina yaş farkına sahipti. Araştırmacılar, retinal yaş farkı ve ölüm riski arasında güçlü bir orantı olduğunu belirledi. Bu bulgular, yaşlanmanın potansiyel bir biyolojik belirtici olduğu fikrini destekliyor.

Yaşlanmanın Yeni Belirticisi: Retina Yaşı

Bu araştırma, retinanın biyolojik yaşın belirtilerini barındırdığını ve ölüm riskiyle güçlü bir bağlantı olduğunu gösterdi. Sağ gözümüzün arkasında saklı olan bu bilgiler, yaşlanma sürecini anlamamıza ve sağlık risklerimizi değerlendirmemize yardımcı olabilir. Gelecekte, retinanın bu benzersiz özellikleri, sağlık takibinde önemli bir rol oynayabilir ve bireylerin sağlık durumlarını daha iyi yönetmelerine olanak tanıyabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.