Down Sendromu bir Hastalık mıdır?
21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü, Down Sendromunu yeniden gündeme taşıdı. Çoğu kişi tarafından hastalık olarak bilinen Down Sendromu aslında çoğu kişinin bildiğinin aksine, bir hastalık olmaktan ziyade; kromozom sayılarındaki farklılıktan ibaret bir durum.
Her yıl 21 Mart tarihinin Down Sendromlular Günü olarak kutlanmasının sebebi, 21. Kromozomların 3 tane olmasından kaynaklanıyor. Genetik bir farklılık ve kromozom anomalisi olarak bilinen Down Sendromu, 46 tane kromozom bulunmaması durumudur. Normalde insanlarda 46 kromozom bulunurken bu durum görülen bireylere üç tane 21 kromozom olması sebebi ile 47 tane kromozom görülür. Bu durum tedavi edilmesi gereken bir hastalık olmamak ile birlikte, yalnızca bir farklılıktır.
Türkiye’de Yaklaşık 70 Bin Kişinin Down Sendromlu Olduğu Biliniyor
Uzman doktorlar, down sendromunun oluşmasına neden olan faktörün hamilelik yaşı olduğunu açıklıyorlar. 35 yaşın üzerinde hamile olan kadınlarda down sendromlu bebek dünyaya getirme olasılığı artmış oluyor. Ortalama her 800 doğumdan birinde down sendromlu çocuk dünyaya geliyor. Bütün dünyada günümüzde 6 milyon civarında down sendromlu insan yaşadığı biliniyor. Türkiye’de ise henüz konu ile ilgili net bir veri bulunmuyor. Bununla beraber ortalama 70 bin kişinin down sendromlu olduğu sanılıyor.
Down Sendromlu Bireylerde Gözlemlenen Ortak Fiziksel Özellikler Nelerdir?
Down sendromu olan bireylerde hafif ya da orta seviyede zeka geriliği gözlemleniyor. Zeka geriliğine ek olarak bazı fiziksel gelişim gerilikleri de bazı durumlarda görülebiliyor. Genellikle down sendromlu olan bireylerin gözleri küçük ve çekik oluyor. Basık bir buruna sahip olmakla birlikte parmakları kısa oluyor. Enseleri kalın ve ayak baş parmakları diğer parmaklara göre daha açık oluyor. Her down sendromu bulunan kişide bu özelliklerin bulunması zorunlu değil. Bazı özellikler her kişide görünmeyebilir.
Down Sendromu Bebek Henüz Anne Karnında iken Tespit Edilebiliyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına gittiğiniz zaman, hamilelik döneminde yapılan testler sayesinde anne karnında bebeğin down sendromlu olup olmadığının tespiti neredeyse kesin olarak yapılabiliyor. Bu oranın yüzde 99.8 olduğu belirtiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.