TCMB Faiz İndirimin Ardından Piyasalar Canlandı

TCMB Faiz İndirimin Ardından Piyasalar Canlandı
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından son aylarda ardı ardına alınan faiz indirimi kararları birçok farklı sektörde canlanmalara neden olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından son aylarda ardı ardına alınan faiz indirimi kararları birçok farklı sektörde canlanmalara neden olmuştur. Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz günlerde politika faizlerinde 250 baz puanlık bir indirime daha gidilmesi canlanmadaki en büyük paya sahiptir. Enflasyon oranlarında da benzer bir düşüşün yaşanması faiz indirimleri ile birlikte piyasalarda olumlu havalar estirmiştir.

Merkez Bankası tarafından 24 Ekim 2019 tarihinde alınan yeni indirim kararı %16,50 olan güncel politika faiz oranlarının %14’e düşürülmesine neden olmuştur. Uluslararası finans kuruluşları ve ekonomistler tarafından açıklanan beklentilere göre Merkez Bankasının önümüzdeki dönemdeler politika faiz oranlarını tek haneli rakamlara indirmesi beklenmektedir. Yapılan bu indirimlerin ardından konut başta olmak üzere otomotiv ve diğer pek çok sektörde yeni gelişmeler yaşanmıştır.

Bankalar Kredi Faizlerine Düşüş Devam Ediyor

Merkez Bankası tarafından son dönemde arka arkaya alınan faiz indirimi kararı bankaların kredi faiz oranlarında da indirime gitmesinin önünü açmıştır. İlk indirim kararının ardından kamu bankaları başta olmak üzere birçok özel banka tarafından konut kredisi faiz oranları %0,99 seviyesine kadar düşürülmüştür. Yüzde 1’in altına kadar düşen konut kredisi faiz oranları, konut sektöründe kısa sürede toparlanma sürecini başlatmıştır.

İnşaat sektöründe uzun süredir yaşanan durgunluk alınan bu faiz indirimi kararlarının ardından toparlanma sürecine girmiştir. Piyasalarda yaşanan bu olumlu gelişmenin ardından Merkez Bankasının 24 Ekim tarihli yeni faiz indirimi bankaların diğer farklı kredi türlerinde de güncel faiz indirimi yapmalarının önüne açmıştır.

Taşıt Kredisi Faiz Oranları Düşürüldü

Merkez Bankasının politika faiz oranlarını düşürmesinin ardından ilk olarak konut sektöründe yaşanan gelişmeler, Merkez Bankası tarafından alınan son kararla birlikte otomotiv sektörüne de yansımıştır. Taşıt kredisi güncel faiz oranları bu kapsam doğrultusunda bankalar tarafından yeniden düzenlenmiştir. Sıfır, ikinci el veya ticari araç alımlarında geçerli olmak üzere bankaların aldığı son indirim kararı ile taşıt kredisi faiz oranları: %0,49 - %0,69 seviyesine kadar düşürülmüştür. Uzun süredir konuttan sonra en çok durgunluk yaşanan otomotiv sektörünün de yeni faiz düzenlemeleri ile canlandırılması hedeflenmektedir.

Bankalar tarafından yapılan son indirim kararının ardından sunulan taşıt kredileri için 500 binlik bir satış rakamına ulaşıldığı ifade edilmiştir. Ayrıca Hurda Teşviki ile de vatandaşların otomotiv alımları için desteklenmesi sağlanmıştır. 16 yaş ve üzeri aracı olanlar sıfır km araç satın alımlarında 15 bin TL’ye kadar bu teşvikten yararlanabilmektedir.

Mevduat Faizleri ve Gösterge Tahvillerinde Düşüş Sürüyor

Merkez Bankasının kademeli olarak aldığı indirim kararlarının ardından kredi faiz oranlarında indirim yapılmasının yanı sıra %27 seviyesine kadar yükselen mevduat faizlerinin de düşürülmesi sağlanmıştır. Son gelişmeler ışığında güncel mevduat faizleri %27 seviyesinden düşerek %10’a kadar gerilemiştir.

Benzer şekilde gösterge tahvillerinde de düşüş yaşanmıştır. 2 yıllık gösterge tahvil faizinin son yıllarında dip seviyesini görmesi piyasalarda olumlu etkilere neden olmuştur. 2 yıllık gösterge tahvil faizi %12,94 seviyesi ile son iki yıllık dönemin en düşük seviyesini görmüştür.

Merkez Bankasından Yeni İndirim Hamlesi Bekleniyor

Merkez Bankasının son dönemde politika faiz oranlarında indirime gitmesi önümüzdeki dönem için piyasalarda beklenti oluşturmuştur. Takip eden dönemler için Merkez Bankası tarafından alınan indirim kararlarının şuan için %14 seviyesinde olan politika faiz oranlarının tek hanelere düşürüleceği beklenmektedir.

Bankaların bu indirim kararından etkilenerek kredi faizlerini düşürmesi konut ve otomotiv sektörü başta olmak üzere piyasalarını olumlu etkilemiştir. Merkez Bankası faiz indirimi kararlarının gelecek dönemde de devam etmesi beklenmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.