Evaporatif bir Soğutucu Almadan Önce Dikkate Alınması Gereken 5 Unsur

Evaporatif bir Soğutucu Almadan Önce Dikkate Alınması Gereken 5 Unsur
Evaporatif soğutma kapalı alanları soğutmak için maliyet etkin basit bir yöntemdir. Bununla birlikte, yaşadığınız iklime bağlı olarak evaporatif soğutma sizin için en etkin seçim olmayabilir.

Kapalı ortamınızı sıcak yaz ayları boyunca serin ve konforlu tutmak en basit tabirle son derece hayal kırıklığı yaratan ve sıklıkla pahalıya patlayan bir çaba olabilir. Evaporatif soğutucular geleneksel klima sistemlerine göre çevreye dost, sağlıklı ve maliyet etkin bir alternatiftir. Bununla birlikte, Evaporatif soğutucu almadan önce dikkate alınması gereken bazı unsurlar da bulunmaktadır. Bu unsurları 5 soru şeklinde aşağıda bulabilirsiniz.

1. Evaporatif soğutucunun etkin olabileceği bir iklimde yaşıyor muyum?

Evaporatif soğutmakapalı alanları soğutmak için maliyet etkin basit bir yöntemdir. Bununla birlikte, yaşadığınız iklime bağlı olarak evaporatif soğutma sizin için en etkin seçim olmayabilir. Bu yüzden, evaporatif soğutucuların nasıl çalıştıklarını anlamak bu yöntemin sizin için doğru çözüm olup olmadığı konusunda karar vermenize yardımcı olacaktır.

Örneğin, sıcak bir günde havuzdan çıktığınızda anında yoğun bir serinleme hissedersiniz. Bu serinleme kuru hava suyun üzerinden geçerken suyun bir kısmını emdiği için gerçekleşir. Bu emme suyun sıcaklığı ve buhar basıncı havayla dengeye gelmeye çalıştığı için oluşmaktadır.Sonuç olarak, su molekülleri gaz moleküllerine dönüşür ve ısı daha yüksek hava sıcaklığı derecelerinden daha düşük hava sıcaklığı derecelerine geçiş yapar. Hava doğal bir şekilde sirküle olduğundan çevresindeki alan daserinler.

Evinizi tutarlı bir şekilde soğutmak için, evaporatif soğutucular bu doğal fenomen üzerine yapılmışlardır. Sıcak ve bayat havayı bir fan yardımıyla içlerine çekerler ve burada hava serinletilmek için nemlendirilmiş pedlerin üzerinden geçirilir. Bu süreç esnasında, hava 15 dereceye kadar soğutulur. Sonrasında, serin ve yenilenmiş hava ortamınız içinde sirküle ettirilir. Serin hava sürekli biçimde sirküle ettiğinden ve serin bir esinti yarattığından, ortam sıcaklığı gerçek sıcaklıktan dört ila altı derece arasında daha düşük hissedilir.

Bu sistem en iyi yüksek sıcaklık ve düşük nemli ortamlarda çalışmaktadır. Yoğun nemli ortamlarda ve iklimlerde yaşayanlar maliyet etkin bir çözüm için seyyar klimaları veya pencere klimalarını tercih etmelidirler.

2. Evaporatif soğutucuların maliyet etkinlik, enerji tasarrufu ve çevresel etki açısından geleneksel klimalarla karşılaştırıldıklarında avantajları nelerdir?

Her iki soğutucunun da amacı ortamınızı soğutmaktır. Bununla birlikte, evaporatif soğutucular daha düşük fiyat seviyelerindedirler, daha enerji etkindirler ve geleneksel klimalara göre daha çevreyle dostturlar. Evaporatif klimaların kurulumu kolaydır. Maliyet etkinlik açısından ise geleneksel klimalarla karşılaştırıldıklarında,çalıştırılmaları %50’ye varan maliyet avantajı sunmaktadır.

Çevresel açından, geleneksel klimalar soğutucu gazlar kullanırken evaporatif soğutucular hareketi ve suyu kullanarak havayı soğutan doğal bir süreçten yararlanmaktadırlar. Bu süreç ozona zarar veren kirletici maddeleri ve diğer kimyasalları içermemektedir.

Ayrıca, evaporatif soğutucular açık pencere veya kapı gibi taze hava kaynakları mevcut olduğunda en iyi şekilde çalışmaktadırlar. Bu ortamınızın sabit ortam havasına gereksinim duyan geleneksel klimalara göre daha taze havayla dolu olmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, evaporatif soğutucular kuru havayı doğal bir şekilde nemlendirdikleri için göz kaşınması, boğaz veya cilt rahatsızlıkları gibi durumları azaltırlar.

3. Ortamım için hangi büyüklükteki bir evaporatif soğutucu en etkili çözüm olacaktır?

Evaporatif soğutucunuzdan en iyi sonucu almak için yeriniz için doğru büyüklükte olup olmadığından emin olmalısınız. Optimal soğutucu için, oda metrekaresini oda yüksekliğiyle çarptığınızda alanınızın kaç metreküp olduğunu bulabilirsiniz. Sonrasında bu hacme uygun bir ürün arayışına girişebilirsiniz.

4. Evaporatif soğutucuların farklı tipleri mevcut mudur?

Genel olarak iki tip evaporatif soğutucu bulunmaktadır: seyyar ve endüstriyel pencereye monte edilen soğutucular. Eğer soğutmak istediğiniz ortamlar farklılık gösteriyorsa seyyar bir soğutucu tercih etmelisiniz. Fakat soğutma problemi belirli bir oda ile sınırlı ise pencereye monte edilen soğutucular geleneksel klimalara göre son derece enerji etkin bir alternatif olacaktır.

5. Evaporatif soğutucular ne kadar bakım gerektirirler?

Evaporatif soğutucular genel olarak çok az bakıma ihtiyaç duyarlar. Temel temizlik ve cihazın doğru yerleştirilmesi ve açılıp kapatılması ürün performansını ve ömrünü belirleyen temel faktörlerdir. Seyyar evaporatif soğutucunun filtresinin ve su perdelerinin iki haftada bir ılık suyla ve hafif bir deterjanla tozu kiri ve küfü engellemek için temizlenmesi gerekmektedir. Tüm bir mevsim boyunca kullandıktan sonra aracınızı silmeli, su tankını boşaltmalı, filtresini ve su perdesini temizlemeli ve sadece fan fonksiyonu ile tamamen kuruyana kadar 30-60 dakika çalıştırmalısınız.

Pencere tipi evaporatif soğutucuları kullanıma hazırlamak için, nem pedlerini değiştirmeli, pompayı temizlemeli ve gerekiyorsa motoru yağlamalısınız. Kış süresince kapalı tutmadan önce, soğutucudan ve su tedarik hattından fazla suyu boşaltmalı, su hattını kesmeli, soğutucunun üstünü örtmeli ve güç kablosunu çıkarmalısınız.

Daha fazla bilgi için: http://www.evaporatifklima.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.