Gebelikte Yapılması Gereken Tarama Testleri Nelerdir?

Gebelikte Yapılması Gereken Tarama Testleri Nelerdir?
​Gebelik bebeğin anne rahmine tutunduğu andan, büyümeye başlaması ve doğuma kadar süren evredir. Özel bir süreç olan gebelikte annenin ve bebeğin sağlığını korumak için alınması gereken tedbirler, yapılması gereken testler mevcuttur.

Bunun için gebelik sürecinde anne adayı kendine bir kadın doğum hekimi belirlemeli ve düzenli olarak kontrole gitmelidir. Gebelik sürecinde bebeğinizde herhangi bir sakatlık olma durumunu saptamak için hekiminiz ilk karşılaşmada bazı testler yapar.

Bu testleri yapmanın altında yatan ilk neden, gebelikte oluşabilecek olumsuzlukları öngörerek tedbir almaktır. İlk muayenede istenilen kan testleri ile gebenin; kan gurubu, kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklık durumu, hiperbülirinemi ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalık var mı, gebeliğin 20. haftasına kadar tedavi edilebilecek hastalıkları saptamak, anemik bir hasta olup olmadığınız belirlemek, talasemi yani Akdeniz anemisi gibi aileden gelen kalıtsal bir hastalık mevcut mu bunlara bakılır. Bunun dışında yapılan diğer testler aşağıda açıklanmıştır.

HIV ve Hepatit B Testleri

Gebeliğin 11-13. haftalarında AIDS için anti HIV, hepatit B için, HbsAg ve anti HBS, hepatit C için anti HCV testleri yapılarak gebede taşıyıcılık var mı saptanır. Hepatit B taşıyıcısı annelerin bebeklerine doğum sonrası aşı ile serum uygulaması yapılır ve belirli aralıklarla devam eder. Ancak hepatit C ve AIDS virüsünü taşıyan gebelerin doğan bebekleri için hastalıktan koruyucu etkin bir tedavi yoktur.

İkili Tarama Testleri

İkili tarama testinin amacı, Down sendromunun erken gebelik haftasında yakalanmasıdır. Gebeliğin son adet tarihine göre fetüsün 11-13. haftalarında ense kalınlığı testi yapılır. Ense pilisinin kalınlığı Down sendromu, mongolizm, trizomi 18 ve özellikle kalp gibi bazı organların probleminde artar. Bebeğin ensesinde biriken sıvı miktarına bakılır, Down sendromlu bebeklerde sıvı miktarında artış görülür.

Üçlü Tarama Testi

Gebeliğin 16-19. haftalarında bebeğe ait Down sendromu, trizomi 18 gibi zeka geriliği ile beliren kromozom bozukluları ve nöral tüp defekti diye bilinen omurilik hastalıklarının taranmasıdır. Üçlü test ile tanı konmaz, eğer değerler yüksek çıkarsa amniyosentez ile tanı kesinleşir.

Amniyosentez

Amniyosentez de anne karnından ince ve uzun bir iğne yardımıyla bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısından örnek alınır. Alınan sıvıda bebeğe ait dökülen canlı hücreler vardır. Bu hücreler özel bir kültür ortamında bekletilerek kromozom analizi yapılır.

Dörtlü Test

Gebeliğin 18-22. haftasında yapılan dörtlü tarama testi ayrıntılı ultrason olarak da bilinir. Bebeğin gelişimine bakılan testte, kalbi, kolları, mesanesi, omurgası ve diğer pek çok organına bakılır. Bebeğin cinsiyeti bu testte net olarak belirlenir. Yarık damak, yarık dudak gibi anomaliler saptanır. Rahim ağzı uzunluğuna bakılır.

Torch Taraması

Toksoplazma, rubella, herpes virüslerinin antikorları taranır. Bu tür enfeksiyonlar gebelik öncesi dönemde geçirildiğinde herhangi bir problem oluşturmazken gebeliğin ilk üç ayında geçirildiğinde bebekte ciddi sakatlıklara yol açmaktadır. Toksoplazma özellikle kedi ve köpek dışkıları bulaşmış yiyecekler tüketilmesi ile bulaşır. Özellikle çiğ et ve iyi yıkanmamış sebze ve meyve tüketilmesi toksoplazma parazitinin geçmesinde rol oynar. Gebeliğin başında yapılan antikor tarama testleri ile bu enfeksiyonların geçirilmediği saptanması durumunda, gebeliğin sonuna dek toksoplazmadan korunmak şarttır.

İndirek Coombs Testi

Eşiyle kan uyuşmazlı olan gebeler indirek coombs testine bakılarak değerlendirilir. Sonuç negatif olursa bebeğin etkilenmediği anlamına gelir. Bu durumda gebelik boyunca etkilenmeden devam edebilmek amacıyla gebeye Antı D imminoglobulin iğnesi yapılır.

Non-stress Testi (NST)

Gebeliğin 26-28. haftasından sonra yapılan NST, fetal kalp atım hızını kontrol ederek bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi vermektedir.

Ankara Haber adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.