SGK E - Bildirge Nedir, Nasıl Kullanılır?

SGK E - Bildirge Nedir, Nasıl Kullanılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birçok işlemin elektronik ortama aktarılmasının ardından vatandaşlar için büyük kolaylıklar sağlanmıştır. İşte SGK E - Bildirge Nedir, Nasıl Kullanılır? haber detayı....

SGK E - Bildirge Nedir, Nasıl Kullanılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birçok işlemin elektronik ortama aktarılmasının ardından vatandaşlar için büyük kolaylıklar sağlanmıştır. E – bildirge sistemi, işverenlerin, sigortalı olarak çalıştırdıkları işçilerine ait sigorta prim belgelerini elektronik ortam üzerinden verilmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra aynı sistem üzerinden; tahakkuk bedelleri, otomatik ödeme talimatı vb. prim ödemeleri de yapılabilmektedir.

Günümüzde e-devlet sistemi ile başlayan süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalı çalışan ve işverenlerin primlere ilişkin tüm işlemlerini kolay bir şekilde, kuruma bizzat gelmelerine gerek kalamadan yapmalarını sağlamaktadır. İş yerinde 3 ve daha fazla sigortalı işçi çalıştıran kişiler için e – bildirge yönteminin kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu sayede hem kurumun iş yükü azaltılmış hem de vatandaşlar için kısa sürede işlem yapılmasının önü açılmıştır.

SGK E- Bildirge Zorunlu Mudur?

29 Nisan 2015 tarihinden itibaren işverenler için e – bildirge sistemi üzerinden bildirim yapmaları zorunlu hale getirilmiştir. İşyerinde üç ve daha fazla sigortalı çalışanı bulunan kişiler, özel veya resmi olması fark etmeksizin çalışanlarının prim belgelerini ve diğer işlemleri bu sistem üzerinden yapmaları gerekmektedir. Yapılan yeni düzenlemeler sayesinde üç kişiden daha az personele sahip kişilerde e – bildirge sistemini kullanabilirler.

E – bildirge sistemini kullanmak için takip edilmesi gereken yollar:

  • E – bildirge formunun, işveren veya yetkili şahıs tarafından doldurulması,
  • Faaliyet bölgesinde yer alan yetkili SGK il/ilçe müdürlüğüne başvuru yapılarak, kullanıcı adı ve şifre alınması gerekmektedir.

Kısa sürede gerekli belge ve bilgilerle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunarak sistemi aktif bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. E – bildirge sistemine geçmesi gereken zorunlu olan kişilerin belirtilen süre içinde sistemi kullanmaması veya işlem yapmaması halinde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında belirlenen idari para cezası uygulanmaktadır.  

SGK E – Bildirge İle Hangi İşlemler Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverenlerin sigorta işlemlerini rahatlıkla elektronik ortam üzerinden yapabilmeleri için e – bildirge sistemi devreye sokulmuştur. Bu sistem üzerinden işverenin çalışanlarına dair farklı birçok sigorta işlemini gerçekleştirmesi mümkündür. E – bildirge sistemi ile yapılan başlıca işlemler arasında:

  • Aylık sigorta primi ve hizmet belgesi bildirimleri,
  • Sigortalının işe giriş bildirgesi,
  • Yeniden yapılandırma işlemleri,
  • Sigortalı sorgulama işlemleri,
  • Borcu yoktur belge talebi,
  • Diğer kullanıcı işlemleri,
  • Çalışanların hesap fişleri işlemleri vb.

Daha birçok farklı işlem yapılabilmektedir. Kişilerin bu sistemi kullanabilmeleri için faaliyette bulundukları ilde veya ilçede bağlı olunan Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yaparak SGK kurumsal internet sitesi üzerinden e – bildirge sisteminden tüm işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. E – bildirge sistemi birçok açıdan vatandaşlar için kolaylık sağladığı için kullanımı yaygın ve oldukça kolaydır.

SGK E – Bildirge Şifresi Nereden ve Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumundan alacağınız kullanıcı adı ve şifre ile e – bildirge sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz. Bağlı olunana Sosyal Güvenlik Kurumuna; bildirge formu ile bizzat veya sizi temsilen imza yetkisi bulunana vekil tarafından başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılan başvurunun ardından kişilere kullanıcı adı ve şifreleri kısa süre içinde verilmektedir. Bu işlemlerden sonra sistemin hizmet verdiği tüm kanalları gün içinde kullanabilirsiniz.

Sigortalı işçi çalıştıran kişilerin sigortalı çalışanlarına karşı tüm sigorta yükümlülüklerini yerine getirilmesi adına e – bildirge sistemi son derece önemli ve bir o kadarda gerekli bir uygulamadır. 2015 yılından beri zorunlu tutulan uygulama sayesinde kişiler uzun süre kurumda işlem yapmak zorunda kalmadan tüm SGK işlemlerini rahatlıkla internet üzerinden gerçekleştirmektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.