Beklenmeyen gebelik ve kürtaj

Beklenmeyen gebelik ve kürtaj
Kürtaj kelime anlamıyla rahim içerisinden, doku alınması anlamına gelmektedir. İnsanlar arasında kürtaj kelimesi ile çoğunlukla gebelik sonlandırılması anlamında kullanılmaktadır.

Kürtaj, diğer adı ile tıbbi tahliye için küretaj, gebelik sonlandırma, çocuk aldırma ve kazıma adlarıyla da kullanılmaktadır. Özellikle Kürtaj Ankara , İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler de daha sık yapılmaktadır.Kürtaj işlemi gebelik sonlandırılması dışında, jinekoloji alanın da tanı amaçlı biopsi veya tedavi amaçlı bir yöntem olarak da kullanılmaktadır.

Doğurganlık çağında bulunan kadınlarda istenmeyen bir gebelik durumunda kürtaj uygulanmaktadır. Ülkemizde kürtaj 18 yaş ve üstünde, gebeliğin onuncu haftasına kadar kendi rızası ile yapılmaktadır. Resmi olarak kadın evliyse mutlaka eşinin onayı da alınmalıdır. Dünyanın pek çok ülkesinde gebelik sonlandırılması halen vakum tekniği, negatif basınçla çekme şeklinde uygulanmaktadır. Bu operasyon için kullanılan vakum setine karmen kanül –enjektör seti denilmektedir.

10 haftalıktan büyük gebeliklerde ancak fetuste bir anomali var ise veya gebelik anneyi ciddi bir sağlık sorunundan dolayı risk altına sokuyor ise heyet kararı ile gebelik sonlandırılır. Bu sonlandırma işlemi, rahim kasılmalarını uyararak ve düşük eylemini başlatmayı amaçlar.

Kürtaj işlemi öncesi hasta jinekolojik muayeneden geçirilmelidir. Hastanın kürtaj olacağına karar verilirse hasta jinekolojik muayene masasına uzanır. Ardından spekulum vajina içerisine yerleştirilir. Vajina, antiseptik solüsyonlar ile temizlenerek, anestezi işlemine başlanır. Anestezi, genel ya da lokal olmak üzere 2 şekilde uygulanabilir. Genel anestezi uygulanacak ise, hastanın kolundan serum ve damar içine ilaç verilir.

Bu aşama sonrası hasta derin bir uykuya dalar ve kürtaj işlemi bittikten sonra uyandırılır. Eğer lokal anestezi uygulanacak ise rahim ağzı, iğne ile uyuşturularak vakum yöntemi ile rahim içi temizlenir. İşlemin bitmesinden sonra spekulum alınır ve parça durumu kontrol edilir. Anestezi sonrası hastanın uyandırılması 10 dakika sürmektedir. Lokal anestezi uygulanması durumunda hasta bir süre dinlendirilerek ayağa kaldırılır. Operasyon sonrası hasta günlük hayatına geri dönebilir. Alanında uzman Op. Dr. Uzay YILDIRIMdan kürtaj operasyonu sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk.

Kürtaj işlemindegenel anestezi uygulanmışsa, uygulandığı ilk günlerde sersemlik hissi olabilir. Bu zamanda yorgunluk, halsizlik ve kasık ağrısı olağandır.

Kürtaj sonrası 10 gün boyunca hafif lekelenme tarzı kanamalar görülebilir. Bu kanamalar olağandır. Genel anestezi uygulanan işlemden bir saat sonra yemek yenilebilir. İlk öğünün hafif ve yağsız olması önerilir. Kürtaj sonrasında doktor tarafından verilen ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır, bu sayede enfeksiyon riski en aza indirilecektir. Ayrıca cinsel ilişki iyileşme tamamlanana kadar yasaklanmaktadır.

Genellikle kürtaj sonrası ilk ayda adet görülmekle birlikte 1,5 aya kadar da uzayabilmektedir. Kürtaj hamile kalmayı engellemez, bundan dolayı yaşayacağınız ilk ilişkide herhangi bir hamilelik durumu oluşmaması için doktorunuzdan uygun korunma yöntemlerini öğrenmelisiniz.

Kızlık Zarı Dikimi, bekâretini kaybetmiş bir bayanın ilk ilişkiye girmesinde, tekrar bakire bir bayanda olduğu üzere kanama meydana gelmesini sağlamak esasıyla yapılan bir cerrahi operasyondur.Kızlık zarı onarımı yapılan bir bayanda cinsel ilişki ile görülen kanama, bakire bir bayanda görülen kanama ile aynıdır. Latince dekızlık zarı 'himen', zar diktirme işlemine de'himenoplasti' denmektedir.

Rengi, miktarı ve özelliklerinde herhangi farklılık görülmez. Kanama genellikle pembemsi, damla şeklinde az miktarda görülse de gibi bazı durumlar da aşırı miktarda ve kırmızı renkte de olabilir. 2 Farklı çeşitte görülen tedavi;

-Geçici kızlık zarı dikimi: Kızlık zarı artıkları mevcut bulundukları yerlerden toparlanarak bir araya getirilir ve dikim işlemi uygulanır. Bu yöntem evlilik öncesi 3-7 günde yapılmalıdır. Bu teknikte kanama garantisi verilmemektedir. Bu dikim çeşidi yeterli zaman olmadığı durumlarda önerilmektedir.

-Kalıcı kızlık zarı dikimi: Kalıcı kızlık zarı dikimi içinflep (doku kaydırma) yöntemi kullanılmaktadır. Vajina duvarlarında alınan parçalar ile doku kaydırılması yaparak ilk cinsel ilişkide kanamanın gelmesi sağlanabilmektedir.

Kızlık Zarı Dikimi işlemleri ortalama 20-30 dakika kadar sürmekte, genel anestezi veya lokal anestezi ile yapılabilmektedir.

İşlem sonrası doktorunu verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Düzenli doktor kontrollerine gidilmeli ve pansumanların düzenli olarak yapılarak, enfeksiyon oluşmamasına dikkat edilmelidir. Operasyon sonrası, 1 hafta spor aktivitelerinden uzak durulması tavsiye edilmektedir. Banyo ve tuvalet kullanımında temizlik önden arkaya doğru ılık su ile yapılmalı, sonrasında ise iyice kurutulmalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.