MELİH GÖKÇEK, ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA ETTİ

MELİH GÖKÇEK, ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINDAN İSTİFA ETTİ
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANI MELİH GÖKÇEK,23,5 YILLIK GÖREVİ SÜRESİNCE BAŞKENT’TE YAPILAN VE YAPIMIDEVAM EDEN PROJELERE İLİŞKİN BİLGİ VERDİ..

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 23,5 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa ederek, ayrıldı. Başkan Gökçek,“Ben bir dava ahlakından geliyorum. Benim davamda nefse uymak yoktur. Benim davamda şahsi çıkarlar için davaya zarar vermek olmaz. Benim davamda emir demiri keser. Benim davamda liderin talimatına uymak gerekir"dedi.

Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda, belediye bürokratlarının da bulunduğu yoğun bir katılımla gerçekleşen Olağanüstü Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda, Başkan Gökçek, istifa gerekçeleri ile yaşanan süreçte ortaya atılan iddialara açıklık getirdi.

Birçok televizyon kanalının canlı yayınladığı istifa açıklamasına, Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde gerçekleşen ve devam eden projelerden istatistiki bilgiler vererek başlayan Başkan Gökçek, konuşmasının ikinci bölümünde de 23,5 yıllık belediye başkanlığı görevinden ayrılma gerekçelerini anlattı. Başkan Gökçek, sözlerine,“Ben yıllarını AK Parti’ye vermiş bir kardeşinizim. AK Parti iktidarı, önce kendi milletine, sonra bütün mazlum milletlere ve İslam alemine umut olmuş bir harekettir”diyerek devam etti.

Başkan Gökçek, Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki bu hareketin, millet için sayısız fedakarlıklar yaptığını ve yeni bir Türkiye’nin doğuşunu temin ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Türkiye duble yollarla, hızlı trenle, her kentte bir havaalanıyla, her kentte kurulan bir üniversiteyle, şehirlerde metrolarla şehir hastaneleriyle, sağlıkta yapılan devrim niteliğindeki yeniliklerle, denizi üstten ve alttan geçen köprü ve tünellerle, modern statlarla, milli harp sanayiyle ve sayılamayacak yeniliklerle, Recep Tayyip Erdoğan döneminde, AK Parti döneminde tanışmıştır. Yaşam kalitesini artıracak yatırımların yanında, çocuğu, genci, kadınları, yaşlıları, engellileri kapsayan yüzlerce proje gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de ihtiyaç sahiplerine sahip çıkılmış, dar gelirli vatandaşların sosyal garantileri çoğaltılmıştır. Yaşlı, engelli, kadın, şehit aileleri ve gaziler gibi toplumun pek çok kesimlerine maaşları bağlanmış, mazlumun ilacı olmuştur.”

-“BU KADAR SESSİZ KALIŞIMIN NEDENİ…”

“Bu konuda AK Parti iktidarlarının ve liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın hakkı inkar edilemez”sözünün büyük alkış aldığı salonda açıklamasını sürdüren Başkan Gökçek, böyle bir siyasal iktidara, belediyeler olarak, saydığı hizmetlerle katkıda bulunduğunu söyledi. AK Parti’nin Merkez Karar ve Yürütme Kurulu'nda yapılan değerlendirmelerle, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından istifasının istendiğini belirten Başkan Gökçek,“Özellikle muhalif medya ve bazı milletvekilleri, benim bu konuda yoğun bir tepki koyacağımı düşünüp, devamlı olarak olayı Twitter'da, medyada konuyu kaşıdılar. Dikkat ederseniz, ben çok tweet atan Melih Gökçek, bir tek tweet atıp, cevap bile vermedim”diye konuştu.

İstifa sürecindeki sessizliğine de açıklık getiren Başkan Gökçek, bunun nedenini de“Kaç kez 7 düvele meydan okuyan Melih Gökçek’in sessizliğinin nedeni neydi? Ben bir dava ahlakından geliyorum. Benim davamda nefse uymak yoktur. Benim davamda şahsi çıkarlar için davaya zarar vermek olmaz. Benim davamda emir demiri keser. Benim davamda liderin talimatına uymak gerekir”sözleriyle açıkladı. Gökçek'in bu sözlerini, üyeler ayakta alkışladı.

-“İNANDIĞIMIZ UMUTLARA HAKSIZLIK OLMAMASI İÇİN İSTİFA EDİYORUM”

Türkiye olarak bu günlere kolay gelinmediğini de ifade eden Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

“Amaçlarımız; gelişmiş ve üreten bir Türkiye’ydi. İnsanları refah içinde yaşayan bir Türkiye’ydi. İnsanları huzur ve güven içinde yaşayan bir Türkiye’ydi. Amacımız, dünya Müslümanlarının, mazlumlarının umudu olmaktı. Şimdi bunları gerçekleştiren bir iktidar ve bir lider var. Bu iktidar AK Parti, bu lider Recep Tayyip Erdoğan... Bizler, bu umudu inşa ederken, o gün liderimiz benim belediye başkanlığı yaparak katkı sağlamam gerektiğini düşündü. Bugün ise istifa ederek katkı sağlamam gerektiğini düşünüyor. Bu yüzden ben istifa etmeyerek, partim için bir oy kaybına dahi yol açarsam, bunun bir vebal olacağını düşünüyorum. İstifa etmezsem, inandığımız umutlara haksızlık olur diye endişe ediyorum.”

-“BAŞARISIZ VE YORGUN OLDUĞUMU DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN DEĞİL..."

Başkan Gökçek’in,“Başarısız olduğumu düşündüğüm için değil, yorgun olduğumu düşündüğüm için değil, ya da herhangi bir başka kaygı nedeniyle değil, sadece ve sadece ülkemi lider ülke yapacağına inandığım Recep Tayyip Erdoğan’ın talebini yerine getiriyorum”sözleri, salondakilerden uzun süre alkış aldı.

Kendisine olaya karşı çıkması ve istifa etmemesi konusunda çok baskı yapan olduğunu da hatırlatan Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Bakınız ben kendimde, davama iğne ucu kadar zarar verme hakkı bulamam. Recep Tayyip Erdoğan demek, Türkiye’de mazlumların sahipsiz kalmaması demektir. Recep Tayyip Erdoğan demek, bu güzel vatanın, bu güzel insanlarının yeniden o karanlık günlere dönmemesi demektir. Arakan’da yaşayan mazlumun aç kalmaması, ölüme terk edilmemesi demektir. Dünün 25 cente muhtaç Türkiyesi, bugün Afrika ve dünyadaki mazlum milletlere 6,5 milyar dolar yardım ediyor. Mazlumları aç, açık bırakmamak için gayret sarf ediyor. Recep Tayyip Erdoğan demek, Afrika’daki mazluma el uzatmak demektir. Recep Tayyip Erdoğan demek, Filistin ve tüm ezilen mazlum devletlerin sahipsiz kalmaması demektir. Recep Tayyip Erdoğan demek, Türkiye’de yaşayan 3,5 milyon Suriyeli ve Iraklı'nın yeniden memleketlerine gönderilmemesi, orada açlık ve ölüme mahkum edilmemesi demektir.

Ben Melih Gökçek olarak, vebal altına giremem. Yarın vesile olduğum yanlışlığın hesabını Allah katında veremem. Onun için liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın emrine uyarak, Belediye Başkanlığı’nı bırakıyorum.”

-“23,5 YILDA, HAKKIMDA TEK BİR SUÇLAMA YOK”

Bazı kesimler tarafından, istifasına ilişkin,“soruşturmalardan korktu”dedikoduları yapıldığını ve yapılmaya da devam edileceğini kaydeden Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

“Bakınız, ben 1994’ten sonra 8 yıl muhalefette belediye başkanlığı yaptım, 500 civarında soruşturma ve araştırma geçirdim. Soruşturmasız günümüz yok gibiydi. Rabbime hamdolsun, hepsinden yüz akıyla çıktım. 23,5 yıldır dokunulmazlığı olmayan bir kişi olarak aldığım tek bir ceza yoktur. Aileme ve halkıma karşı alnım aktır. Benim hakkımda iftira niteliğinde haber yapanlara sesleniyorum. Ben bir dava adamıyım. Benim duruşum, 28 Şubat’ta da gezi parkı eylemlerinde de 17-25 Aralık’ta da 15 Temmuz FETÖ ihanetinde de aynı çizgide olmuştur. Ve Ankara halkı, benim bu duruşuma ve hizmet aşkıma 5 dönemdir oy vermiştir. Dünkü duruşumun anlamı neyse, bugünkü istifamın da anlamı odur. Davamız için mücadele gerekiyorsa da hazırız. Fedakarlık gerekiyorsa da hazırız.”

-HERKESTEN HELALLİK İSTEDİ…

Başkan Gökçek,“Davamıza olan sadakatimiz ve sevdamız tartışılamaz. Liderimize ve onun siyasetine zerre kadar zarar vermeyi, mazlum insanlara, mazlum milletlere ve İslam alemine verilecek zarar kabul ederim. Bu nedenle 23,5 senedir aralıksız sürdürdüğüm Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa ediyorum”diye konuştu.

23,5 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı süresince kendisiyle birlikte olan Ankaralılardan, çalışma arkadaşlarından ve eşinden de helallik isteyen Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Bana 5 dönemdir oy veren, vermeyen tüm Ankaralılara teşekkür ediyorum. 23,5 yıl boyunca benimle birlikte Ankara için gececisini gündüzüne katan mesai arkadaşlarımın hepsine teşekkür ediyorum. Bilmeyerek onlara yanlışlarım olduysa, haklarını helal etmelerini istiyorum.

23,5 yıl boyunca benimle birlikte Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde karar veren tüm belediye meclis üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyor ve haklarını helal etmelerini istiyorum.

23,5 yıl boyunca siyasi arenada omuz omuza birlikte mücadele ettiğimiz dava kardeşlerime ve AK Parti teşkilatlarımıza teşekkür ediyor ve haklarını helal etmelerini istiyorum. 23,5 yıl boyunca kapı kapı dolaşıp, dar gelirli vatandaşlarımızı yalnız bırakmayan ve ağız tadıyla bir haftalık bile tatil keyfi yaşatamadığım eşim Nevin Gökçek’e teşekkür ediyor, huzurlarınızda bana hakkını helal etmesini istiyorum.”

-PROJELER KONUSUNDA DESTEK…

Başkent Ankara’da devam eden ve seçimden önce bitirmeyi hedeflediği projeler bulunduğunun da altını çizen Başkan Gökçek, bu projeleri şöyle sıraladı:

“-Yüzde 90’ı biten ANKAPARK

-Kuzey Ankara Kuzey Yıldızı Cami

-Kuran Mucizeleri Müzesi, Kutsal Emanetler Müzesi

-Bilim Müzesi

-Ulus Dolmuş Durakları Projesi,

-Ankara Boğazı, Bilkent Şehir Hastanesi çevre yolları,

-Bağlıca Sabancı Bulvarı bağlantı bulvarı,

-Kuzey Ankara 5 bin kişilik Konferans Salonu,

-Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etaplar,

-Yeni Mamak Projesi,

-Fuar alanı,

-Eryaman Stadı,

-Çubuk-1 Rekreasyon Alanı,

-Ulus Tarihi Kent Merkezi,

-Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm projeleri.”

Saydığı tüm bu projelerin, yerine gelecek belediye başkanı arkadaşı tarafından bitirileceği umudunu da ifade eden Başkan Gökçek,“Bu konuda benden istenecek her türlü yardımı yapacağımı, mesai harcayacağımı, halkımın önünde belirtmek isterim”diye konuştu.

-İÇİMİZDEKİ FİTNECİLERE İMKAN VERME. ONLARI HELAK ET YARABBİ”

Son söz olarak bir duası olacağını belirten Başkan Gökçek,“Bizden görünüp bizden olmayan, görevleri, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan ile yakınlarının arasını açmak olan, içimizdeki fitnecilere imkan verme. Onları helak et yarabbi”dedi.

Başkan Gökçek, sözlerini,“Ben Ankara’da doğdum, Ankara’da büyüdüm, Ankara’ya hizmet ettim, inşallah Ankara’da öleceğim. Ankara’yı ve Ankarılı'yı çok seviyorum. Çok güzelsin Ankara. Saygılarımla”diyerek bitirdi. Başkan Gökçek’in konuşmasının ardından, salondakiler uzun süre kendisini ayakta alkışladı.

Toplantıya, başlama saatinden 5 dakika önce gelen Başkan Gökçek, sözlerini bitirir bitirmez de Belediye'den ayrıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, istifasını açıklamadan önce, 23,5 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevi süresince, yapılan ve yapımı devam eden projeleri rakamlarla anlattı.

Başkan Gökçek’in talebi üzerine“olağanüstü gündemle”toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi, Büyükşehir Konferans Salonu’nda düzenlendi. CHP ve MHP gruplarının katılmadığı toplantıda Gökçek, alkışlar eşliğinde kürsüye gelerek, 23,5 yıllık icraatlarını anlattı.

Arka fonda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla gerçekleşen çeşitli projelerin açılış fotoğraf ve video görüntüleri eşliğinde başkanlığı süresini kısa cümlelerle anlattı.

-“ARTIK ANKARA MABETSİZ DEĞİL, İNANÇ ŞEHRİ OLDU”

1994 yılında Büyükşehri Belediye Başkanı olduğunda, adı“Bozkır Ankara”olan Ankara’nın,“suları haftada dört gün akmayan, hava kirliliğinden kuşların öldüğü, modern çöplüğü bile bulunmayan, bir yabancı konuk geldiğinde yüz akı ile gezdirilecek hiçbir eserinizin olmadığı bir Ankara teslim aldıklarını”anlatan Başkan Gökçek,“Geçmiş yıllarda Ankara’nın adı mabetsiz şehirdi. Hacı Bayram Camii çevresi, Hacı Bayram Hazretleri’ne inat meyhane ve malum evlerle dolmuştu. Temizledik Elhamdülillah. İstanbul’da 4 bin 640 kişiye bir cami düşerken, bu rakam Ankara’da bin 750 kişiye bir cami oldu. Yani camiler şehri İstanbul’u tam 2,65 kat geçmişiz. Artık Ankara’nın adı mabetsiz şehir değil inanç şehri Ankara”dedi.

Başkan Gökçek, 23,5 yılın değerlendirmesinde şu bilgileri verdi:

-Ankara raylı sistemi, metroyu ve teleferiği bizimle tanıdı.

-Bulvarlarımız dörder şeritti. Hepsini genişlettik. 312 tane köprü alt ve üst geçit yaptık. 139 tane yaya üst geçidi yaptık.

-Doğu- batı istikametinde sadece Eskişehir ve İstanbul bulvarları varken, şimdi hem bu iki bulvar genişledi, hem de 5 alternatif (İncek Bulvarı, Sabancı Bulvarı, Ankara Bulvarı, Batı Bulvarı ve Batıkent 1940 Cadde) daha eklendi.

-Ankara’da 146 tane yeni bulvar açtık ya da genişlettik.

- 7 bin 255 kilometre yeni yol açtık. 9 bin 328 kilometre malzemeli bakım, 6 bin 190 kilometre reglaj yaptık.

-Kentimize 5 giriş kapısı yaptık, dekoratif saatlerle ve dev havuzlarla meydanlarımızı süsledik.

-Dünyanın en yeşil, en çevreci araç filosu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde. 1290 adet doğalgazlı otobüs bizde.

-Kesikköprü’den, bir dünya rekoruna imza atıp, 130 kilometreden bir yıl içinde su getirdik. Şu ana kadar 8 bin 186 kilometre içme suyu, 5 bin 501 kilometre atık su ve bin 618 kilometre yağmur suyu, toplamda 15 bin 305 kilometre alt yapı yaptık.

-1994’ten önce 71 yıllık Cumhuriyet tarihinde toplam 6 bin 332 kilometre alt yapı yapılmıştı. Bir başka deyişle Gökçek öncesi yılda 89 kilometre alt yapı yapılırken, Gökçek döneminde yılda ortalama 665 kilometre alt yapı yapılmıştır. Yani performans geçmişin 7,5 katıdır.

-Su abone sayısı, 725 binden 2 milyon 217 bine çıktı.

-1994 öncesi bir arıtma tesisi varken, şimdi küçüklü-büyüklü 10 içme suyu arıtma tesisi var. 4 tane de inşa halinde.

-Biz geldiğimizde Çankaya ve Mamak çöp kokusundan geçilmezken, Türkiye’de belediyenin cebinden tek kuruş para çıkmadan çöp bertaraf tesisini biz kurduk. Türkiye’de çöpten elektrik üreten ilk belediyeyiz.

-Ankara’da kişi başına düşen yeşil alan 2 metrekare iken şu anda 20 metrekareye çıktı.

-1994-2017yılları arasında Ankaramıza 78 milyon 917 bin ağaç ve çalı grubu diktik. Yeşil Ankaramıza 111 milyon çiçek dikmişiz. Ankara’da sadece 19 park varken, buna ilave 399 adet yeni park yapmışız.

-Dünyada hiçbir kent merkezinde birden fazla rekreasyon alanı bulamazsınız. Ama Ankara bir başka; Göksu, Harikalar Diyarı, Mavi Göl, Mogan, Dikmen Vadisi, 50.Yıl Parkı, Kuzey Yıldızı, Esertepe Parkı, Altınpark, Gençlik Parkı, Çubuk 1 barajı, Karagöl, Öveçler Ankara’nın dev rekreasyon alanları yapıldı.

-Biz geldiğimizde Ankara’nın içinde yeşil alan ararken, artık yeşilin içinde Ankara’yı arıyoruz. Onun için bir sloganımız var. Ankara’ya farklı gözlerle bakın. Çok şeyin değiştiğini göreceksiniz.

-23 yılda 5 bin 601 okul, cami ve kamu kuruluşunun çevre düzenlemesini yapmışız.

-Ankara Kentsel dönüşüm projeleri konusunda 1 numaradır. Şu anda tüm Türkiye’ye örnek olan, fiilen yürüttüğümüz 9 kentsel dönüşüm alanımız, toplam 29 milyon 474 bin metrekaredir. Şu ana kadar kaldırdığımız gecekondu sayısı 20 bin 499, kentsel dönüşümlerde üretilen konut sayısı 33 bin 612’dir. Bu konutları üretirken 23 yılda vatandaşlarımızı mağdur etmemek için ödediğimiz kira parası 265 milyon TL’dir. Kentsel dönüşümlere harcadığımız para kamulaştırma dahil eski parayla 2 katrilyon 220 trilyon TL’dir.

-Türkiye’de sanayi ve organize sanayilerine karşılıksız olarak bugüne kadar eski parayla 290 trilyon liralık yatırım yapıldı.

-Sosyal ve kültürel projelerde tartışmasız dünyada bir numarayız. Şu anda çocuklara, gençlere, kadınlara, yaşlılara ve engellilere yönelik 164 sosyal ve kültürel projesi aynı anda yürütmektedir.

-BELMEK Kurslarını 1995’te başlattık. Şu ana kadar 290 bin mezun verdik.

-Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’yle birlikte başlattığımız BELTEK’lere 1999’da başladık ve 19 senede 147 bin mezun verdik.

-15 sene önce ilk aile yaşam merkezini açtık. 15 senede bu merkezlerden 760 bin kişi yararlandı.

-Hanım lokallerinin ilkini 2000 yılında açtık. Şu ana kadar 23 lokal açtık. Bugüne kadar 489 bin kişi bu lokallerden yararlandı.

-Ankara sokaklarında binlerce sokak çocuğu vardı. Türkiye’de ilk kez Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi’ni açtık. 1994’te sokakta çalışan 5 bin çocuk varken, şu anda bu sayı 700’lere kadar düştü.

-Ankara’ya dışarıdan gelen ve hastanelerde yatan vatandaşların, hasta yakınlarını ücretsiz misafir ettik. İlkini 2003’te açtığımız 5 adet şefkatevinde şu ana kadar toplam 123 bin 464 hasta ve hasta yakını misafir edildi.

-1997 yılından itibaren dar gelirli ailelere başladığımız ve ortalama 70 kiloluk kolilerle yapmış olduğumuz gıda yardımlarından bugüne kadar 2 milyon 280 bin aile yararlandı. Yine 1997 yılından itibaren her yıl kırtasiye ve giysi yardımları yaptık. 1 milyon 73 bin yavrumuz bu yardımlardan yararlandı.

-Dar gelirli 377 bin aileye 270 milyon ücretsiz ekmek yardımını her gün evlerine kadar götürdük.

-Dar gelirli 1 milyon 228 bin aileye, 1 milyon 228 bin ton kömür götürdük.

- 1994 yılından bugüne kadar 437 bin yaşlımız, yaşlılar merkezi hizmetlerinden yararlandı.

- 1998 yılından itibaren toplam 342 bin engelliye evde temizlik, bakım ve tamirat, psikolojik destek hizmetleri verdik. Her gün 45 engelli okulunun kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerini ücretsiz olarak verdik. Engellilere on binlerce ihtiyaçları olan aparatları dağıttık.

-Türkiye’de binası olan tek çocuk meclisi Ankara’da.

-Nerede bir deprem veya sel felaketi olsa yardım için Ankara orada oldu. Hatta yurt dışında Pakistan’daki depremde bile Ankara Büyükşehir Belediyesi vardı. En son Güneydoğu’da kayyumlara devredilen bölgelere en büyük yardımı Ankara Büyükşehir Belediyesi yaptı.

-Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, spora yardımımız büyük oldu. Güreşte Taha Akgül ve Rıza Kayaalp gibi olimpiyat ve dünya şampiyonları çıkarttık. Egospor 12 branşta Dünya, Avrupa ve Balkan şampiyonalarında 213 madalya kazandı. Askispor, Olimpiyat, Avrupa ve Dünya şampiyonalarında 260 madalya kazandı. Büyükşehir Ankaraspor2004-2017arası Dünya, Avrupa ve Uluslararası şampiyonalarda 166 madalya kazandı. Yani Ankara Büyükşehir sporun bütün branşlarında Türkiye’nin dinamosu oldu.”

-“MİLYONLARA DOKUNARAK HİZMET VERDİK”

Açıklamalarına,“Netice itibariyle milyonlara dokunduk ve hizmet verdik”sözleriyle devam eden Başkan Gökçek, tüm bu hizmetlerin diğer belediyeler tarafından örnek alındığını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilen Büyük Avrupa Ödülü’nden de bahseden Başkan Gökçek’in,“Avrupa Konseyi’nin belediyelere verdiği 4 ödül vardır. Avrupa Diploması, Avrupa Şeref Bayrağı, Avrupa Şeref Plaketi, Büyük Avrupa Ödülü… Bunları Avrupa’da 3 başkent kazanmıştır. Lahey, Viyana ve Ankara. Lahey ve Viyana bu ödülleri 25 senede alırken, Ankara Büyükşehir Belediyesi 8 senede almıştır. Ve Avrupa Konseyi’nden 2 ödül alan tek belediye başkanı yokken, Melih Gökçek 4 ödülü alan tek belediye başkanı olmuştur”sözleri salondakiler tarafından uzun süre alkışlandı.

GÖKÇEK İSTİFASI SONRASI PROSEDÜR...

Melih Gökçek'in istifasının ardından, belediye başkanlığının boşalması nedeniyle Ankara Valisi, Belediye Meclisi’ni 10 gün içinde toplantı yaparak yeni başkanı belirlemesini isteyecek.

Belediye başkanı seçilinceye kadar, belediye başkanlığı görevini, meclis 1. Başkanvekili olan Ali İhsan Ölmez yürütecek.

Ankara Valisi'nin çağrısının ardından 10 günü geçmemek şartıyla Ali İhsan Ölmez başkanlığında toplanan Meclis’te, üyeler arasından ve gizli oyla yeni başkan seçilecek.

Yeni başkanın belirlenmesinde İlk 2 oylamada üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu, üçüncü oylamada da üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı seçilecek. Oyların eşitliği durumunda kura çekilecek.

Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresiyle sınırlı olacak.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 140 üye bulunuyor. Bu üyelerin partilere göre dağılımı şöyle:

AK Parti 100 (Melih Gökçek ile birlikte)

CHP 21

MHP 15

Bağımsız 3

BBP 1

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.