Aamir Khan Kimdir?

Aamir Khan Kimdir?
Aamir Khan Kimdir? Asıl adı Mohammed Aamir Hussain Khan olan dünyaca ünlü Hint oyuncu, yönetmen ve yapımcı Aamir Khan, Türkiye başta olmak üzere dünyada en çok tanınan sanatçılardan biridir.

Asıl adı Mohammed Aamir Hussain Khan olan dünyaca ünlü Hint oyuncu, yönetmen ve yapımcı Aamir Khan, Türkiye başta olmak üzere dünyada en çok tanınan sanatçılardan biridir. Hint sinemasının özellikle geçtiğimiz 10 yıl içinde büyük bir ivme kazanmasında ve Blollywood’ın markalaşmasında oldukça büyük bir katkı sunmuştur. Aamir Khan filmleri ve başarılı oyunculuğu ile tüm dünyada geniş bir kitleye ulaşmayı başarmıştır.

Türkiye’den de çok sayıda hayranı bulunan Aamir Khan, Blloywood sinemasının vazgeçilmez isimleri arasında yer almayı başarmıştır. Kariyeri boyunca çok sayıda ödüle layık görülen Aamir Khan, daha henüz çocuk yaşlarda sinema ile tanışmıştır.

Aamir Khan Kimdir? Hayatı ve Kariyeri

14 Mart 1965 yılında Hindistan Mumbai, Maharashtra’da dünyaya gelen Aamir Khan, Hint sinema tarihinin en popüler ve sevilen isimleri arasında ilk sırada yer almayı başarmıştır. Toplamda 4 farklı ulusal film ödülü ve 7 Filmfare Ödülüne sahiptir.

Sinema kariyerine daha çocuk yaşlarda başlayan Aamir Khan, amcası Nasir Hussain’in filmi olan ve 1973 yılında çekilen Yaadon Ki Baaraat adlı filmle sinema ile tanışmıştır. 1984 yılında ilk uzun metraj filmi olan Holi’de rol almıştır. Takip eden dönemlerde trajik bir aşkı konu edinen 1988 tarihli Qayamat Se Qayamat Tak adlı filmde göstermiş olduğu başarılı performans ile tüm izleyicilerin dikkatini çekmeyi başarmıştır.

1989 yılında korku filimi olan ve kendisine Ulusal Film Ödülleri kapsamında Juri Özel Ödülünü kazandıran Raakh filmi, oyuncunun yıldızının parlamaya başladığı bir film olarak dikkatleri çekmiştir.

1990’lı yıllarda yaptığı romantik dram filmi Dil birçok kesim tarafından beğeniyle izlenmiştir. Takip eden yıllarda Romans Raja Hindustani (1996) filmi ile kariyerine devam etmiştir.

İlk defa Filmfare Ödüllerinde En İyi Oyuncu Ödülünü Aamir Khan’a kazandıran film ise 1999 yapımı Sarfarosh olmuştur. Arka arkaya gelen bu başarıları sayesinde kısa sürede Hint sinemasında oldukça önemli bir yere sahip olacağını ispatlamayı başarmıştır. 1998 yılında Kanada ve Hint ortak yapımı olan Earth adlı filmi ile geniş bir izleyici kitlesinin beğenisini toplamayı başarmıştır.

2001 yılında Aamir Khan, kendi adıyla bir prodüksiyon şirketi açmıştır. Şirketin ilk projesi olan Lagaan ile 2001 yılında çok büyük bir başarı elde etmiş ve film Akademi Ödüllerinde En İyi Yabancı Dil Film kategorisinde aday gösterilmiştir. Aynı zamanda film, Ulusal Film Ödüllerinde En Popüler Film ödülü ve Filmfare Ödüllerinde EN İyi Aktör, En iyi Film dallarında ödüllere layık görülmüştür.

2006 yılında arka arkaya gelen Fanaa ve Rang De Basanti adlı filmleri ile büyük bir beğeni toplamayı başarmıştır. Takip eden bir sonraki yılda yaptığı ve Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesine sahip olan Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir) filmindeki başarısı ile çok sayıda ödüle layık görülmüştür.

Bu tarihten sonra Aamir Khan’ın asıl başarısını ve ününü dünya çapında yakaladığı filmleri; Ghajini, 3 İdiots, Dhoom 3 ve PK filmleri olmuştur.

Aamir Khan Kimdir? Özel Hayatı ve Kişiliği

Filmlerdeki başarılarının yanı sıra Aamir Khan, çok sayıda sosyal sorumluluk projesi ve yardım severliği ile takdir toplamayı başarmıştır. Hindistan hükümeti tarafından 2003 yılında Padma Shri ve Padma Bhushan unvanlarına layık görülmüş ve 30 Kasım 2011 yılında UNİCEF Ulusal Barış Elçisi seçilmiştir. 2014 yılında da iki defa Barış Elçisi olarak seçilmeyi başarmıştır.

1986 yılında Reena Dutta ile evlenen Aamir Khan, Ira ve Junaid adlı iki çocuk sahibi olmuştur. 2002 yılında boşanan Aamir Khan, 2005 yılında Kiran Rapo ile evlenmiş ve Azad isimli bir çocuğu dünyaya gelmiştir.

aamir-khan-kimdir.jpg

aamir-khan-kimdir-nereli-kac-yasinda.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.