Yeni Vergi Reformunda Neler Var 2019

Yeni Vergi Reformunda Neler Var 2019
Yeni Vergi Düzenlemesinde 31 Madde Kabul Edildi. Yeni Vergi Düzenlemesinde Neler Var? 1 Ocaktan Sonra Yeni Vergiler Uygulanacak.

Yeni Vergi Düzenlemesinde 31 Madde Kabul Edildi

Son günlerde vatandaşların gündeminde ilk sırada yer alan yeni vergi düzenlemesi, geçtiğimiz günlerde meclis gündemine getirilmiş ve ilgili komisyon yeni kanun için görüşmeler başlamıştı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hükümet tarafından sunulan 45 maddelik yeni vergi düzenlemesin komisyon tarafından toplamda 31 maddesi kabul edilmiştir.

Yeni Vergi Düzenlemesinde Neler Var?

Yeni vergi düzenlemesi kapsamında; Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama, Değerli Konut vb. önemli düzenlemeleri ve yeni vergi türleri en dikkat çeken maddeler arasında yer almaktaydı. Kabul edilen maddeler arasında Dijital Hizmet Vergisi ve Konaklama Vergisi adıyla yeni vergilerin alınması mümkün hale getirilmiştir.

Yeni vergi ile bundan sonra otellerde konaklamak isteyen vatandaşlar 5 yıldızlı otellerde 18, belediye veya belde evi tesisleri için 9, pansiyon, motel, apart veya kampingler için 6 TL olmak üzere konaklama için ilave vergi alınacak. 12 yaşından küçük çocuklar için verilen hizmetler söz konusu yeni Konaklama Vergisi kapsamında değerlendirilmeyecek.

1 Ocaktan Sonra Yeni Vergiler Uygulanacak

Yeni vergi teklifinin Meclis gündeminde alınmasının ardından gözler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerine çevrilmişti. Toplamda şuana kadar 31 maddesi kabul edilen yeni vergi düzenlemesi kapsamında, vergi tarifesi için yeni dilim ve oran eklenecek. Vergi dilimi sayısı yeni düzenleme ile 4’ten 5’e yükseltilmiştir. Düzenleme öncesinde %15 – 20 – 27 – 35 olan mevcut dilimlerde, %40’lık bir dilimde daha eklenerek vergi oranlarında kapsamlı bir değişiklik yapılmaktadır.

Yeni düzenleme hakkında gelir vergisinin de az kazanandan az vergi, çok kazanandan ise çok vergi alınmasının hedeflendiği açıklanmıştı. Geliri 500 bin TL olan kişiler söz konusu yeni düzenlemeden etkilenmeyecek. Ancak geliri 500 bin TL ve üzeri olan kişiler %40’lık dilim içine dahil edilerek yeni vergi düzenlemesi kapsamında değerlendirmeye alınacaklardır.

01 Ocak 2020 yılından itibaren geçerli olacak yeni düzenleme kapsamında vatandaşlar yeni vergilerle tanışacak. Kabul edilen maddeler arasında en çok dikkat çeken ve tartışma konusu olan Konaklama Vergisi kapsamında ayrıca uygulanacak yeni oranlarda açıklanmıştır. Vatandaşlar yeni vergi uygulaması ile konaklama tesisinin özelliklerine göre farklı ücretler ödeyecekler.

Konaklamada Yeni Vergi Oranları

Meclis komisyonunda görüşülen ve 31 maddesi kabul edilen yeni vergi paketi, içinde birçok önemli değişikliği taşıyor. Özellikle Dijital Hizmet Vergisi ve Konaklama Vergisi kapsamında vatandaşların tüm konaklama hizmetleri için yeni vergi oranlarını ödemesi gerekmektedir. Söz konusu değişiklik kapsamında 12 yaşından küçük çocuklar için bu vergi alınmayacak.

Yeni Konaklama Vergisi kapsamında:

·       5 yıldızlı otel ve tatil köyleri: 18 TL

·       4 yıldızlı otel ve tatil köyleri: 12 TL

·       3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri: 9 TL

·       2 ve 1 yıldızlı; otel, pansiyon, motel, apart, kamping alanları: 6 TL

·       Butik oteller ve özel konaklama tesisleri: 18 TL

Oranları uygulanacaktır. 12 yaşından küçük çocuklar söz konusu bu geceleme hizmetleri kapsamında vergiden muaf tutulmaktadır. Yeni değişiklikler kapsamında ayrıca banka ve sigorta muameleleri vergisi de binde bir oranından ikiye yükseltilmiştir.

Eğitim ve Sağlık Giderleri İçin Vergi İadesi Yapılacak

Yeni düzenleme kapsamında dikkat çeken bir diğer unsurda, vergi beyannamesini dolduran kişilerin, sağlık ve eğitim harcamaları için vergi iadesi almasının önü açılmıştır. Vergi ödemekle mükellef olan kişinin kendisi, eşi veya çocukları için gelirinin %10’nuna kadar olan harcamaları için vergi indirimi yapılması ön görülmektedir.

Ayrıca serbest meslek kazançları için çeşitli vergi istisnalarının daraltılması hedeflenmektedir. Güncel vergi oranları ve yeni vergiler hemen hemen her alanda artış göstermektedir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.