Emekliye Piyango Vurdu: Muhteşem Haber!

Emekliye Piyango Vurdu: Muhteşem Haber!
12.500.000 emeklinin büyük bölümü çalışma hayatına devam ediyor. Çalışmaya devam etmekte olan milyonlarca kişinin merak ettiği konuların başında "ikinci kıdem tazminatı" hakkı bulunuyor.

Çalışanların en büyük hayalleri arasında emekli olmak bulunmaktadır. Fakat meeklilikten sonra çalışma hayatını bırakamayan bir çok kişi var. Gerek ekonomik sebepler, gerekse alışkanlıklar dolayısıyla milyonlarca emekli çalışan var.

Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışmaya devam etmek isteyenler için 1 Ekim 2008 tarihi çok kritik oluyor. Bu tarihten önce işe başlayan ve emekli olan şahıslar, SSK'lı olarak çalışmaya devam etmek isterse ya emekli aylıklarını kestirecekler ya da SGDP'ye tabi bir şekilde çalışacaklar.

1 Ekim 2008 itibarıyla sigortalı girdikten sonra emekli olanlar ise maaşını kestirmeden ne yazık ki çalışamıyor. Başka bir deyimle SGDP ödeyerek çalışma imkanına sahip olamıyor.

Tazminat

Emekli olup emekli aylığını kestirmeden destek primine tabi bir şekilde çalışma hayatına devam eden şahıslar, tekrar emekli olma gibi bir şansa sahip olamadıklarından "emeklilik gerekçesiyle" kıdem tazminatı alamamaktadır.

Fakat sadece "emeklilik gerekçesiyle" olan kıdem tazminatını alamazlar. İşten çıkarma, maaşın geç ödenmesi ya da mobbing gibi sebeplerden dolayı sözleşme feshi, en az 1 yıllık çalışma süresinin bulunması gibi normal bir işçiyle aynı kurallara tabi olarak tazminat alınabiliyor.

Bunun yanı sıra kıdem tazminatının sıfılanmasıyla birlikte emekli maaşlarını kesitererek çalışma hayatına devam eden emekliler, tekraran bir dilekçe vererek; emeklilik sonrası sürelerinin de tazminatını alabiliyorlar.

Nasıl Hesaplanıyor?

Konuyu daha iyi anlamanız için örnek hesaplama şu şekilde:

Bir çalışan 20 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışıp kıdem tazminatını alarak emekliliğini başlatıp ve emekli olduktan sonra tekrardan aynı işyerinde istihdam etmeye devam ederek toplam 3 yıl daha çalışmışsa, ikinci kıdem tazminatına hak ettiğinde sadece 3 yıllık süre için kıdem tazminatı hesaplanıyor. Eğer emekli olupta kıdemini almadan devam ederse 23 yıllık tazminat hesabına yatar. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.