İhsan Eliaçık Kimdir?

İhsan Eliaçık Kimdir?
İhsan Eliaçık Kimdir? Recep İhsan Eliaçık, Tük yazar, ilahiyatçı ve Antikapitalist Müslümanlar hareketinin teorik altyapısına katkı sağlayan Türkiye’nin ilahiyatçılarından biridir.

İhsan Eliaçık Kimdir?

Recep İhsan Eliaçık, Tük yazar, ilahiyatçı ve Antikapitalist Müslümanlar hareketinin teorik altyapısına katkı sağlayan Türkiye’nin ilahiyatçılarından biridir. Son yıllarda gündemde birçok tartışmanın odağı haline gelen İhsan Eliaçık, aslen Kayserilidir. Akademik kariyeri boyunca çok sayıda eser kaleme alan İhsan Eliaçık, Türkiye’de önemli bir muhafazakar kesimin yakından takip ettiği isimlerden biridir.

Özellikle Gezi Parkı olaylarında Antikapitalist Müslümanlar grubu ile birlikte harekete katılması üzerine geniş bir kitle tarafından eleştirilere maruz kalmıştır. Yaptığı hemen hemen her açıklama ile yeni bir tartışma konusu yaratan İhsan Eliaçık, yaptığı açıklamaların yanı sıra dini konular hakkındaki yeni yorumları ile de önemli bir kesim tarafından çok sık eleştirilmiş ve tehdit edilmiştir.

İhsan Eliaçık Kimdir? Hayatı

23 Aralık 1961 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Recep İhsan Eliaçık, ilahiyatçi, yazar ve Antikapitalist Müslümanlar hareketinin önemli temsilcilerinden biridir. İlk yıllarını Kayseri ve Kırşehir’de farklı okullarda tamamlayan İhsan Eliaçık, 1980’li yıllarda ilk, orta ve lise öğrenimini tamamlamıştır.

Kayseri Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde lisans eğitimine başlayan İhsan Eliaçık, 1985 ve 1990 yılları arasında üniversite öğrenimi görmüştür. Üniversite eğitimini yarda bırakarak bağımsız bir yazar olan İhsan Eliaçık, Kayseri Gündem, Gerçek Hayat, Değişim, Yeryüzü, Bilgi ve Düşünce, Özgün İrade, Bilgi Adam, Zaman, Yarın vb. birçok farklı yerel ve ulusal gazetede ve dergide yazılarını yayımlamıştır.

Fikirleri ve yazıları ile kısa süre içinde dikkat çekmeyi başaran İhsan Eliaçık, geniş bir kitle tarafından tanınmaya başlamış ve İslam – Politik çeşitli hareketler tarafından lider olarak görülmeye başlanmıştır. Hürriyet Gazetesi’nde Ahmet Hakan tarafından kaleme alınan bir köşe yazısında İhsan Eliaçık hakkında tabuları yıkan kişi sıfatıyla anılmış ve Eliaçık’tan övgüyle bahsetmiştir.

Evli ve 5 çocuk babası olan İhsan Eliaçık, iyi derecede Arapça bilmektedir. Günümüzde İstanbul’da yaşayan İhsan Eliaçık, Antikapitalist Müslümanlar adıyla tanınan İslami siyasi hareketin temellerini oluşturmuştur. Kariyeri boyunca çok sayıda eser kaleme alan Eliaçık, görüşleri ile bazı muhafazakar kesimlerin eleştirisine maruz kalmıştır.

Gezi Parkı olaylarında ön saflarda Antikapitalist Müslümanlar ile birlikte yer tutan İhsan Eliaçık, sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden Recep Tayyip Erdoğan’a diktatör, haramzade vb. ifadeler kullanarak eleştiren Eliaçık, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 50.000 TL’lik tazminat davası açılmıştır. Gezi Parkı olaylarında İhsan Eliaçık, hükümete karşı çok sert eleştiriler yöneltmiş ve çeşitli kesimler tarafından ilgiyle takip edilmeye başlanmıştır.

İman, devlet, ibadet anlayışı ile birçok ifadeyi farklı yorumlayan ve İslami kaynaklara göre yeni bir anlayış ortaya koyan İhsan Eliaçık, İslam dinine uygun yaşamın namaz, abdest, oruç vb. ile değil, güzel ahlak, dürüstlük, adalet vb. kavramların doğru bir şekilde yaşanması ile olacağı görüşüne sahiptir.

İhsan Eliaçık’ın Yazdığı Kitaplar

Kariyeri boyunca gazete ve dergilerde yayımlattığı yazılarının yanı sıra 20’den fazla kitap kaleme almış ve birçok hassas mesele hakkında yeni yorumlar getirmiştir. Çok sayıda televizyon programına konuk olarak katılan İhsan Eliaçık’ın kitapları arasında:

·       İtikat Üzerine

·       İslam ve Sosyal Değişim

·       Devrimci İslam

·       İslam’ın Yenilikleri

·       İhyadan İnşaya İslam Düşüncesi

·       Hanginiz Muhammed

·       Bana Dinden Bahset

·       Yaşayan Kur’an; Türkçe Meal – Tefsir

·       İslam’ın Üç Çağı

·       Muhammed İkabal

·       Mehmet Akif

·       Bu Belde

·       Mülk Yazıları I, II,

·       Kuran’a Giriş

·       Sosyal İslam

·       Öteki İslam Tarihi

·       Daru’s Selam Evrensel Adalet ve Barış Yurdu

·       Gerçek Hayat Dini

·       Adalet Devleti, Ortak İyinin İktidarı

·       Aliya İzzet Begoviç

·       Demokratik Özgürlükçü İslam

·       Zamanın Sözü

·       Nüzul Sırasına Göre Yaşayan Kur’an

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.