Dış Ticaret Endeksi Açıklandı: İthalatta Düşüş Var

Dış Ticaret Endeksi Açıklandı: İthalatta Düşüş Var
TÜİK tarafından Eylül ayı Dış Ticaret Endeksi rakamları açıklandı. İhracat birim değer endeksinde ve ithalat birim değer endeksinde düşüşler dikkat çekiyor. İthalat %5,3 azaldı.

Dış Ticaret Endeksi Açıklandı: İthalatta Düşüş Var

TÜİK tarafından Eylül ayı Dış Ticaret Endeksi rakamları açıklandı. İhracat birim değer endeksinde ve ithalat birim değer endeksinde düşüşler dikkat çekiyor. İthalat %5,3 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yeni Dış Ticaret Endeksine göre Eylül ayına ait rakamlarda ithalat birim değer endeksi %5,3, ihracat birim değer endeksi ise %3,4 oranında azaldığı gözlemlenmiştir. Bir önceki ayın aynı dönemine göre %3,4 oranında azalan ihracat, 2018 yılına göre; gıda, içecek ve tütünde %1,9 oranında bir artış gözlemlenmiştir. Yakıt haricinde ham madde malzemelerinde ise ihracatta %7,2 ve imalat sanayinde de %4,1 oranında bir azalma dikkat çekmektedir.

TÜİK tarafından açıklanan yeni veriler ışığında piyasalarda son dönemde yaşanan durgunluk bir kez daha gözler önüne serilmiştir. İthalat birim değer endeksi ise yüzde 5,3 seviyesinde gerilemiştir. Bu yönüyle hem ithalatta hem de ihracatta beklenenden daha fazla bir düşüş yaşanmıştır.

İthalat Birim Değer Endeksi Düşüşe Geçti

TÜİK tarafından yayımlanan Dış Ticaret Endeksi verilerine göre Eylül ayının bir önceki yılın aynı dönemine göre ithalat birim değer endeksinde %5,3 seviyende bir düşüş yaşanmıştır.

2018 yılının aynı dönemine bakıldığında:

·       Gıda, içecek ve tütünde %5,3,

·       Yakıt hariç ham maddelerde %9,8,

·       Yakıtlarda %14,7 ve

·       Gıda, içecek, tütün hariç imalat sanayinde %2,4,

Oranında bir azalma görülmektedir. 2019 yılının son dönemine yaklaşırken, üçüncü çeyrekte geçmiş yılın aynı çeyreğine göre toplamda %4,9’luk bir azalma görülmektedir.

İhracat Miktar Endeksinde Artışlar Devam Ediyor

Dış Ticaret Endeksi rakamlarına göre TÜİK tarafından açıklanan verilerde aynı Eylül ayının bir önceki dönemine göre ihracat miktar endeksinde %3,8 seviyesinde artış yaşanmıştır. TÜİK verilerine göre 2018 yılının aynı dönemine göre:

·       Gıda, içecek ve tütünde %8,3,

·       Yakıtta %41,4,

·       İmalatta %4,6,

Oranında artış yaşanırken yakıt hariç hammadde ürünlerinde ise toplam %3 oranında bir azalma gözlemlenmiştir. İhracat miktar endeksi üçüncü çeyrek dönemi doğrultusunda değerlendirildiğinde aynı dönemin bir önceki yılına göre toplam %7,1 oranında bir artış yaşandığı gözlemlenmiştir. İhracat rakamları bu yönüyle son dönemdeki gelişmeler ışığında artışını sürdürmektedir.

Takvim ve Mevsim Etkisinden Arındırılmış Veriler Açıklandı

TÜİK tarafından Eylül ayına ait verilerin açıklanmasının ardından piyasalarda yeni hareketlilikler yaşanmıştır. TÜİK verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, geçtiğimiz Ağustos ayında 164,2 seviyesinde olan ihracat miktar endeksi %2,1 seviyende artış yaşayarak Eylül 2019 itibari ile toplam 167,7 olarak belirlenmiştir.

Takvim etkilerinden arındırılan veriler ışığında ayrıca geçen yılın aynı Eylül ayına göre 162,7 olan ihracat miktar endeksinde toplamda %3,8’lik artış ile 169 seviyesine ulaşıldığı ifade edilmiştir. Dış ticaret haddinin, 2019 yılının son üçüncü çeyreğinde, geçen yılın benzer dönemi için 1,4 puanlık bir artış yakaladığı belirtilmiştir.

İhracat miktar endeksinde yılın üçüncü çeyreğinde aynı döneme göre 2018 yılı mukayesesinde %7,1 seviyesinde bir artıştan söz edilmektedir. İhracat miktar endeksi geçtiğimiz Temmuz ve Eylül aylarına göre aynı dönemin bir önceki yılında %2,4 oranında artış yaşadığı gözlemlenmiştir.

Bakan Pekcan’dan 3 Milyar TL Destek Açıklaması Geldi

TÜİK tarafından Dış Ticaret Endeksi verilerinin açıklanmasının ardından Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından, ihracatta devlet desteğinin 2019 yılının sonuna kadar 3 milyar 754 milyon lira desteğin verilmesinin öngörüldüğü ifade edilmiştir.

Dış ticaret rakamlarını değerlendiren Pekcan, dış ticaret dengesinde toplamda 29 milyar 118 milyon dolar seviyesinde pozitif yönlü bir katkı sağlandığı ifade edilmiştir. Yılsonuna kadar ihracata destek verileceği kaydedilmiştir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.