Çankaya'dan tüm dünyaya 'Şiddete Karşı Karanlığı Aydınlat'' çağrısı

Çankaya'dan tüm dünyaya 'Şiddete Karşı Karanlığı Aydınlat'' çağrısı
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalarıyla Türkiye'de öncü yerel yönetimlerden biri olan Çankaya Belediyesi, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında birbirinden anlamlı etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Kuğulu Park'ta "Kadına Yönelik Şiddete Hayır" eylemiyle başlayan gün, Seğmenler Park'ında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği’nin “Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için UNITE [BİRLEŞİN]” adlı 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında gerçekleşen “Light The Dark” (Karanlığı Aydınlat) sergisi ve ÇSM'de “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Şiddet” semineriyle birlikte başlayan fotoğraf sergisiyle devam etti.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalarıyla Türkiye'de öncü yerel yönetimlerden biri olan Çankaya Belediyesi, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında birbirinden anlamlı etkinliklere ev sahipliği yaptı. İlk olarak Kuğulu Park'ta çeşitli sivil toplum örgütlerinin buluşmasıyla organize edilen “Kadına Yönelik Şiddete Hayır” eyleminde Başkentliler düdük çalarak kadına yönelik şiddet olaylarını protesto etti.

Çankaya'da 25 Kasım etkinlikleri Seğmenler Parkı'nda BM Genel Sekreterliği’nin “Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için UNITE [BİRLEŞİN]” adlı 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında gerçekleşen “Light The Dark” (Karanlığı Aydınlat) sergisiyle devam etti. Başta Çankaya Belediyesi olmak üzere Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Büyükşehir, Yenimahalle ve Elmadağ Belediyeleri ile İsveç Büyükelçiliği'nin ortaklaşa düzenlediği etkinliğe Büyükşehir Belediye Bakanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve İsveç Büyükelçisi Annika Molin Hellgren katıldı.

BELEDİYE BİNASI TURUNCU AYDILATILACAK
16 gün boyunca farklı etkinliklerle devam edecek serginin açılışında söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Büyükşehir Belediyesi olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nü daha da anlamlı kılmak, Başkentimizi ' kadın dostu, güvenli ve özgürlükçü bir kent haline getirmek için durmadan çalışmaya devam ediyoruz" dedi. Mansur Yavaş, özellikle son zamanlarda şiddet mağduru kadınların arttığına dikkat çekerek, şiddetin önlenmesi, toplumun bilinçlendirilmesi için belediye olarak ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

"CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de kadını ikinci plana atan anlayışa karşı mücadele ettiklerini belirterek, “Çankaya Belediyesinin de tarafı olduğu Avrupa Yerel Eşitlik Eylem Planı çerçevesinde planlamalar ve hizmet üretimleri yapıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Belediyemizde ve ilçemizde fark oluşturacak çalışmalar için sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği içindeyiz” diye konuştu.

YASA VE CEZALAR UYGULANSIN
Cumhuriyet ve eşit yurttaşlık kavramlarının sembolü olan Çankaya’nın Mor Bayrak alan ilk yerel yönetim olduğunu hatırlatan Başkan Taşdelen, şunları söyledi:
"Biz Çankaya olarak kadına karşı şiddetin önlemesi ve eşitlik adına onlarca çalışmaya imza attık, atmaya devam ediyoruz. Ancak benim dikkat çekmek istediğim farklı bir nokta daha var. Kadına karşı şiddeti durdurmak, eşit bir toplum oluşturmak için bu tür farkındalık etkinliklerinin dışında toplumsal bilinç ve eğitime ihtiyacımız var. Artık özellikle aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddete karşı mevcut kanunlarımızda yer alan tüm yaptırım ve cezaların tam anlamıyla uygulanması gerekmektedir. Artık kadına karşı şiddet uygulayan, bir kadını katleden cani sırf mahkemede takım elbise giydi, hakime 'sayın' diye hitap ettiği için iyi hal indirimi almaması gerekiyor. Bu ceza ve yaptırımların tam olarak uygulandığı, toplumsal bilincin ve eğitim sisteminin tam olarak oluştuğu bir ülke oluşturmalıyız. Bunun için üzerimize düşen her tür çalışmayı yapmaya hazırız"

AMAÇ TOPLUMSAL FARKINDALIĞI ARTTIRMAK
Konuşmaların ardından kadınlara yönelik şiddetin son bulması için tüm dünyayı harekete geçirmeyi hedefleyen 25 Kasım'da başlayıp, 10 Aralık İnsan Hakları gününe kadar sürecek 16 günlük "aktivizm" kampanyasına dönüşen sergi Başkentlilerin büyük ilgisi ile açıldı. Sergide 12 çağdaş sanatçının "Karanlığı Aydınlat" başlığıyla hazırladıkları ve ortak tema olarak ışığı kullandıkları eserler Başkentlilerle buluştu. Türkiye'deki ilk ışık festivallerinden biri de olan sergide neon, led, spot, ampul vb. malzemelerden yapılmış heykeller, parkın doğal dokusu ile buluşacak ve toplamda Çankaya'ya yakışan bir çağdaş sanat projesi ortaya konulmuş oldu.

Sergi kapsamında ayrıca 29 Kasım 19.00’da , Seğmenler Parkı'nda Dj Lilith Deep House Müzik performansı ve Cansu Ünal’ın “Arayış” ve “Güçlenme” temalı dans gösterisi de gerçekleşecek.

SEMİNER VE FOTOĞRAF SERGİSİ
25 Kasım etkinlikleri "Karanlığı Aydınlat" sergisinin açılışını ardından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen seminer ve fotoğraf sergisiyle devam etti. Çankaya Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Şiddet” konulu seminere Çankayalılar yoğun ilgi gösterirken, sinevizyon gösterisi ile başlayan Kadın ve Şiddet konulu fotoğraf sergisi Türkiye'de son dönemde artan cinsiyet eşitsizliğine ve kadına yönelik şiddeti çarpıcı sunumlarla Başkentlilerle buluştu.  

ankayadan-tum-dunyaya-siddete-karsi-karanligi-aydinlat-cagrisi-4-1574769972.jpg

ankayadan-tum-dunyaya-siddete-karsi-karanligi-aydinlat-cagrisi-5-1574769968.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.