Pandemide artan çay tüketimi faturayı nasıl etkiledi?

Pandemide artan çay tüketimi faturayı nasıl etkiledi?
Pandemi nedeniyle evde kalış sürelerinin uzaması, gün içinde içilen çay miktarını yüzde 50 artırdı

Dünyada en çok çay tüketen ülkeler listesinin başında Türkiye var. Pandemi nedeniyle evde geçirilen sürenin uzaması, çay tüketimini yüzde 50 artırdı. Normalde kişi başı günde 3 bardak çay içerken pandemide günde en az 6 bardak çay içildiği düşünüldüğünde 6 bardak çayın kişi başı maliyeti vergiler dahil 2,13 TL oluyor. Peki, pandemide artan çay tüketimi faturayı nasıl etkiliyor? Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com, pandemide evde kalınan süre boyunca keyifle çay içilebileceğini, faturaların bu durumdan net bir şekilde etkilenmeyeceğini belirtti.

Bu dönemde çaysız yapamadık ve çok fazla çay içtik. En keyifli sohbetlerin olmazsa olmazı çayı, bu kez yalnız kendimize demledik. Günlük 3 bardak çay içerken, 6 bardak içmeye başladık. İçilen çay miktarının artmasıyla birlikte dışarıda çaya verdiğimiz parayı, evlerde çay hazırlarken harcamaya başladık. 

Korona döneminde faturalara hatrı sayılır bir katkısı olan elektrikli ev aletlerinde başı su ısıtıcısının çektiğini belirten elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com’a göre, su ısıtıcısı kullanarak çay yapmak için saatte 2.2 kilovat enerji harcanıyor. Pandemide günde en az 6 bardak çay içildiği düşünüldüğünde 3 kişilik bir ailede, bunun elektrik faturasına yansıması vergiler dahil aylık 24,65 TL oluyor. Pandemi öncesi dönemde bir evde su ısıtıcısı, haftanın her günü günde yaklaşık 15 dakika çalıştırılıyordu ve bunun aylık elektrik faturasına yansıması 12,32 TL oluyordu. Pandemiyle birlikte evde geçirilen zamanın artmasıyla kettle kullanımı da arttı ve maliyet iki katına çıktı.

Pandemide en yakın arkadaşımız çay oldu, tasarruf ise arttı

Türkiye, kişi başı çay tüketimiyle dünyada ilk sırada yer alıyor. Tüketenler için "damak tadı" alışkanlığı olan çay, Türkiye'de en sevilen ve sudan sonra en çok tüketilen içecek olma özelliği taşıyor. Öyle ki nüfusun yüzde 96'sı her gün çay içiyor. Ülkemizde bir kişi günde ortalama 3 bardak çay tüketirken, pandemide bu sayı 6 bardağa kadar çıktı. Pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağı ve evden çalışma sistemine geçilmesiyle birlikte çay tüketimi daha da arttı. Salgının ilk üç ayında kuru çay tüketiminde yüzde 50 oranında artış yaşandı. Bu dönemde misafir ağırlayamadık ama en yakın arkadaşımız çay oldu. Pandemide bir kişi günde ortalama 6 bardak çay tüketti. Elektrik, çay ve su masrafıyla birlikte 6 bardak çay 2,13 TL’ye mal olurken günde 6 bardak çay tüketen 3 kişilik bir ailede ise toplam çay masrafı bir günde 6,39 TL, aylık bazda ise 191,7 TL oluyor.

Kafelerdeki ve kıraathanelerdeki elektrik maliyeti evlerden daha yüksek 

Türkiye’de 700 bin kıraathane var. İstanbul’da 34 bin, Ankara’da 21 bin ve İzmir’de 7 bin kahvehane bulunuyor. Evlerde elektrik enerjisinin birim fiyatı vergiler dahil 0,8 TL’yken bu fiyat kafeler ve kıraathaneler için 1,06 TL olarak uygulanıyor. Bu durum, dışarıda içilen çayın fiyatına yansırken esnafların da giderlerinin artmasına neden oluyor. Evlerde elektrik, çay ve su masrafıyla birlikte 1 bardak çay 0,35 TL’ye mal olurken, kafelerde ve kıraathanelerde ise 0,40 TL’ye mal oluyor. 

Evde çay tüketirken tasarruf etmeye başladık

Pandemide çay tüketiminin yüzde 50 artması, faturaları bir miktar kabartsa da dışarıda içilen çayın fiyatı düşünüldüğünde, pandemide çay keyfinde tasarruf sağlandı. Bir kişi 6 bardak çayı evinde vergiler dahil 2,13 TL’ye içerken kıraathanede bir bardak çayı 2 TL’den toplamda 18 TL’ye, kafelerde ise bir bardak çayı 4 TL’den en düşük 24 TL’ye içecekti. Bu nedenle pandemide çay tüketiminin artması, hane tasarrufunu olumsuz anlamda etkilemedi. Bir kişi günde 6 bardak çayını, kıraathane yerine evinde içerek ayda 476 TL tasarruf sağladı. 

Farklı tasarruf önerileriyle çay keyfinden daha fazla tasarruf etmek mümkün

Bir fincan çay yapmak için su ısıtıcısını aşırı doldurmanın fazla enerji kaybına neden olduğuna, bu nedenle sadece ihtiyaç kadar su ısıtılması gerektiğine dikkat çeken encazip.com, pandemide evde kalınan süre boyunca keyifle çay içip yüksek elektrik faturası ödemek istemeyenler için önerilerini şöyle sıraladı:

Çay yapmak için elektrikli ocak yerine daha ucuz olan doğal gaz ocağını kullanın.Otomatik kapanma ve sürekli sıcak tutmayı sağlayan çift rezistans sistemli, enerji tasarruflu elektrikli çay makinelerini tercih edin.Beklemede kalan elektrikli çay makineleri önemli miktarda enerji kullanabilir, bu nedenle kullanılmadığında çay makinelerini kapatın.Elektrikli su ısıtıcısı, kullanıma bağlı olarak zamanla kireçle kaplanır. Kireç, suyun geç ısınmasına neden olduğundan cihaz daha fazla elektrik harcar. Bu nedenle oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.