Yazın Aylarında Artan Besin Zehirlenmelerine Dikkat!

Yazın Aylarında Artan Besin Zehirlenmelerine Dikkat!
Havaların ısınmasıyla birlikte artan besin zehirlenmelerine karşı önlem almak önemli.

Sabri Ülker Vakfı’nın derlediği bilgiler özellikle yaz aylarında dışarıda açık halde satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınmanın, et, süt, yumurta ve balık gibi çabuk bozulma potansiyeli olan besinleri açıkta bekletmeyerek muhafaza etmenin, besinlerin hazırlama ve pişirilme aşamalarında hijyen kurallarına azami özeni göstermenin önemine vurgu yapıyor. 

Yaz aylarında artan sebze ve meyve çeşitliliği sofralarda daha çok taze besin çeşidinin yer almasına neden oluyor. Fakat havaların ısınması aynı zamanda besin zehirlenmelerinin de görülme sıklığını artırıyor. Özellikle taze ürünler muhafaza, hijyen gibi konularda özenli davranılmazsa besin kaynaklı hastalıklara neden olabiliyor.

Örneğin, et doğradığınız bir bıçağı ve kesme tahtasını yıkamadan sebzeleri doğramak besin zehirlenmelerine neden olabilecek mikroorganizmaların çiğ tüketilen salatanıza geçmesine neden olabilir. Taze meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyetle sağlıklı yaşam için gerekli vitamin, mineral ve lif doğal yollarla depolanabilir. Temel hijyen kurallarına uymak taze sebze ve meyve kaynaklı besin zehirlenmelerinin önüne geçmekte oldukça etkili bir korunma sağlar. 

Sabri Ülker Vakfı, besin kaynaklı zehirlenme riskini azaltmak için alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:

Alışveriş yaparken taze görünen ve iyi durumda olan meyve ve sebzeleri seçin. Kötü kokulu, gözle görünür şekilde hasar görmüş veya küflü besinlerden kaçının. Sadece ihtiyacınız olan miktarda ürün satın alın ve tazeyken tüketmeye özen gösterin. Bazı meyve ve sebzeler uzun süre bozulmadan saklanabilir ancak besin değerlerinin korunması için çoğu besini birkaç gün içerisinde tüketmek gerekiyor.Ürünleri eve getirdiğinizde bekletmeden soğuk (5°) bir buzdolabına koyun.Daha fazla olgunlaşma gerektiren muz, domates veya meyveler oda sıcaklığında tutulabilir.Yemeden önce meyve ve sebzeleri akan suyun altında yıkayın.

Dış yaprakları veya kabukları soyun. Kabuklarıyla tüketmek istiyorsanız sebzelerin ve meyvelerin dış yüzeylerini akan suyun altında iyice ovalayın. Kavun, karpuz veya elma gibi sert yüzeyli sebze ve meyveler için sebze fırçası kullanın. Küçük ve daha hassas meyveler için bir kevgir kullanarak, zarar görmelerini en aza indirin. Kapsamlı şekilde iyi bir yıkama, yüzeyde kalan zararlı bakterileri, virüsleri ve kalıntıları gidermek için yeterli oluyor.

Özellikle taze et/balık/tavuk gibi ürünlerde pişirmeden önce kullanacağınız yüzeyleri, aletleri ve ellerinizi temizlediğinizden emin olun. Çapraz bulaşı önlemek için çiğ ürünleri doğradığınız tahta ve bıçağı diğer bir besin için kullanmadan mutlaka iyice yıkayın. Hazırlanan meyve salatalarını ve diğer kesilmiş ürünleri servis edilene kadar buzdolabında saklayın. Dört saatten fazla buzdolabı dışında bekleyen besinleri tüketmeyin. Ürünlerin son kullanım ve tavsiye edilen tüketim tarihlerine dikkat edin. Son kullanım tarihi yaklaşan ürünleri buzdolabınızda ön kısımlara çekerken ve alışveriş listenizi buna göre planlayın.

besin-zehirlenmesi-1-1623747493.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.