Dünya Tiyatroları Çocuklar İçin Başkent’te

Dünya Tiyatroları Çocuklar İçin Başkent’te
“Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali Başlıyor”

Devlet Tiyatroları tarafından düzenlenen “Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali”, dünyadan ve Türkiye’den önemli çocuk oyunlarını 16’ncı kez Ankara’da minik sanatseverlerle buluşturuyor.

1 Temmuz Perşembe günü açık havada perdelerini açacak olan festivalde ‘Türkiye’den 2 ve yurtdışından 4 olmak üzere toplam 6 farklı oyun sahnelenecek. Festival, 10 Temmuz Cumartesi gününe kadar devam edecek.

Ankara Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde kutlanacak olan festival ile tiyatro sanatına katkıda bulunmak, Türk tiyatrosunun dünya çocukları yoluyla yurt dışına açılımını sağlamak ve yurt dışında bu daldaki gelişmeleri takip etmek amaçlanıyor.

Festivalin açılışı Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından ilk kez sahnelenecek olan ‘Yunus Diye’ adlı çocuk oyunuyla, 1 Temmuz Perşembe günü saat 18.00’de Macunköy Yerleşkesine kurulan Açıkhava Sahnesinde gerçekleşecek.

Erdal Ozan Metin’in yazdığı ve Caner Kadir Gezener’in yönettiği oyun, isimsiz bir çocuğun su bulmak için çıktığı yolculukta karşılaştığı ‘Kuş’ ve ‘Güzelce’ ile sezgiyi ve arkadaşlığı, aslında adının da ‘Yunus’ olduğunu öğrenmesiyle kendisini bulacağını anlatıyor.

Binlerce küçük hanım ve küçük bey’in izleyeceği festivalde; Bulgaristan, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan 4 yabancı grup ve Türkiye’den 2 yerli grup 10 temsil verecek.

Türkiye’nin her yerindeyiz”

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, çocuklar için çok çalıştıklarını ve birbirinden değerli projeleri hayata geçirdiklerini ifade ederek şöyle konuştu;

“Festivalimizin adını Atatürk’ün, ‘Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız’ sözünden ilham alarak isimlendirdik. Bizler de bu sözü kulağımıza küpe yaparak çocuklarımızın eğleneceği, eğlenirken öğreneceği çok değerli projelerle Türkiye’nin her yerindeyiz. Hayatında hiç tiyatro görmemiş, izlememiş çocuklarımıza ‘Yürüyen Sahne’ ile Kamyon Tiyatrosu götürüyoruz. Onlar bizim geleceğimiz. Geleceğimizi aydınlatsınlar diye durmadan çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Tüm minik sanatseverleri festivalimizde sahnelenecek yerli ve yabancı birbirinden eğlenceli ve eğitici oyunlarımızı izlemeye davet ediyor, şimdiden kendilerine iyi seyirler diliyorum.”

Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü İpek Atagün Gezener de “Bu yıl 16’ncısını düzenlediğimiz festivalimiz ile pandemi sürecinde sosyal aktivitelerden uzak kalmış miniklerimize tatil süreçlerinde keyifli ve öğretici bir 10 gün yaşatmayı planlıyoruz” dedi.

Çocuklarda pandemi farkındalığı oluşturulacak

İtalya ‘Rosa’yı, Yunanistan ‘Müziğin Telleri’ni, Bulgaristan ‘Çuk ve Puk’u, İspanya ‘Noktalı Virgül’ü, Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Yunus Diye’yi ve Trabzon Devlet Tiyatrosu ‘Oz Büyücüsü’nü küçük sanatseverlerin beğenisine sunacak.

Festivalde ayrıca Devlet Tiyatroları oyuncularından oluşan bir ekip içinde bulunduğumuz salgın süreci nedeniyle festival boyunca “maske, mesafe ve temizlik” temalarını sokak tiyatrosu sayılabilecek performanslarla anlatarak çocuklara pandemi farkındalığı aşılayacak.

Festivali Bugüne Kadar 370 Bin Minik Sanatsever İzledi

Devlet Tiyatroları, Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Tiyatro Festivali, geçtiğimiz 15 yılda, 50 ülkeden, 144 farklı yabancı tiyatro grubunu ve binden fazla sanatçıyı ağırladı.

Festivalde şimdiye kadar toplam 318 oyun ve 1289 temsil gerçekleştirildi ve sahnelenen oyunları 370 bin sanatsever izledi.

Festival programıyla ilgili detaylı bilgiye www.devtiyatro.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

attachment-42389-0-a015cc640e5fd30a8903097527fcee8f-1624343650-1624344243.jpg

attachment-42389-1-a015cc640e5fd30a8903097527fcee8f-1624343650.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.