Kademeli Normalleşme'de Yeni Dönem Yarın Başlıyor! İşte Ayrıntılar…

Kademeli Normalleşme'de Yeni Dönem Yarın Başlıyor! İşte Ayrıntılar…
Türkiye, 1 Temmuz itibarıyla kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabını başlatıyor.

Bu süreçle birlikte pek çok alandaki salgın sınırlamaları sona eriyor. “İyi bir başlangıç olacak, şimdi çalışma zamanı” diyen esnaf, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla da çarşı pazarda ve hizmet sektöründe hareketlilik yaşanmasını bekliyor.

Türkiye, COVID-19 salgınında kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabını 1 Temmuz’da (yarın) başlatıyor. 1 Temmuz itibarıyla sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırılırken, toplu taşımada sınırlamalar sona eriyor.

Müzik sınırlaması gece 24.00’e çekilirken, kına, düğün gibi etkinlikler için kişi sınırlaması ve ikram yasağı kalkıyor. Öte yandan yeme-içme sektörü ise ruhsat saatlerine göre hizmet vermeye devam edecek. “Şimdi çalışma zamanı” diyen sektör temsilcileri, Kurban Bayramı ile de bir hareketlilik yaşanacağını öngörüyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni dönemin iyi bir başlangıç olacağını dile getirdi. Salgın sürecinin pek çok uygulama getirdiğini belirten Palandöken, “Hijyen kurallarına devam… Şimdi çalışma zamanının başlangıcı. Müşterilerimize var gücümüzle hizmete devam edeceğiz. Destekler de bitti, artık herkesin kendi ayaklarının üzerinde durabileceği bir dönem başlıyor. Kurban Bayramı da yaklaşıyor. Bu da bir hareketlilik getirecek. Vatandaş tüketimi, alışverişi hızlandıracak. Kısa çalışma ödeneğinin (KÇÖ) biraz daha uzun süreli olmasını istiyorduk. Esnaf yeni ürünler, malzemeler alacak. Bu sıkıntılarımızın giderilmesiyle ilgili devletin yanımızda olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

En büyük ciroyu akşam yemeği ve hafta sonu yapan yeme-içme sektörü, eski cirolarına dönmeyi bekliyor. “Sabırla, mutlu olmak için beklediğimiz bir dönemdi” diyen Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, “1.5 yıldır ciddi anlamda bir sıkıntı yaşayan sektörlerden biriyiz. Kapalı olan gece kulüpleri, gece çorbacıları, barlar vardı. Bu işletmelerin ruhsat saatlerine göre açılması, ekonomik anlamda zor durumda olan esnafımız için artı olacak. Tekrar kapanma endişesi var, aynı filmi geçen yıl görmüştük. Müzik yasağının da önümüzdeki süreçte gevşetilmesini bekliyoruz. Sahil kesimlerinde ciroların tavan yapacağını düşünüyoruz. En azından yaz sonuna kadar KÇÖ’nün devam etmesini isterdik. Girdi maliyetlerimiz arttı, fiyat istikrarımızı korumaya çalışıyoruz” diye konuştu.

DÜĞÜNCÜLER SALONA

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası (İSTDO) Başkanı Adem Sönmez, gerekli hijyen kuralları çerçevesinde faaliyetlerine devam edeceklerini açıkladı. Sönmez, “Kişi sınırlaması kaldırıldı, ikramlar da olacak. Bir süre daha sosyal mesafenin korunamayacak olduğu halaydan, horondan uzak durmayı tavsiye ediyoruz. Düğün, kına mekânı tutacak olan çiftlere faaliyet konusu dışındaki yerleri tercih etmemelerini tavsiye ediyoruz. Sıkışıklık döneminde gidecek oldukları yerlerin faaliyet konusuna dikkat etsinler, bu gibi faaliyetler için mağdur olmamak adına düğün ve kına salonlarını tercih etmeliler” diye konuştu.

İstanbul Kıraathaneci, Kahveci ve İçkisiz Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Serdar Erşahin ise, “Salgının başlangıcından bu yana neredeyse 16 ay oldu. Bizim talebimiz de kâğıt, taş gibi oyun yasaklarının kalkması yönündeydi. Bundan sonraki süreçte yaralarımızı sarmaya çalışacağız. Belki sektör için 1-2 yıl geri ödemesiz faizsiz bir kredi imkânı sunulabilir. Türkiye’de 130 bin civarında kıraathane var” dedi.

İstanbul Kadın Kuaförleri-Manikürcüleri Esnaf ve Sanatkar Odası (İKKMO) Başkanı Ali Haydar Alkoç, ertelenen düğünler nedeniyle şu sıralar kuaförlerin yoğun çalıştığını söyledi. “Morallerimiz düzelmeye başladı” diyen Alkoç, “Ertelenen davetlerin yapılmasıyla tatmin edici bir işimiz oldu. Yaz tatiline girmemize rağmen yoğunluk sürüyor” dedi.

İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şükrü Akyüz ise pazar tatilleri olmasını ve çalışma saatlerinin düzenlenmesini istediklerini kaydetti. Akyüz, “Yasakların kalkması, birçok şeyin normale dönecek olması sevindirici. Esnafımızın neredeyse yüzde 95’i pazar günleri açık olmak istemiyor. Fakat komşu dükkanları açık olduğundan ve akşam erken saatte dükkanlarını kapatmadıkları için hepsi birlikte çalışıyor. Tek taraflı pazar tatili uygulanabilir olmuyor. Bununla ilgili bir yasa bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Koordinatörü Kasım Zoto, yarın başlayacak olan normalleşme döneminin turizm sektörü açısından olumlu olacağını aktardı.

Zoto, “Hem iş turizmi anlamında hem de şu anda yurtdışında çalışanlar yavaş yavaş Türkiye’ye dönüyor. Sadece memleketlerine gitmiyor, bir yerlerde tatil de yapıyorlar. Bu da bir avantaj sağlayacaktır. En önemlisi de nişan, düğün, kına gibi etkinlikler yapılacak bunu da sektör olarak olumlu bir başlangıç görüyoruz” diye konuştu.

58242231-1625039264.jpg

58242232-1625039264.jpg

58242233-1625039265.jpg

58242234-1625039265.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.