Kuru Meyvede Yılın İlk Yarısında 685 Milyon Dolar İhracat

Kuru Meyvede Yılın İlk Yarısında 685 Milyon Dolar İhracat
Kuru meyve ve mamulleri sektörünün 2020 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracatı 604 milyon dolarken, 2021 yılının ilk yarısında yüzde 13'lük artışla 685 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, dünyada açık ara lider konumda olan yüzde 95’ini Ege'den gerçekleştirilen çekirdeksiz kuru üzümü 94 ülkeye göndererek 191 milyon dolarlık ürün sattıklarını açıkladı. Celep, 2021’in ilk yarısında Türkiye geneli en çok ihracat gerçekleştirdikleri ürünlerin 141 milyon dolarla kuru kayısı ve 104 milyon dolarla kuru incir olduğunu söyledi.

En yüksek oranlı ihracat artışını 36 milyon dolardan 85 milyon dolara yüzde 136 yükselişle antep fıstığında yaşadıklarını dile getiren Birol Celep, "Ocak-Haziran döneminde ihracatımızın 41 milyon dolarını badem, 40 milyon dolarını diğer meyve kuruları, 27 milyon dolarını diğer kavrulmuş meyveler, 16 milyon dolarını cevizler, yüzde 53 artışla 14 milyon dolarını çamfıstığı, 9 milyon dolarını leblebi, 5 milyon dolarını elma kurusu, 4 milyon dolarını kayısı ve zerdali çekirdeği, 1 milyon dolarını erik kurusu oluşturdu" dedi.

Türkiye’nin iklim politikasında topyekün bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu kaydeden Celep, tarım sektörlerinin çevreci ve düşük karbonlu kalkınmaya geçişini hızlandırmak için firmalara Sürdürülebilir UR-GE projelerimizle destek verdiklerini de kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.