Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali Başladı

Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali Başladı
İlk yılında #HerŞeydenBirazKalır sloganıyla farklı kültürleri, gelenekleri ve görenekleri diaspora toplulukları aracılığıyla Atlas Sineması’nda sinemaseverlerle buluşturmaya başlayan Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali’nin ilk gününde yarışma filmlerinin gösterimi ve diaspora sinemasının konuşulduğu söyleşi gerçekleşti.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) kurumsal iş ortaklığında; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Ulaşım Sponsoru Türk Hava Yolları (THY) ve Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı’nın destekleri ile; Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı organizasyonunda sinemaseverleri 29 Ağustos’a dek diaspora toplumlarının hikayeleriyle buluşturacak Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali başladı. Türkçe Konuşan Filmler Yarışma Kategorisi ve Yabancı Dilde Filmler Yarışması Kategorisi’nde yer alan 12 filmin Atlas Sineması’nda gösteriminin yapıldığı festivalin ilk gününde Akademi Beyoğlu’nda ise Gitme Kal Bu Şehirde: Diaspora Sineması söyleşisi gerçekleştirildi. 

Festivalin ilk günü saat 14.00 seansında Cemalettin Baş'ın Almanya’ya gelin giden Reyhan’ın bir fotoğraf stüdyosunda yaşadığı hayal kırıklığını anlatan Düğün Fotoğrafı, Sandra Desmazieres'in Vietnam’da büyüyen fakat savaş nedeniyle Kuzey ve Güney’e savrulmak zorunda kalan iki kız kardeşin birbirlerine gönderdikleri mektuplarda yazanları işleyen Flowing Home, Hüseyin Aydın Gürsoy'un eşiyle Fransa’da çalışan Elif’in, oğluna daha iyi bir gelecek sunmak için Türkiye’ye dönüp dönmeme konusunda yaşadığı çatışmaya odaklanan Toz Olmak ve Hatip Karabudak'ın savaştan kaçarak İstanbul’a gelen 12 yaşındaki Ali Raşid’in var olma mücadelesini işleyen Zamanın Rengi filmlerinin gösterimi gerçekleşti.

Diaspora Uluslararası Kısa Film Festivali’nin ikinci gününde toplam 12 filmin gösterimi yapılacak. Atlas Sineması’nda saat 14.00 seansında Number 10, The Affected, Ward’s Henna Party ve Teslimat filmlerinin gösterimi gerçekleştirilecek. Saat 17.00’de sinemaseverlerle buluşacak filmler ise Leftovers, Temmuz, A Year in Exile ve Susam olacak. Saat 20.00’deki günün son seansında ise sinemaseverler Brigitte Bardot, I Don't Feel At Home Anywhere Anymore, Nha Mila ve The Virgin, The Old Lady, The Journey filmlerini takip edebilecek.

Festivalde ikinci gününde film gösterimlerin yanı sıra Akademi Beyoğlu’nda saat 14.00’te TRT 1 Kanal Koordinatörü Cemil Yavuz, Yönetmen Reis Çelik ve Yönetmen Nazif Tunç’un katılımıyla Kültür Taşıyıcısı Olarak Sinema söyleşisi gerçekleştirilecek. Söyleşide sinemanın birçok farklı işlevinden birisi olan kültür aktarımı konusu ele alınacak ve bu bağlamda filmlerin farklı toplumları tanımayı sağlayan özelliği üzerinde durulacak.

Saat 18.00’deki günün ikinci söyleşisinde ise Yönetmen Ensar Altay, Yönetmen Ümit Köreken, Yönetmen Banu Sıvacı ile Senarist ve Yazar Tarık Tufan’ın katılımıyla Sinemada Evrensel Hikaye Anlatıcılığı söyleşisi gerçekleştirilecek. Sinema aracılığı ile anlatılan insanlık hallerinin evrensel ölçekte değerlendirilmesinin yapılacağı söyleşide, anlatılan hikayelerin farklı kültürler üzerinde bıraktığı etkiler ve hikayeyi evrensel kılan unsurlar ele alınacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.