Ankara'nın O ilçesi resmen para dağıtıyor! Tek Ve Rakipsiz... Sadece Orada Var!

Ankara'nın O ilçesi resmen para dağıtıyor! Tek Ve Rakipsiz... Sadece Orada Var!
Türkiye, çevre dostu projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde, "Depozito Yönetim Sistemi" kapsamında hayata geçirilen pilot uygulama, hem çevreyi koruyor hem de vatandaşlara ek gelir sağlıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan Depozito Yönetim Sistemi, tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor. 2022 yılında pilot bölge olarak seçilen Kızılcahamam, ilçenin altı farklı noktasına yerleştirilen depozito iade makineleriyle bu sistemi başarılı bir şekilde uyguluyor. Yerli mühendisler tarafından geliştirilen yazılım sayesinde, cam şişe, pet ve alüminyum ambalaj atıkları barkod okutularak sisteme dahil ediliyor ve kategorilere ayrılıyor.

Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirildi... Pilot uygulama geri dönüşümü hızlandırdı

Sistem, hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Sokaklarda ve caddelerde cam şişe, pet ve alüminyum ambalaj atıkları gözle görülür düzeyde azalırken, bu atıkları toplayıp makinelere atan vatandaşlar ek gelir elde ediyor. Bu durum, ilçe esnafının da ekonomisini canlandırıyor.

Ücret Karşılığında Atık Toplama

Kızılcahamam'ın yerel sakinlerinden Ali Güneysu, haftada 40 ambalaj atığı topladığını ve bu sayede ek gelir elde ettiğini belirtiyor. Güneysu, atıkların makineye atılmasıyla şişe başına ücret alındığını ve bu ücretle market alışverişi yapabildiğini ifade ediyor. Kızılcahamam Belediyesi Sıfır Atık Bahçesi görevlisi Emre Karadaş ise, topladıkları atıkların çevreye zarar vermemesi için geri dönüşüme kazandırıldığını ve ilçede çevre bilincinin arttığını vurguluyor. Karadaş, projenin ülke geneline yayılmasının önemli olduğunu, sokaklarda pet şişe sayısının minimum seviyeye indiğini aktarıyor.

Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirildi... Pilot uygulama geri dönüşümü hızlandırdı

Türkiye genelinde yılda 0,1-3,0 litre arasında yaklaşık 20 milyar cam, pet ve alüminyum ambalaj içerikleri üretiliyor. Yeni sistemin, 2025'te Türkiye genelinde devreye girmesi planlanıyor. Birçok noktaya yerleştirilecek depozito iade makineleri, daha çevre dostu bir sistem olarak hayatımıza dahil olacak. Ambalajların makineye atılmasıyla şişe başına 25 kuruş ödeme yapılıyor, bu adım çevre kirliliğine karşı önemli bir çözüm olarak değerlendiriliyor.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi, bu yenilikçi sistemle hem çevreyi korumanın hem de ekonomik kazanç sağlamanın örnek bir modelini sunuyor. Vatandaşların bu projeye olan ilgisi ve katkısı, ülke genelinde benzer projelerin yaygınlaşmasına olanak tanıyacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.