Sosyal Medya Paylaşımına Yargıtay’dan Emsal Karar

Sosyal Medya Paylaşımına Yargıtay’dan Emsal Karar
Sosyal medya siteleri olan Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlarda uygunsuz paylaşımda bulunan eşlerin evlilikleri sonlandırıldı.

Sosyal medya siteleri olan Facebook, Twitter ve Instagram gibi platformlarda uygunsuz paylaşımda bulunan eşlerin evlilikleri sonlandırıldı. Boşanma davasının ardından Yüksek Mahkemeye taşınan davada Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, sosyal medyada alkol aldığı görüntüleri paylaşan kadının kocasına tazminat ödemesinde karar kıldı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nden emsal niteliğindeki kararda, eşini aldatan kadınların kocalarına tazminat ödemesi hükmü verildi. Yargıtay’dan önce 2. Aile Mahkemesi tarafından görülen davada; karşılıklı suçlamalarla boşanma talebinde bulunan çiftin evlilikleri, gerekli sebepler oluştuğuna hükmedilerek sonlandırıldı.

Sosyal Medya Paylaşımına Yargıtay’dan Emsal Karar

Yerel Mahkeme’de görülen dava sırasında erkek, eşinin başka erkeklerle beraber alkol aldığı görüntüleri sosyal medyada paylaşması sebebiyle kişilik haklarının zedelendiği gerekçesiyle tazminat talebinde bulundu. Dava taraflarını ve tanıkları dinleyen mahkeme, kadının güven sarsıcı davranışlarda bulunduğuna, erkeğin de sorumlu olduğu birlik görevlerini ihmal ettiğine hükmederek iki tarafı da eşit derecede kusurlu buldu. Bu hükmün neticesinde mahkeme çifti boşadı fakat kocanın tazminat talebini reddetti.

Hem davalı hem de karşı davacı durumundaki koca O.G, bu kararı temyize taşıdı. Bunun üzerine dava dosyası Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne intikal etti. Dosyayı tüm detaylarıyla inceleyen Yüksek Mahkeme, O. G.’nin eşinin sosyal medyadan sürekli alkol aldığı uygunsuz görüntüleri paylaşmasını ve başka erkeklerle eğlenmesini boşanma sebebi olarak nitelendirdi.

Ayrıca kadının davranışlarının erkeğin kişilik haklarına saldırı olduğu kabul edilen davada hem davalı hem de davacı olan O.G. lehine Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesinin koşullarının oluştuğuna hükmedildi. Buna istinaden tarafların ekonomik ve sosyal durumları, işlenen davranışın ağırlığı ve hakkaniyet kuralları göz önüne alınarak karşı davalı erkek yararına maddi ve manevi tazminata karar kılındı.

Bu neticeyle hatalı kusur belirlendiği halde Ankara 2. Aile Mahkemesi tarafından verilen hükmün doğru olmadığına karar verildi. Bu sebeple Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Yerel Mahkeme’nin vermiş olduğu kararın oy birliği ile bozulmasına hükmetti.

Bu durum emsal niteliğinde bir kararın ortaya çıkmasına sebep oldu. Yargıtay’ın söz konusu dava üzerinden almış olduğu karara göre, Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince boşanan kadınların kocalarına tazminat ödemesinin önü açıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.