Keçiören Belediyesi “Engelsiz Şefler Projesi“ yurt dışına açıldı

Keçiören Belediyesi “Engelsiz Şefler Projesi“ yurt dışına açıldı
Keçiören Belediyesince yürütülen "Engelsiz Şefler Projesi" sayesinde engelli gençler ilk kez yurtdışına çıkma ve mutfak becerilerini geliştirme imkanı yakaladılar.

2.296 proje arasından seçilen Engelsiz Şefler Projesi ile 18 engelli genç refakatçileri eşliğinde Portekiz’in Braga şehrinde Sale Dolce restoran mutfağında; onlar için geliştirilmiş özellikli mutfak ekipmanlarını tanıma, mutfakta almaları gereken güvenlik önlemleri, hijyen, yemek yapımında kullanacakları yiyeceklerin ön hazırlığını yapma, basit çorbalar pişirme eğitimlerine katıldılar. Gençler, besinden kaynaklanabilecek hastalıklar, besin zehirlenmelerine neden olan etmenler, besin bozulmalarını önleme, sebzelerden garnitür tabakları hazırlama, etkili sunum teknikleri gibi konularda da eğitim aldılar.

Keçiören Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelli Danışma Merkezi'nin “Engelsiz Şefler” isimli projesi, Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı onayıyla desteklenmeye değer projeler arasına girmeyi başararak önemli bir başarıya imza atmıştı. 47.772.00 Euro bütçeli proje ile engelli gençler yurt dışında mutfak eğitimleri alanında staj yaptılar.

YEMEK YAPARAK MUTLU OLDULAR

İlk kez yurt dışına çıkan Sümeyra Gümüşsu (17), Oğuzhan Mete Uluşen (16), Yağmur Saraç (25), Abdülkadir Gün (20) Portekiz mutfağına özgü yemekler yaptıklarını ve onlar satıldıkça çok mutlu olduklarını ifade ettiler. Engelli gençler, bu deneyimden sonra ilerde şef olmayı ve cafe işletmeyi ise hayat planlarının ilk sırasına aldıklarını vurguladılar. Sümeyra Gümüşsu, "Engelsiz Şefler Projesine kadar yemekle pek bir ilgim yoktu. Ama oraya gidince ve insanların yaptıklarımı beğenerek yediklerini görünce çok keyif aldım. 15 gün sonunda ayrılırken bir veda yemeği hazırladılar ve üzerine Türkçe iyi yolculuklar yazılar. Çok duygulandım, gerçekten insana değer veriyorlar." ifadelerini kullandı.

Abdülkadir Gün ise bu proje ile ilk kez ailesinden uzakta bağımsız hareket etme özgürlüğünü tattığını da ifade ederek, "İlk kez ailemden ayrı kendi başıma birşeyler başarabildiğimi gördüm." dedi.

HAYALLERİ ORTAK PASTANE AÇMAK

Yurtdışına gitmek için gün sayan Sevilay Altun(22) Esra Gülcan (29) ise ÖZEV ve Engelli Danışma Merkezi bünyesinde hizmet veren uygulama mutfağında poğaça yapmayı öğrendiler 9 aydır da poğaça yapıp satıyorlar. Engelliler için ayrılan standlarda zeytinli, peynirli, sade poğaçalarını satarak hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de kendi başlarına birşey üretme ve sosyalleşme imkanı buluyorlar.

Yurt dışına gitmeyi sabırsızlıkla bekleyen Altun ve Gülcan, orada öğrendikleriyle ortak bir pastane açmayı hayal ediyorlar.

PROJE SAYESİNDE BAĞIMSIZ YAŞAMA ADIM ATTILAR

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak projenin önemine değinerek, "Böyle bir staj eğitimi engelli gençlerimizin bağımsız yaşama adım atmaları konusunda da onları destekliyor. Zihinsel engelli kursiyerlerimiz böyle bir staj eğitim programına katılarak hem mesleki becerilerini geliştirip hem de kişisel gelişimlerine katkı sunma imkanı buldular. Özgüvenleri arttı." ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.