Ankara'nın İçme Suyuna Sıkı Takip

Ankara'nın İçme Suyuna Sıkı Takip
Ankara Su ve Kanalizasyon İdarisi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, içme ve kullanma sularının kullanım kontrolünün alınması açısından denetlenmesi gerektiğini söyleyerek, bunun için yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını ekledi.

Ankara Su ve Kanalizasyon İdarisi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, içme ve kullanma sularının kullanım kontrolünün alınması açısından denetlenmesi gerektiğini söyleyerek, bunun için yeni bir uygulama üzerinde çalıştıklarını ekledi.

Kınacı, meydana gelen su kayıplarının önüne geçilebilmesi için bu uygulamanın şart olduğunu söyledi. ASKİ Genel Müdürü’nün ifadesine göre 9 merkez ilçedeki şehir şebekelerinde günlük 1 milyon 300 bin metreküp su kullanımı gerçekleşiyor. Uygulanacak proje sonrasında su miktarının milyon metreküpün altına düşmesi bekleniyor.

Yalnızca 3 Aylık Tasarrufun Değeri 600 Milyon TL

Kınacı’nın ifade ettiği çalışma kapsamında şehir merkezlerinde 110 milyon metreküp su israf olmadan tasarruf edilebilecek. Bu da başkentin 3 aylık su ihtiyacına tekabül ediyor. ASKİ Genel Müdürü, bu çalışmanın ekonomik yönüne de değinerek, yapmayı planladıkları su tasarrufunun yalnızca 3 aylık değerinin 600 milyon TL olduğunun altını çizdi.

Musluklardan Daha Temiz ve Kaliteli Su Akacak

Proje yalnızca su tasarrufu ve buna bağlı olarak ekonomik değer kazanma ile sınırlandırılmıyor. Proje kapsamında musluklardan kaliteli temiz ve kaliteli suyun akması da amaçlar arasında yer alıyor. Bunun için büyük titizlik göstererek çalıştıklarını belirten Kınacı, projenin Ankara’nın bazı ilçelerinde çoktan başlatıldığını belirtti ve Çankaya, Sincan, Altındağ ve Gölbaşı’da projenin tam gaz ilerlediğini söyledi.

Su Kaçağına Anında Müdahale Edilecek

Proje kapsamında kaçakların önlenebilmesi açısından izole alt bölgelerin oluşturulması amaçlanıyor. Bu bölgeler su giriş çıkış vanalarında yer alacak. Bu alt bölgeler sayesinde 24 saat boyunca basınç ve debi ölçümü yapılabilecek. Bu sayede kaçak olan yerler akustik yöntem sayesinde kolayca tespit edilecek ve anında müdahale yapılacak.

20 Bin Kişinin Su Tasarrufuna Denk Tasarruf

Kınacı, uyguladıkları sistem sayesinde, içme suyu şebekelerinin yüksek basınçtan korunacağını ve bu sayede sistemin arızalardan korunarak daha uzun ömürlü kullanılabileceğinin altını çizdi. Arıza olması halinde ise, şebekenin sürekli izleniyor olmasından dolayı hemen fark edileceğinin altını çizerek, yaptıkları proje sayesinde 20 bin kişinin su tasarrufuna denk su tasarrufu yaptıklarını belirtti.

HaberlerAnkara.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.