Akyurt Belediye Başkanı Ayık Strazburg’da

Akyurt Belediye Başkanı Ayık Strazburg’da
47 ülkenin üye olduğu Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinin merkezi Strazburg’da bu yıl 37’ncisi yapılan genel kurulunun yerel meclisinde, Türkiye’den katılan belediye başkanlarından oluşan 9 kişilik asil listede Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık da yer alıyor.

47 ülkenin üye olduğu Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresinin merkezi Strazburg’da bu yıl 37’ncisi yapılan genel kurulunun yerel meclisinde, Türkiye’den katılan belediye başkanlarından oluşan 9 kişilik asil listede Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık da yer alıyor.

Her alanda aktif bir profil çizen Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Türkiye Belediyeler Birliği Katip Üyeliğinin ardından TBB ile birlikte hareket edilen bu organizasyonda da Türkiye’yi temsil eden sayılı Belediye Başkanları arasına girdi.

Avrupa Konseyinin yerel ve bölgesel yönetimleri temsil eden temel organlarından biri olan Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, 1949 yılında kurulan, Avrupa çapında ilk ve en geniş siyasi organizasyon olma özelliğini taşıyor. Amacı insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, hukuk devleti ve çoğulcu demokrasi ilkelerine saygının sağlanması olan bir Avrupa kuruluşu olan Avrupa Konseyinin Avrupa Birliğiyle bağlantısı bulunmuyor.

Kongrenin rolü, üye ülkelerde yerel ve bölgesel demokrasiyi ve bu yönetimlerin özerkliğini güçlendirmek, yerel ve bölgesel yönetişimi iyileştirmek ve Avrupa'daki bölgelerarası ve sınır bölgeleri arasındaki iş birliğini geliştirmek olarak belirlenmiş durumda. Kongre, 1985 yılında yerel yönetimler için bugün en önemli referans metni sayılan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nı kabul eden kuruluş olarak öne çıkıyor. Şart, yerel yönetimin temel prensiplerini ortaya koyan ve Şartı onaylayan bütün Avrupa ülkelerinde uygulanan bağlayıcı bir yasal doküman olma özelliğini taşıyor.

MÜLTECİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR

37. Genel Kurul toplantılarına katılan Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık’ın toplantılar hakkındaki görüşleri ise şu şekilde oldu “Genel Kurul’da son dönemde Avrupa ve Türkiye’de önemli bir konu haline gelen mülteciler ve yerinden edilmiş insanların korunmasında yerel yönetimler ve özellikle belediyeler olarak Türkiye’de yapılan çalışmaları Avrupalı mevkidaşlarımızla paylaşıyoruz.”

DİYARBAKIR, MARDİN VE VAN BELEDİYE BAŞKANLARI

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının gerekçe gösterilmeden görevden alındıkları iddiası ile ilgili gerçekleri anlatmanın gerekli olduğunu belirten Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, genel kuruldaki konuşmasında “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma ve terör örgütü propagandası yapmak suçlarından devam eden soruşturma ve kovuşturmalar bulunmaktadır. Söz konusu kişilerin bölücü terör örgütünün amaç ve ideolojilerini destekler mahiyette eylem ve söylemlerde bulundukları, belediyelerin imkanlarını terör örgütünü destekleyecek şekilde yönlendirdikleri hususunda İçişleri Bakanlığına birçok ihbar, şikayet ve bilgi ulaşmıştır. Bu nedenle 3 belediye başkanı yürütülen adli ve idari soruşturma ile kovuşturmaların selameti için Anayasa’nın 127’nci maddesi ve 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 47’nci maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırılmış ve belediye başkan vekilleri görevlendirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

AKILLI ŞEHİRLER

Akıllı şehirlerle ilgili genel kurul konuşmasını da Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık yaptı. Akıllı şehir denince akla gelen sekiz unsuru sıralayan Hilal Ayık, akıllı altyapı, akıllı güvenlik, akıllı enerji, akıllı yönetim, akıllı eğitim, akıllı sağlık hizmetleri, akıllı bina ve akıllı ulaşım konularında belediyelerin artık daha etkin olmasının öngörüldüğünü söyledi.

Ülkemizde akıllı şehirlere ilişkin ilk politika “Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikaları 2003-2023 Strateji Belgesi”nde yer aldığını, Onuncu Kalkınma Planıyla da üst düzey politika haline geldiğini belirten Başkan Hilal Ayık, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı olan 11’inci Kalkınma Planı, 23 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık sözlerini “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Strateji ve Eylem Planı, merkezi yönetim kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler tarafından şekillendirilen Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü akıllı şehir stratejisidir. Belediyelerin finansal gücü, akıllı şehir çözümlerinin önündeki en önemli soru işaretlerinden biridir. Belediye bütçesinden düzenli ve sürekli kaynak tahsisi ile akıllı şehir çözümlerinin geliştirilmesinin vatandaşa pozitif etkide bulunacağı fikrinin belediyelerde yayılması gerekmektedir.” cümleleriyle noktaladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.