ORSİAD Başkanı Çamur: “Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6’ncı şehri Ankara”

ORSİAD Başkanı Çamur: “Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6’ncı şehri Ankara”
ORSİAD Başkanı Levent Çamur, bu yılın ilk 10 ayını kapsayan ihracat verilerini değerlendirdi, Başkent Ankara’nın ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 gerilediğini söyledi. Başkan Çamur, “Ancak mutlaka toparlanacağız. Çalışmaya, üretmeye devam” dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Başkan Levent Çamur, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2020 Ocak- Ekim dönemi ihracatının Ankara verilerini değerlendirdi. Ankara’nın İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep’ten sonra Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 6’ncı şehri olduğunu söyleyen Başkan Çamur, bu sıralamayla Başkent’in ihracatta, Antep’in bir sıra gerisine düştüğünü bildirdi. Ankara ihracatının, küresel salgının yüksek etkisiyle kayıp yaşadığını anımsatan Başkan Çamur, sözlerini şöyle sürdürdü:

Geçen Yıla Göre Yüzde 5,6’lık Kayıp

“TİM verilerine bu yılın ocak-ekim dönemini kapsayan ilk 10 aylık döneminde Ankara’dan değişik ülkelere 6 milyar 282 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 6 milyar 657 milyon dolardı. 2019 yılına göre ihracatta yüzde 5,6’lık bir gerileme yaşayan Ankara’nın, en fazla düşüş yaşadığı sektörlerin başında savunma ve havacılık sanayisi gelmektedir. Bu sektördeki ihracat kaybı bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,5’tir.” ORSİAD Başkanı Levent Çamur, ihracatta düşüş ve artış yaşayan diğer bazı sektörlere ilişkin ise şu bilgileri verdi:

Demir, Deri ve Hazır Giyimde Artış

“Kimyevi maddeler ve mamülleri sektöründe bu yılın ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,5 oranında, makine ve aksamları sektörü ile otomotiv endüstrisinde ise yüzde 8 oranında gerileme olmuştur. Buna karşın demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 17 oranında, deri ve deri mamülleri sektöründe yüzde 28,6 oranında, hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe ise yüzde 128,7 oranında yüksek artış sağlanmıştır. Ankara’nın en fazla ihracat yaptığı ülkelere baktığımızda da önceki aylara göre düşüşün yavaşladığını görüyoruz. En fazla ihracat yaptığımız ülkelerden ABD’ye bu yılın ilk 10 ayında yaptığımız ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 oranında, Almanya’ya ihracatımız yüzde 5,3 oranında, Birleşik Krallık’a ihracatımız yüzde 6,9 oranında, İtalya’ya ihracatımız yüzde 4,22 oranında, Fransa’ya ihratacımız yüzde 29,6 oranında gerilerken, Çin’e ihracatımız yüzde 1,25 oranında, Azerbaycan’a ihracatımız yüzde 66 oranında, Irak’a ihracatımız yüzde 4,20 oranında, Suudi Arabistan’a ihracatımız yüzde 11,7 oranında artmıştır.”

Tüm Zamanların En Yüksek Aylık Rakamı

İhracatta salgın kaynaklı düşüşün yavaş yavaş yerini toparlanmaya bıraktığının altını çizen Başkan Levent Çamur, “Ülke geneli ihracat rakamlarına baktığımızda, ekim ayında 17,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek aylık rakamı olarak gerçekleştiğini memnuniyetle görüyor, Ankara ihracatcısının buna katkısıyla gurur duyuyoruz. Türk ihracatçısının çalışma azim ve kararlılığı, üreticiye sağlanan finansal destekler ile pandemi sürecinde birçok ülkenin ithalatta yüzünü Türkiye’ye çevirmesi sayesinde sanayicimizin ihracatta yeni rekorlara imza atacağına yürekten inanıyoruz. Çalışmaya ve üretmeye devam” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.