Epilepsi hastaları üç şeye dikkat etmeli!

Epilepsi hastaları üç şeye dikkat etmeli!
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini 12 Şubat Dünya Epilepsi Gününde bu hastalığa yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Ne zaman ve nasıl geleceği belli olmayan nöbetlerle ortaya çıkan epilepsi kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Nöbetleri tetikleyen etkenlerden uzak durulmasını öneren uzmanlar epilepsi hastalarının yeterli süre uyumalarını aç kalmamalarını ilaçlarını düzenli kullanmalarını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini 12 Şubat Dünya Epilepsi Gününde bu hastalığa yönelik değerlendirmelerde bulundu.

EPILEPSI NÖBETLERI BEYNE ZARAR VERIR

Epilepsinin tekrarlayan nöbetlerin yaşandığı bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Celal Şalçini Epilepsi nöbetleri koku nöbetleri gibi hafif olanlardan status epileptikus dediğimiz uzun süreli ve durmayan nöbetlere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Nöbet süresi uzadıkça ve tabii ki sayısı arttıkça beyne olan hasarı da artmaktadır dedi.

EPILEPSIDE BELIRSIZLIK YAŞAM KALITESINI ETKILIYOR

Epilepsi hastalığının insanın hayatında tek bir sefer olabileceği gibi hayat boyu da devam edebileceğini belirten Dr. Celal Şalçini bu durumun tamamıyla epilepsinin çeşidine hastanın sağlık ve beyin yapısı durumuna bağlı olduğunu ifade etti.

Celal Şalçini şunları söyledi: Epilepsi hastanın hayat kalitesini bozan bir rahatsızlıktır çünkü yapısı itibariyle belirsizdir. Epilepsi nöbetinin ne zaman geleceği ne şiddette olacağı ve ne kadar süreceği belli olmadığı için hasta sürekli bir endişe ve tedirginlik hali yaşayabilmektedir ve bu süreç psikiyatrik ve psikolojik hastalıklara sebep olabilmektedir.

NÖBETLERI TETIKLEYEN SEBEPLERDEN UZAK DURMALILAR

Epilepsi hastalarının özel olduğunu vurgulayan Dr. Celal Şalçini hayat tarzlarına dikkat etmelerinin nöbet geçirme risklerini azalttığını hatırlatarak Öncelikle hastalıklarını tanımaları ve varsa epilepsi nöbetlerini tetikleyen sebeplerden uzak durmaları gerekmektedir. Yeterli süre uyumaları aç kalmamaları ilaçlarını düzenli kullanmaları doktora danışarak hangi ilaçları içebilecekleri hakkında bilgi almaları gereklidir. Bazı ilaçlar nöbetleri tetikleyebildiğinden özellikle uzak durmaları gereken ilaçları da bilmeleri gereklidir diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.