Bakan Akar'dan ÖNEMLİ 'Yunanistan' açıklaması

Bakan Akar'dan ÖNEMLİ 'Yunanistan' açıklaması
Yunanistan’ın yayılmacı tutum, yaklaşım ve provokatif davranışlarla bir yere varamayacağını belirten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Kuzu postuna bürünmüş olsalar dahi bu şekliyle bir yere varamayacaklarını Yunan siyasilerin ve askerlerin anlamasını sabırla bekliyoruz" dedi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Edirne’ye gitti.   Yunanistan sınırında alınan tedbirleri yerinde inceleyen Bakan Akar ve TSK Komuta Kademesi’ne Edirne Valisi Ekrem Canalp ile 1’inci Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni de eşlik etti. Bakan Akar ve Komutanlar daha sonra sınırın sıfır noktasındaki Arda Hudut Bölüğünü de ziyaret etti.   Hudut tekmili alan Bakan Akar, Bölük Komutanı’na Türk Bayrağı emanet etti. Bölük Komutanı da kendisine emanet edilen bayrağı öperek teslim aldı. Hudut nöbeti tutan Mehmetçikle de sohbet eden Bakan Akar, dürbünle Yunanistan sınırını inceledi.   Daha sonra hudut bölüğündeki Mehmetçikle bir araya gelen Bakan Akar, TSK’nın hudutların güvenliği için yapılması gereken ne varsa şimdiye kadar yaptığını, bundan sonra da yapmaya devam edeceğini belirtti.   Türkiye’nin Ege’deki sorunların uluslararası hukuka uygun, iyi komşuluk ilişkileri içinde, siyasi yol ve yöntemlerle, diyalog çerçevesinde çözümünden yana olduğunu vurgulayan Bakan Akar, “İki ülke halkının refah içinde, zenginliklerden istifade ederek yaşamasını temenni ediyor, bunu amaçlıyoruz fakat bunu anlatmakta zorluk çekiyoruz.” diye konuştu.

 KUZU POSTUNA BÜRÜNMÜŞ OLSALAR DAHİ…  

Yunanistan’ın taleplerinin gerçeklikten uzak olduğunu ifade eden Bakan Akar, “Bunun kimseye yararı olmadığını, kuzu postuna bürünmüş olsalar dahi bu şekliyle bir yere varamayacaklarını Yunan siyasilerin ve askerlerin anlamasını sabırla bekliyoruz. Kendilerine bir takım roller biçip, tamamen yalana dayalı iddialarla huzuru, ahengi bozuyorlar. Yunan siyasetçilerin ve askerlerin bu samimiyetsizliği buradaki problemlerin temel kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.” ifadesini kullandı. Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar (EGEAYDAK) konusuna da değinen Bakan Akar, şöyle konuştu:

“Biz görüşmelerle, barışçıl yol ve yöntemlerle bu konunun çözülmesini beklerken Yunan komşularımız aidiyet çabalarına giriyorlar. Bir takım oldubittilerle bu olayları kendi yönlerine doğru çevirme gayreti içine giriyorlar. Lozan ve Paris anlaşmaları var. Bunlar çerçevesinde yapmamız gerekenler var. Bazı adaların silahlandırılmaması, askersizleştirilmesi lazım. Bunlar çok açık şekilde anlaşmalarda mevcut olmasına rağmen Yunan komşularımız anlaşılmaz bir şekilde sürekli olarak anlaşmaları ihlal etmek için ellerinden gayreti gösteriyor, huzuru, istikrarı bozuyorlar. Anlaşmalarda 23 ada açıkça söylenmesine rağmen bunların 16’sını silahlandırıyor ve bunu hukuka uygun olarak görüyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil.”   “Bu adalar niçin ve kime karşı silahlandırılıyor!” diye soran Bakan Akar, “Bunun cevabının hiçbir şekilde mantıklı olmadığını görmeleri lazım.” ifadesini kullandı.

"HUDUT NAMUSTUR"

Türkiye’yi bir tehdit olarak göstermenin hayatın doğal akışına ve gerçeklere son derece aykırı olduğunu belirten Bakan Akar, barışçı olduklarını iddia eden Yunanistan’ın Ege Denizi’nin uluslararası sularında teknik, bilimsel araştırma yapan gemileri, sadece eğitim görevini icra eden uçakları dahi taciz ettiğine dikkati çekti. Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasını, Türk ve Yunan halkının rahat ve huzur içinde yaşamasını, mevcut imkânlardan faydalanarak refahının artırılmasını amaçladıklarını belirten Bakan Akar, "TSK’nın “Hudut namustur!” anlayışı içinde kahramanca ve fedakârca görevini yaptığını vurgulayarak “Mehmetçik, sizler bunları bugüne kadar büyük bir kahramanlıkla, fedakarlıkla yerine getirdiniz. Gerçekten bu millete layık olduğunuzu açık bir şekilde gösterdiniz. Hudutlardaki Mehmetçiğin yapılan çalışmaları bir taraftan ter döküyor, gerektiğinde de 'ölürsek şehit, kalırsak gazi anlayışıyla' kan dökmeye dahi hazır olduğunu gösteriyor" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.